自由講場

跳至

首頁
34567...10

尾頁

水晶宮

susumi123 發表於 19-2-22 15:23
係,我呢位朋友好慘,一直為佢父母付出最多。
但佢父母講明唔會立遺囑,因為老人家迷信。
所以如果佢父母 ...

又真係好慘吓
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

男爵府

jack5163 發表於 19-2-22 16:54
其實好難,老人家可能一間自住,一間收租,點會聽個女講賣左佢分錢比佢先。
...

甘咪按左佢,攞到幾多得幾多。。個妹想之後有得落袋就接手供。。。但如果父母吾肯就無計

男爵府

2024年龍年勳章

jack5163 發表於 19-2-22 16:51
都係啊,第日父母有咩事都係個妹陪父母,所以父母偏心分分鐘唔會分比個外孫
...

如樓主所講, 細女係吾多理父母, 平時係大女俾家用同供樓

咁可能有父母真係咁偏心, 錫吾孝順果個啦...

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

回覆樓主:

就算佢係有份供,但如果兩層樓都淨係得佢父母名既話,佢早過父母仙遊,佢父母無立遺囑,咁所有財產就只會全部留俾配偶/在生既女,個孫係唔會有任何繼承權
你朋友丈夫呢?單親家庭?

伯爵府

立平安紙

男爵府

susumi123 發表於 19-2-22 13:55
朋友最近有大病,可能就快走,佢父母健在,有2層供滿私樓。朋友有一個妹妹。
朋友本身有一個仔,佢話如果佢 ...

好心你朋友啦,就死仲想某住父母啲遺產點分配。
根據遺產法,你朋友死先過父母,父母之後再死遺產係歸子女,除非你朋友父母立左平安紙講明係比個孫,如果唔係就歸個女。

版主

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋

咁你叫你朋友去搵自己父母傾下計,睇下父母肯唔肯➕名落層樓度囉,

你叫你朋友直接問律師樓手續費。

明白嗎
生離死別, 並不可怕, 可怕的是自私的靈魂

男爵府

回覆樓主:

珍珠宮

susumi123 發表於 19-2-22 15:04
係講緊朋友父母本身有2層供滿嘅樓。
呢2層樓朋友本身有份供,佢阿妹無供過,亦都無俾家用父母。
而朋友呻話 ...

唯有朋友開口叫父母寫平安紙兩層樓或一層樓留比個孫!

版主

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋

nganc9 發表於 19-2-22 16:10
我媽有層樓,因冇立平安紙,她過身後,業權是我爸佔一半,即5/10,我哋5兄弟姊妹佔余下一半,即每人1/10, ...

不是長命契

版主

ilovemagao 發表於 19-2-22 17:03
如樓主所講, 細女係吾多理父母, 平時係大女俾家用同供樓

咁可能有父母真係咁偏心, 錫吾孝順果個啦...

好多時都係嬌縱,唔需要佢負責任。

男爵府

回覆樓主:

你所講既朋友供滿兩層樓唔係朋友名?係佢父母名?咁佢父母唔比都無計。除非臨死前叫父母簽賣一層比自己個仔,唔好平安紙。唔係死唔眼閉。快問律師.

希望簽到啦,唔係好擔心個仔,咩都無,連父幹都比左人,會好內疚。

男爵府

karshing 發表於 19-2-22 17:40
唯有朋友開口叫父母寫平安紙兩層樓或一層樓留比個孫!

平安紙,再寫張新既,舊就無效了。要實權要做一次賣買,但未知樓主個仔幾大?老公呢?信任既人呢?

男爵府

susumi123 發表於 19-2-22 13:55
朋友最近有大病,可能就快走,佢父母健在,有2層供滿私樓。朋友有一個妹妹。
朋友本身有一個仔,佢話如果佢 ...

上次太古城開槍單案,凶手個媽咪原本有一份,但執行人拖到佢死左,分少份。咁凶手代媽出頭

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

KLLP 發表於 19-2-22 06:09
http://www.clic.org.hk/tc/topics/probate/distribution_of_estate_to_the_relevant_parties/q3.shtml

...

都唔係呀,最近有親戚有類似咁樣爭產...係有份架

伯爵府

如果父母無立平安紙話:家姐個仔有份分家產,父母死咗,兩姐妹兩人分家產。
如果家姐早死過父母,家產由亞妹承受。

翡翠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

好無奈,只好同父母傾下,肯唔肯無辦法的。

伯爵府

回覆樓主:

樓主幫朋友即刻搵律師幫手,要求法庭頒領加返朋友個名落層樓,委任律師處理及立遺屬。

即刻要搵律師搞,葉謝鄧肯做上門見證,係醫院仲有醫生護士做埋見證人,你朋友係清醒立遺屬,我地以前搵過,好快架

男爵府

snoopyiu 發表於 19-2-22 18:15
樓主幫朋友即刻搵律師幫手,要求法庭頒領加返朋友個名層樓,委任律師處理及立遺屬。

即刻要搵律師,葉謝鄧 ...

#87 JM 話加名係好方法。
希望樓主可以為個仔盡做。

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

果兩層樓係邊個架先?如果係你朋友,就叫佢立平安紙,比自己小朋友
如果係父母,就唔駛理啦

首頁
34567...10

尾頁

跳至