假牙好易甩,點算

SabrinaR
|

我阿爺最近整左假牙,但下面副假牙好易甩,去牙醫度整過,牙醫話無辦法,用埋假牙膠水都好易甩。依家只能食粥,有冇JM知道有咩方法?

laiyee6121
|
SabrinaR 發表於 19-2-22 16:05
我阿爺最近整左假牙,但下面副假牙好易甩,去牙醫度整過,牙醫話無辦法,用埋假牙膠水都好易甩。依家只能食 ...

會唔會係打牙模時太手鬆原因,通常係上排鬆多d,地心吸力
cy101
|
牙醫都無計? 搵另一個睇睇!
sasatt
|
花錢整多次?
hwy616
|
可能係牙肉委縮,要再整過副新嘅先得。
SabrinaR
|
hwy616 發表於 19-2-22 21:03
可能係牙肉委縮,要再整過副新嘅先得。

岩岩新整..
Monmon.1203
|

全口假牙,因為下面有舌頭,容易帶動下牙托移動,加上牙容萎縮,年紀大,係會好慢適應!
都係食啲軟食物,慢慢試下,最緊要無痛,痛就要改。
反而上托無咁易鬆,因為有一大片上顎,好似吸啜原理咁。(即黏著牆壁掛野啲吸盤)是反地心吸力的!

SabrinaR
|
Monmon.1203 發表於 19-2-22 21:23
全口假牙,因為下面有舌頭,容易帶動下牙托移動,加上牙容萎縮,年紀大,係會好慢適應!
都係食啲軟食物, ...

大約幾耐先適應到?
Monmon.1203
|
SabrinaR 發表於 19-2-22 21:28
大約幾耐先適應到?

因人而異!當然年紀愈大愈難!牙醫印模印當時牙肉狀況,所以理應唔存在牙肉係呢段其間萎縮得咁快。
一副假牙都唔平,就算整過副都要適應。

SabrinaR
|
Monmon.1203 發表於 19-2-22 21:35
因人而異!當然年紀愈大愈難!牙醫印模印當時牙肉狀況,所以理應唔存在牙肉係呢段其間萎縮得咁快。
一副假 ...

因為佢連食粥都一餐粥甩幾次,所以唔知點好,謝謝。