少年成長

跳至

首頁
12345...8

尾頁

男爵府

睛靈勳章

有冇人对自己仔女绝望?我之前都忍佢、但而係曾佢、唔想見佢、唔同佢講野!有咩分法可改变?我成個家都因為佢而唔開心、点可改变、己经睇左心埋E生大半年、没改變

大宅

我小朋友現在開始都識駁嘴,有時真係比佢搞到好嬲

大宅

回覆樓主:

盡力就算,有時候命運黎改變唔到。

大宅

Amy12 發表於 20-8-16 07:50
你如何做呢?可以分享下嗎?

每日陪伴、給她按摩、給她安慰。她想做甚麼,都盡量陪她,如畫畫、看電影、行街等。因為情緒一到,她會甚麼都不想做。
她發脾氣時,我會忍耐。
現在她雖然仍未能回主流學校上課,但會請日文老師上門學習。
情緒亦穩定得多,會跟我談心事。

衪未曾應許天常藍,衪未曾應允花兒常開,衪卻恩許衪的慈愛常在!

大宅

Laima 發表於 19-2-24 23:44
我就已經一年零兩個月了,精誠所至 ,金石為開!之前她不停鬧我,現在會當我朋友一樣,跟我傾心事。不過仍 ...

你如何做呢?可以分享下嗎?

水晶宮

newcomer550 發表於 20-5-29 14:12
呢個可能係宜家最好的方法.

另外就係調節下期望, 冇咁高期望, 就冇咁大失望.

好呀!他越來越正常返了
自由太多會令世人失去平衡

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

mickeywinnie3 發表於 20-5-16 08:00
我放手了,路是他自己的,後悔是他自己的事,我作為母親已經盡力了,問心無愧
...

呢個可能係宜家最好的方法.

另外就係調節下期望, 冇咁高期望, 就冇咁大失望.

男爵府

[quote]進進媽 發表於 19-2-25 23:37
我以過來人身份 可以話你知 會好的 真的 之前我也分享過 我仔唯持了一年多 某天突然開竅 不要迫他 父母要

水晶宮

3btsoi 發表於 20-5-16 12:15

同我諗法一樣,佢既人生佢自己負責,勸過教過,佢唔聽都無計 ...

男爵府

mickeywinnie3 發表於 20-5-16 08:00
我放手了,路是他自己的,後悔是他自己的事,我作為母親已經盡力了,問心無愧
...

同我諗法一樣,佢既人生佢自己負責,勸過教過,佢唔聽都無計。最近朋友send 左林日曦既youtube比我,講佢自己成長經歷,我覺得佢爸媽的一套,都係一個方法,尤其對男仔,我成日覺得仔同囡教法唔同。
放手,都係一個方法,總之屋企大門隨時為佢開。

https://youtu.be/fmWem2MVNXU

大宅

...

是的,講兩句已話你煩。唯有等他們長大啦! 媽媽也別太激氣,要保重身體,自己也要開心生活

水晶宮

ssgg 發表於 20-5-16 00:42
手機+電腦,忙到不得了。我都冇氣理

大宅

mickeywinnie3 發表於 19-5-7 21:50
日日夜夜忍受個仔機不離手,如何釋懷?

手機+電腦,忙到不得了。我都冇氣理

男爵府

hwl2b 發表於 20-5-15 16:27
我個仔一上中學就突變, 中一時由本來好乖好聽話, 變到唔出聲, 只匿埋係房, 問佢嘢十問九唔應, 淨係識諗自己 ...

我仔中二,都有你仔類似情況。。
只係我仔仲會做下功課,應付學業 。我開頭都好唔開心,但諗諗下,發現呢個係佢地獨立成長必階段,我都同自己講,都係時候適當地放手,最近,我自己搵番d興趣,分散下我對佢既專注力。呢段時間,我自己都成長左,做返自己。

別墅

我個仔一上中學就突變, 中一時由本來好乖好聽話, 變到唔出聲, 只匿埋係房, 問佢嘢十問九唔應, 淨係識諗自己, 完全無責任心, 經常欠交功課, 成績一落千丈, 有時仲要求唔返學, 老師打電話來話佢欠得太多功課嘞, 要記缺點, 叫我去見家長時, 我係班主任面前喊到停唔到... 直到現在中四了, 個仔仍然無變, 我鬧又鬧過, 勸又勸過, 氹又氹過, 我好想同佢傾計, 但佢迴避我, 拒絕我, 有時仲特登係我放工前先出街, 係有心避開我, 我個心真係好痛, 我好想同佢溝通, 好想知佢諗緊乜, 但佢關左門, 落左閘, 乜都唔肯同我講, 我有同佢講, 不如我地一齊見社工呀, 我想改善下我地的關係, 佢唔肯, 佢話如果我去搵社工或其他人幫手, 佢會立即反面... 我叫我老公幫幫手, 但我老公更加唔識攪, 大家困左係一個困局裡... 現在疫情停課, 佢又唔做功課, 網上上堂又唔上, 老師成日打電話來, 問 : 你個仔其實每天係屋企做乜? 佢又唔交功課, 又唔上堂... 我真係有口難言...

我好想修補關係, 但無從入手
我想了解佢諗緊乜, 但佢唔肯同我溝通
叫佢幫手做屋企嘢, 佢口裡答應, 但轉頭話唔記得, 唔做...
我好想搵人傾訴... 但都唔知可以同邊個傾, 同朋友講得多, 佢地都嫌煩...
我成日屈住屈住, 有時搭巴士, 看見D 媽媽同自己仔女 (小學或以下) 傾計, 我就會喊到崩潰.. 諗起自己仔仔小時候都係同我一樣咁親密, 但現在佢好似好憎我, 好討厭我
真係好痛苦

伯爵府

BK Milk勳章

有時會這樣想,但是又一想,我是媽媽,是我把他(她)帶到這個世界上來,如果連我都放棄,還有誰會在乎?我大女好臭脾氣,現在盡可能同她玩多的,關係好的

水晶宮

活出彩虹 發表於 20-5-7 16:44

信我,孩子會好起來的。

嘩!我非常戥你高興,希望我也可以等到,他還在反叛中

男爵府

mickeywinnie3 發表於 19-2-26 17:36
年計?每日都難過

信我,孩子會好起來的。

我今天同好朋友通電話,朋友說我孩子很乖好有禮貌(因我同朋友傾電話時,孩子走進房間,我便叫他同auntie打個招呼),她還問我記不記得兩年前,孩子很曳令我很激心,我嬲到想搬開住,不想見到他,現在孩子長大,由暴風少年變返正常人了。

只要捱過這段時間,一齊都會好起來,加油!

水晶宮

1mocha 發表於 20-4-17 05:54
聽完你呢句,我好驚。

我唔好彩啫!你不會的!

伯爵府

mickeywinnie3 發表於 19-5-7 22:21
我大仔經歷完了以為有好日子過,點知細更衰十倍!

聽完你呢句,我好驚。

首頁
12345...8

尾頁

跳至