自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

阿朋友....如果真係人都唔係度..
幫個仔謀住公公婆婆既遺產做乜?

小朋友重細...都冇得爭啦...
小朋友大...佢要爭自己會識爭...

條命係有既...就算你朋友走左先..
公公婆婆同阿姨都會分比佢...
條命係冇姐...朋友重健在都未必會分比佢...

如果係朋友自己既個人遺產就話姐...
自己早D寫遺囑...平安紙果D...比晒自己仔
但怕老公,阿爸阿媽阿妹信唔過...唔養自己個仔??
其實都冇乜可能...總有一個會TAKE CARE小朋友掛...

象牙宮

2024年龍年勳章

bmuimami 發表於 19-2-22 14:20
兩層私樓屬朋友或是朋友的父母?

同問。

伯爵府

回覆樓主:

未走已計算家財,呢家人唔慌和睦。
朋友開口叫父母照顧粒孫就話者,
但叫:呀爸,你留份遺產比個孫?

FJmom    發表於 19-2-23 09:55

公爵府

回覆樓主:

如你朋友走先過父母,父母又無平安紙,財產應該係俾佢朋友個妺!叫你朋友自己納平安紙分配自己財產先啦!父母既財產由父母話事,最多同父母暗示下!

男爵府

2024年龍年勳章

我睇錯左以為2層樓係你朋友既...

兩姐妹感情好吾好架?

FJmom    發表於 19-2-23 09:55

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

bmuimami 發表於 19-2-22 14:20
兩層私樓屬朋友或是朋友的父母?

應該係父母囉
放下自在

男爵府

2024年龍年勳章

可能你朋友有份供好多??

男爵府

回覆樓主:

我都係睇到朋友自己有樓,不是父母的樓。。。如係父母樓,無計,睇父母會不會寫定比個孫。。一係開口講話要一層羅

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

Esther_531 發表於 19-2-22 14:55
我都係睇到朋友自己有樓,不是父母的樓。。。如係父母樓,無計,睇父母會不會寫定比個孫。。一係開口講話要 ...

佢問緊父母既遺產。。。。
放下自在

珍珠宮

Esther_531 發表於 19-2-22 14:55
我都係睇到朋友自己有樓,不是父母的樓。。。如係父母樓,無計,睇父母會不會寫定比個孫。。一係開口講話要 ...

講真,如果係朋友自己有樓
自己去立遺囑應該得了
點會有以上疑問

我覺得似係父母物業
但唔排除朋友有份供既
不過就算有份供,都要睇比例
有父母會話供樓錢係家用
唔當供樓的

珍珠宮

hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

係講緊朋友父母本身有2層供滿嘅樓。
呢2層樓朋友本身有份供,佢阿妹無供過,亦都無俾家用父母。
而朋友呻話佢妹妹係算死草,無付出但一直想要晒父母嘅樓…

侯爵府

諗咁多做乜?
不停養好個身體好過啦

男爵府

2024年龍年勳章

susumi123 發表於 19-2-22 15:04
而朋友呻話 ...

吾知有冇朋友名呢?

妹無供又想要晒, 衰d wor.....

珍珠宮

而朋友呻話 ...

如果冇佢名,對唔住,佢寫咩都冇用,法律定義上佢並非業主。
如果係有名長命契,佢同父母傾掂:一係佢攞返一間單名,再俾阿仔;一係全做返分等份聯名(非長命)契,寫明自己份由阿仔承繼。但阿仔未成年,另外業主出售,佢都可能冇say....要搞比較複雜。

男爵府

2024年龍年勳章

Mary媽咪 發表於 19-2-22 15:12
諗咁多做乜?
不停養好個身體好過啦

照樓主所講, 佢朋友應該就走,

所以想幫個仔打算下

象牙宮

而朋友呻話 ...

如果係咁, 不如同父母傾下! 否則無辦法
放下自在

水晶宮

而朋友呻話 ...

如果公公婆婆係公正嘅,就自然會分比個孫,如果唔肯亦奈佢哋唔何,係心有不甘,一係開聲爭取吧
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

珍珠宮

hashtag影視迷勳章

ilovemagao 發表於 19-2-22 15:18
照樓主所講, 佢朋友應該就走,

所以想幫個仔打算下

係,我呢位朋友好慘,一直為佢父母付出最多。
但佢父母講明唔會立遺囑,因為老人家迷信。
所以如果佢父母嘅樓俾佢妹攞晒的話,佢話好唔甘心。
朋友好錫父母,俾家用,同父母去旅行等等,但佢話佢妹完全唔付出,唔俾家用,又成日唔理父母

男爵府

2024年龍年勳章

係囉, 同父母傾下啦, 自己阿爸阿媽, 咩都傾得啦

你朋友有份供有養家, 照道理吾講佢地都會分俾粒孫

首頁
12345...10

尾頁

跳至