產後脱髮

Samsamsammi
|
產後啱啱4個月,發現脱髮嚴重,有咩方法補救及防脱啊!!
Ferfer88
|
用咖啡因洗頭水
Charmchai
|
Samsamsammi 發表於 19-2-22 17:14

髮型師話脫係避免唔到,因為hormones 改變,唯有到盡量食好訓好,等啲頭髮生得快啲,醫生都話啲孕婦supplement 生完都要繼續食一排。
Alicham
|

生完之後果幾個月甩多左好多頭髮係正常架,試下食多d 黑芝麻,換支防脫髮洗頭水用下,我果時有用Aveda ,既打算,不過最後冇用,我朋友反而有用,話之後頭髮甩少左

|
回覆 Samsamsammi 的帖子

Hi Samsamsammi ,產後的荷爾蒙變化,影響頭髮的正常生長和脫落規律,一般脫髮高峰期喺產後3至4個月,絕大部分媽媽脫髮問題都會慢慢自然回復,媽媽可以用木梳梳頭/用手指按摩頭皮,幫助頭部血液循環,加速頭髮生長。產後脫髮是新陳代謝短暫過程,選用無化學成分(較少添加 / 較溫和) 的洗髮/護髮產品,避免電/染、(減少用風筒)都可以保護頭髮,保持愉快心情,食多D含豐富蛋白質/維他命A嘅食物。媽媽胃口好唔好呀? 休息得充足嗎?
ookaren
|
真係會有,剪短頭髮會有用
mclau2012
|
Alicham 發表於 19-2-25 13:13
生完之後果幾個月甩多左好多頭髮係正常架,試下食多d 黑芝麻,換支防脫髮洗頭水用下,我果時有用Aveda , ...
生完第二胎我有用呢隻洗頭水,再加埋多食一排孕婦維他命(我食maxxxna),我覺得落髮情況有比我生完第一胎時減緩許多
HebeZ
|

生完係會甩頭髮,自然生理反應。
唔使太擔心,我自己都係產後4個月就開始甩,係會甩好多的。大概甩左2個幾月,之後會慢慢甩少左,同時新的頭髮都慢慢出緊來,所以我宜家個頭好似刺猬甘!好搞笑。
無需擔心太多,未必需要緊張要搵咩助生髮之類昂貴的產品用。因為你用得來其實它都自然生長緊出來。每個人甩髮時間長短各有不同,不能同其他人比較,只會更灰心。
Alicham
|
mclau2012 發表於 19-2-27 17:15
生完第二胎我有用呢隻洗頭水,再加埋多食一排孕婦維他命(我食maxxxna),我覺得落髮情況有比我生完第一胎時 ...

Aveda咁真係有明顯改善

mclau2012
|
Alicham 發表於 19-2-28 11:50

Aveda咁真係有明顯改善
貴就貴d,但我就覺得值得,同埋生完屋企仲有2樽maxxxna庫存,索性食完唔好哂,可能因為雙管齊下,我就覺得同生完第一胎真係有分別