自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

男爵府

2018復活節勳章

新一份財政預算案將於下周三(27日)公布,外界關注今次會有哪些紓困措施出台,早前有傳政府打算向全港學生派發2000港元開學津貼,消息指並非所有學童都能獲津貼,預算案將沿用去年做法,向有需要的基層學生派發一筆過支援津貼,每名學生可獲派2000港元;另一方面,預算案將再為中學文憑試考生代繳一年考試費,與上次做法一樣,自修生將不會獲得資助。

立法會教育界議員葉建源認為,向有需要的基層學生派發2000港元及代繳文憑試考試費既已是第二年實施,可見有需要去做,應變成恒常措施。

他解釋,現時香港實施15年免費教育,而15年過後,學生最終需要考文憑試,代繳考試費相對15年免費教育金額不算大,但對於個別學生家長來說,突然要支付一筆考試費,開支頗重,認為可以變成恒常做法,紓緩部分家庭壓力。

此外,因應不少大學反映校舍設施老舊,現行興建新教學大樓或實驗室等工程,需要提交到立法會審議,受限於「資源分配工作」(RAE),涉及內部資源競爭,致部分工程或被調到較後次序,才能提交到立法會審批,導致興建有關設施進度緩慢,據知預算案將會提及此類工程毋須經RAE,但仍需經由教資會及需提交到立法會審批,希望加快批出有關撥款。

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20190222/bkn-20190222084453363-0222_00822_001.html?refer=hn

不是人人有份

SiuBBee    發表於 19-2-22 19:22

子爵府

vanfersen 發表於 19-2-22 16:28
新一份財政預算案將於下周三(27日)公布,外界關注今次會有哪些紓困措施出台,早前有傳政府打算向全港學生派 ...

又係雙重福利

我雖然中產
但養3個都好重皮
比少少福利我d仔女都唔得

水晶宮

又無份。

珍珠宮

伯爵府

vanfersen 發表於 19-2-22 16:28
新一份財政預算案將於下周三(27日)公布,外界關注今次會有哪些紓困措施出台,早前有傳政府打算向全港學生派 ...

又黎~

我兩個 細路唔係學生呀???

基層?點先叫基層? 佢地已經可以CLAIMS 車船/書簿, 又可以拎2000? 佢地已經有政府幫緊佢地架LU WO!!!

咁點解我全數自費? 點解我地係百無? 因為我有能力付出同交稅, 所以我D 小朋友就無得ENJOY 呢2000???

究竟係咩道理!!!!

hellohelloruby    發表於 19-2-25 09:58
KITMAN622    發表於 19-2-23 09:33
學會放下    發表於 19-2-22 18:58
Villa    發表於 19-2-22 17:16

伯爵府

2018復活節勳章 BK Milk勳章

我個b6阿姐同我講佢有交通津貼, $4000, 宜家佢個仔有$2000, 最重要佢公屋,大陸有層樓,仲問我佢仲可以有什麼津貼,我想車巴佢!

禁止訪問

男爵府

為何現在下下都要俾錢啲學生呢

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

又係用pat pat諗野,基層學生大部分學習支出都實報實銷,電子產品又有,遊學又有,咁都仲需要額外現金支助?

子爵府

回覆樓主:

俾返車船津貼好過啦!死財爺又玩分化!毛都未出齊錢都未識搵嘅細路除咗地鐵,所有交通費要俾成人車費架!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

MarMic 發表於 19-2-22 16:38
我個b6阿姐同我講佢有交通津貼, $4000, 宜家佢個仔有$2000, 最重要佢公屋,大陸有層樓,仲問我佢仲可以有什麼 ...

搭單車多巴……

水晶宮

不停咁雙重福利
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

男爵府

Ronnym 發表於 19-2-22 16:35
又黎~

我兩個 細路唔係學生呀???

agree

公爵府

回覆樓主:

水晶宮

我以為所有中學生都有添

子爵府

馬爾太 發表於 19-2-22 16:46
俾返車船津貼好過啦!死財爺又玩分化!毛都未出齊錢都未識搵嘅細路除咗地鐵,所有交通費要俾成人車費架!
...

巴士﹖

子爵府

leungszeon 發表於 19-2-22 16:52
巴士﹖

都係成人車費

民房

回覆樓主:

交稅既仲辛苦過拎綜援

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

馬爾太 發表於 19-2-22 16:46
...

而家無左車船津貼咩?應仲有喎,只不過係畀所謂既基層學生申請之嘛,同學資助同一表格一齊申請既 ,tick 一

tick就申請埋。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

男爵府

點解基層咁好福利,中產叫破喉嚨都無人理。我知,有能力的,要付出多d,但都唔係不停從我地個袋拎野出去派比人架。

首頁
12345...9

尾頁

跳至