講下大家請工人經歷

sassyqueen
|
第一個工人,未出過國,冇做過野,請去來湊初生,一來都好好笑容好誇張,做咗三年半。雖然我知佢份人好假,成日講大話,超級影后咁。但做嘢幾好,好錫我個小朋友,我知道佢由我第一日返工已經係諗住去加拿大,不過冇所謂佢照顧得我哋頭家好好,我都寫咗封ref letter 比佢。走咗半年收到財仔信,借咗兩萬蚊走咗。開頭只係感覺好愕然佢會做啲咁嘅事,因為佢一直好好。不過諗通左,冇乜所謂啦佢都一直對我小朋友好好,做嘢又好好,借錢佢私人事,同佢都走咗冇嘢我麻煩。
sassyqueen
|
sassyqueen 發表於 19-2-22 21:03
第一個工人,未出過國,冇做過野,請去來湊初生,一來都好好笑容好誇張,做咗三年半。雖然我知佢份人好假, ...

第二個工人,來左兩日已經比我炒左,做嘢差到一個點,未入屋已經滿口大話,洗碗洗兩個鐘,蒸餸唔放水唔琴蓋,做錯野瞪大隻眼望住你話冇死撐!兩日仙叫佢走咗,之後仲周圍唱我哋
到第三個工人來,白白痴痴咁以為好純情應該OK,但性格差極,長期發夢,日日諗住玩電話,態度差,叫佢東佢做西,白白痴痴,返咗一個星期放左佢一日假,同我講同啲朋友傾計話香港轉工容易想搵啲有兩至三個工人的工作,可以share work load, 又有co worked , 可以傾吓計開心啲,我呢度有會抑鬱,諗下同唔同我break contract 禾。 之後又話唔鍾意照顧我小朋友,我叫佢快啲寫信快啲走。 整爛左我部洗衣機,成張棉被放入去
kitbebe
|
sassyqueen 發表於 19-2-22 21:03
第一個工人,未出過國,冇做過野,請去來湊初生,一來都好好笑容好誇張,做咗三年半。雖然我知佢份人好假, ...

個個工人都係咁!走之前借左錢先走,我以前個工人又係咁收到追數信同有人上門先知咩事!
sassyqueen
|
sassyqueen 發表於 19-2-22 21:08
第二個工人,來左兩日已經比我炒左,做嘢差到一個點,未入屋已經滿口大話,洗碗洗兩個鐘,蒸餸唔放水唔琴 ...

以上兩個工人都係未出過國,只係國家打過工。所以我怕左海外冇經驗嘅

現在第四個工人,出過國做嘢,係馬來西亞做過兩年,前雇主好刻薄好衰嘅兩年冇放過假,一個月先可以用一次電話。來到我家受寵若驚,佢話冇見過雇主係好咁好,冇聽過雇主當佢哋係人,佢覺得自己以前係奴隸。所以佢來到好有心做做嘢都好好,pick up 得好快。今次應該有啲運仔希望一直咁好,雖然來左只係短時間,希望可以keep住因為佢之前受過苦,珍惜而家有嘅嘢。

所以我覺得請工人,我發覺夾生肖係得嘅,同醒目啲有少少經驗嘅會好啲,好彩我嗰間agent換人好平,只收文件費,令我損失減低,好感恩唔係蝕左好多錢

sassyqueen
|
kitbebe 發表於 19-2-22 21:09
個個工人都係咁!走之前借左錢先走,我以前個工人又係咁收到追數信同有人上門先知咩事!
...

可能係佢哋角度,係我哋雇主小題大做,基本上佢哋10個有10個借錢,唔係啲咩特別事
佢哋好蠢以為唔駛還嘅,但其實好多才仔都會追到佢哋以前屋企

LC116
|
sassyqueen 發表於 19-2-22 21:14

以上兩個工人都係未出過國,只係國家打過工。所以我怕左 ...

可介紹agent嗎?
請着個唔好要換但又要返工都唔知點攪
大肉兒
|
sassyqueen 發表於 19-2-22 21:18

可能係佢哋角度,係我哋雇主小題大做,基本上佢哋10個有 ...

想問下你最終點樣處理啲財仔有冇搵你哋屋企麻煩
wcandtt
|
我請過14年工人,全部都very good, 除了第一個忍痛抄佢,因為佢帶佢女朋友上我家做愛做的事,嗰時我仔未滿月!

佢做嘢好好,好整齊,煮飯又ok! 好可惜,前一晚我失眠,好想唔抄佢,同佢講嗰時佢喊我又喊,好唔捨得佢
wcpcelia    發表於 19-2-23 18:01
大肉兒
|
wcandtt 發表於 19-2-22 21:23
我請過14年工人,全部都very good, 除了第一個忍痛抄佢,因為佢帶佢女朋友上我家做愛做的事,嗰時我仔未滿 ...

做愛.....做嘅事?女朋友?
wcandtt
|
大肉兒 發表於 19-2-22 21:24
做愛.....做嘅事?女朋友?

係!lesbian, 影埋相,我見到d相發現!
Poyau    發表於 19-2-22 22:25
sassyqueen
|
大肉兒 發表於 19-2-22 21:23
想問下你最終點樣處理啲財仔有冇搵你哋屋企麻煩

Fax termination letter 去財仔,就唔會再收到信

Poyau    發表於 19-2-22 22:25
大肉兒
|
wcandtt 發表於 19-2-22 21:25

大肉兒
|
sassyqueen 發表於 19-2-22 21:25
Fax termination letter 去財仔,就唔會再收到信

tks
sassyqueen
|
我請過14年工人,全部都very good, 除了第一個忍痛抄佢,因為佢帶佢女朋友上我家做愛做的事,嗰時我仔未滿 ...

Omg!!!! Leiban 做愛.......

14年請左幾多個工人呀?
sassyqueen
|
LC116 發表於 19-2-22 21:21
可介紹agent嗎?
請着個唔好要換但又要返工都唔知點攪

只可以搵鍾點頂,agent can pm me
sassyqueen
|
wcandtt 發表於 19-2-22 21:25

我之前白白痴痴嗰個就係同性戀者,日日要玩電話同,同性戀談戀愛所以成日發夢
wcandtt
|
sassyqueen 發表於 19-2-22 21:27
Omg!!!! Leiban 做愛.......

14年請左幾多個工人呀?

第一個3個月
第二個4年
第三個6年
第四個4年

個個關係好好,仲有contact, 有次叫哂佢地上來,除了第一個,我煮比佢地食,佢地好開心

我現在冇工人了,因為小朋友已升中,跟本冇需要,而我一直係FTM
sassyqueen
|
wcandtt 發表於 19-2-22 21:32
第一個3個月
第二個4年
第三個6年

做到4年已經好好
cakii
|

wcandtt
|
sassyqueen 發表於 19-2-22 21:33
做到4年已經好好

佢要回鄕休息下,所以冇做,全部工人同我關係好好,好感激佢地幫我手。