請教高鐵問題

fat媽
|
在深圳北上車, 我用舊款(粉紅色)回鄉咭, 請問:

1) 驗票入閘搭高鐵, 是不是不可用自助入閘機?

2) 要用返人手驗票入閘?

3) 排隊在附近? 定好似過關口咁, 分開兩邊?

JaneJaneT
|
1) 不可用自助入閘機

2) 要用返人手驗票入閘

3) 排隊在附近
Irisip731
|
回覆 fat媽 的帖子

自助入閘機隔離就係人手檢票站。好近的。入關口係指入香港? 出入都係落左高鐵先做過關手續。檢票後,在大堂等。聽廣播等講班次驗票就可以上車。預返開車前最少20-30分鐘。
fat媽
|
Irisip731 發表於 19-2-22 15:40
回覆 fat媽 的帖子

自助入閘機隔離就係人手檢票站。好近的。入關口係指入香港? 出入都係落左高鐵先做過 ...

關口係指 羅湖 / 福田口岸, 佢地人手同自助分開九丈遠.
Irisip731
|
回覆 fat媽 的帖子

你搭高鐵都要出中國境,入香港境啊。。即好似羅湖咁。
fat媽
|
Irisip731 發表於 19-2-22 16:15
回覆 fat媽 的帖子

你搭高鐵都要出中國境,入香港境啊。。即好似羅湖咁。

但我在深圳北上車, 已過晒所有關口, 已在國內了, 不是衹需驗車票就可上車嗎?

Irisip731
|
深圳北上車,你搭高鐵啊。深圳北係驗票上高鐵。搭完高鐵到西九龍,過中國關,再過香港關。你睇新聞一地二檢係西九龍啊。

chiliwu
|
fat媽 發表於 19-2-22 16:33
但我在深圳北上車, 已過晒所有關口, 已在國內了, 不是衹需驗車票就可上車嗎?

...
出示回鄉證, 高鐵飛全部都係實名登記, 要對名的。
wcpcelia    發表於 19-2-23 18:37
小倩
|
fat媽 發表於 19-2-22 15:36
在深圳北上車, 我用舊款(粉紅色)回鄉咭, 請問:

1) 驗票入閘搭高鐵, 是不是不可用自助入閘機?

無論邊款回鄉證都係行人工通道