少年成長

跳至

首頁
12345...8

尾頁

男爵府

睛靈勳章

有冇人对自己仔女绝望?我之前都忍佢、但而係曾佢、唔想見佢、唔同佢講野!有咩分法可改变?我成個家都因為佢而唔開心、点可改变、己经睇左心埋E生大半年、没改變

水晶宮

我和你一樣!以前好乖我們也很愛他!現在我勁討厭他,衰到貼地!傷透心
自由太多會令世人失去平衡

子爵府

lilicatcat 發表於 19-2-22 18:19
有冇人对自己仔女绝望?我之前都忍佢、但而係曾佢、唔想見佢、唔同佢講野!有咩分法可改变?我成個家都因為 ...

子女幾大?

男爵府

睛靈勳章

回覆 basilmama 的帖子

火龍果

子爵府

lilicatcat 發表於 19-2-23 09:31
回覆 basilmama 的帖子

我女女13
呢個時期會因荷爾蒙影響情緒、言行。
嘗試放開D、放手,記得適當時候要放過自己。
12 歳都要學會尊重、責任
多D傾計但點到即止,有需要搵註校社工幫手。
媽媽,加油
我地唔可以咁易叫絕望

水晶宮

mickeywinnie3 發表於 19-2-22 23:10
我和你一樣!以前好乖我們也很愛他!現在我勁討厭他,衰到貼地!傷透心
...

我仔也是剛12轉13

水晶宮

唔返學,只吃瞓、電話、玩!完全不能想像,180度變了

子爵府

+5熱血勳章

回覆樓主:

真係好同意#5 所講,只有咁样自己先冇咁辛苦,慢慢大家關係先冇咁惡劣

最緊要話俾自己聽,唔係放棄佢,而且有一種方法相處

別墅

有冇想過是什麼因素?我屋企個都係咁,我都想死好多次,係因為功課壓力?反叛期?爸媽囉唆?爸爸話過佐呢個時期就得啦!係咪真係會呢?

子爵府

mickeywinnie3 發表於 19-2-23 10:00
唔返學,只吃瞓、電話、玩!完全不能想像,180度變了

如果係仔,叫老公要多D出手做輔導!
男人有男人話題同溝通方法

水晶宮

basilmama 發表於 19-2-23 12:31
如果係仔,叫老公要多D出手做輔導!
男人有男人話題同溝通方法

我知道老公現在已經好努力幫我,但因為一向我湊開,現在收拾爛攤子,他覺得好有壓力!

子爵府

mickeywinnie3 發表於 19-2-23 16:23
我知道老公現在已經好努力幫我,但因為一向我湊開,現在收拾爛攤子,他覺得好有壓力!
...

我絶對明白你心情,我同前夫分開多年又再婚,所以我有時因為女女問題都會無奈。
最重要2 公婆要同一陣線,可以一軟一硬,但唔好做什麼一個好人一個壞人。
我地俾左子女獨立生命,當佢地一路長大,父母可以扶助佢地,但好多野必定要佢地自己去做、承擔後果,父母比左指導,過程唔干預,無論結果後咩,都平靜分析(好又傾、唔好又傾)。我地要理智識抽離,有時太「窩」左落去件事,後果好易變成「自己發脾氣、皇帝唔急太監急」,久而久,關係變差,teenagers更加唔聽你支笛。
加油
父母辛苦,但見到子女有成績(無論品行定學業),就係我地成績表

水晶宮

basilmama 發表於 19-2-23 17:54
我絶對明白你心情,我同前夫分開多年又再婚,所以我有時因為女女問題都會無奈。
最重要2 公婆要同一陣線, ...

謝謝你!呢場丈很難打!

子爵府

mickeywinnie3 發表於 19-2-23 19:18
謝謝你!呢場丈很難打!

係!有時我都爆煲,對住老公爆粗

大宅

VANESSCHEUK 發表於 19-2-23 10:23
有冇想過是什麼因素?我屋企個都係咁,我都想死好多次,係因為功課壓力?反叛期?爸媽囉唆?爸爸話過佐呢個時期就 ...

同意 呢段時間最難搅 真係無野做到 一定要保持關係 慢慢引導佢 大大下 16 7 歲開發會識唸 當然 人人唔同
進進同小老表NAOKI 進進同進進爸永遠係我心肝寶貝,一家三口快快樂樂

大宅

我的也是12歲開始被同學欺凌,之後不肯返學,今年13歲,仍未走出陰影。青春期的確是一個難過的時期。
衪未曾應許天常藍,衪未曾應允花兒常開,衪卻恩許衪的慈愛常在!

大宅

可能情緒病,帶佢睇下醫生。

水晶宮

Laima 發表於 19-2-24 13:22
我的也是12歲開始被同學欺凌,之後不肯返學,今年13歲,仍未走出陰影。青春期的確是一個難過的時期。
...

中一?拒學症,一般是由情緒病開始!好慘,我經歷中,好痛苦

大宅

mickeywinnie3 發表於 19-2-24 15:24
中一?拒學症,一般是由情緒病開始!好慘,我經歷中,好痛苦

是的,就算帶她看醫生及心理學家亦未能釋懷
衪未曾應許天常藍,衪未曾應允花兒常開,衪卻恩許衪的慈愛常在!

水晶宮

Laima 發表於 19-2-24 15:52
是的,就算帶她看醫生及心理學家亦未能釋懷

Me too !乜家也見過,也不能讓他正常回校!點算呀!

首頁
12345...8

尾頁

跳至