自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

sassyqueen 發表於 19-2-22 21:03
第一個工人,未出過國,冇做過野,請去來湊初生,一來都好好笑容好誇張,做咗三年半。雖然我知佢份人好假, ...

我嗰個,衰既野一大堆,包括1)長期問我借錢,亦長期無還錢、2)家電破壞王,任何類型既家電都可以整壞、3)做左咁多年,唔好話唔識煮野,就連切材料都係亂咁切,切到錯晒、4)成日偷走屋企既物資,如lotion,油鹽糖、紙巾、蜜糖等、5)當我講野耳邊風,叫佢唔好做嗰樣,佢會應你yes yes yes,你一走佢就會當無聽過,照做...仲有無數咁多缺點

但我還是由小朋友出世開始請佢到依家,因為佢唔會虐待我個b,叫做安心俾佢湊,所以先keep住用。

最後,感謝樓主開個鋪俾我發洩下,因佢咁差我都唔可以黑佢面。雙職家庭既無奈

Poyau    發表於 19-2-22 22:26

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

資歷:17年,3個
第一個
未出過國19歲妹妹仔,果時好平5舊水agency fee,佢好有幹勁,肯學肯做。佢都算奇才,好多儲到首期買樓花(家鄉),最勁係做埋freelance sell樓花!佢唔影響工作我唔理佢啦!之後佢好坦白話佢auntie想攪佢過加拿大,我都好合作地幫佢過左加拿大(從來係覺得人地欠我咩需要打我一世工)。幫左我約3年。佢過左加拿大就勁囉!學游水學渣車寫專欄,仲有將賣樓事業發揚光大,最後嫁左個已入藉加拿大嘅菲律賓男banker(一個強字!)

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

第二個
忍左佢9個月,講大話污糟懶,個人衛生唔好。冬天可以成個禮拜唔洗頭,用冷帽笠住!夠膽死將垃圾掃入sofa底。我家從來唔著鞋所以地下無沙塵,佢有本事攪到我d塵一舊舊咁滾
最後勁到偷錢,捉佢唔到,賠足咁炒佢。佢想轉工,人地打黎check ref 我照講,佢終於知死打黎叫我放佢一條生路,話返家鄉再黎好貴。我心唸你自己攞黎。偷左嘅錢連埋代通知金就拎黎俾agent費啦!

王國長老

第三個,用左十幾年(仲用緊)
有中東新加坡台灣經驗。對上台灣阿mom有cancer,請佢照顧屋企。兩年唔俾佢出街話有菌。所以佢唔做(同埋想黎香港因家姐在港)
十幾年佢睇住我地起起跌跌,我地亦睇住佢家起起跌跌——老公中風,死左,仔女大,起屋,火燭,親戚爭產,起屋唔夠錢,仔女畢業,家姐病要返家鄉....佢幫我唔少,佢有困難時我亦盡幫。無去到咁誇張一家人,但我會照住佢。(所以佢話有人撬佢都唔走)到而家佢仔大女大,終於鬆動d。如無意外應會做到告老還鄉

禁止訪問

王國長老

dc9 發表於 19-2-22 22:15
來左屋企兩個月之後,跟住話有左
要搵另一個工人照顧佢

我妹都試過
工人係姑奶唔用,都好可靠嘅(本來),點知轉contract放一放假返黎話有左
我妹激到爆!俾左好幾千agency fee用左兩個月,又要俾一大舊agency fee換人
2號做野ok照顧貓狗都有耐性。但煩在個個月借糧(還完又借,最後又最後,沒完沒了藉口多到直頭「信佢都智障」),唔借又唔係炒佢又唔係.....而家仲掙扎緊

子爵府

第一個工人,未出過國,冇做過野,請去來湊初生,一來都好好笑容好誇張,做咗三年半。雖然我知佢份人好假, ...

10年經驗
請過3個
第一個:10年(而家仲做緊)
第二個:半年(返印後話老公唔比佢返)
第三個:4年(而家仲做緊)

水晶宮

sassyqueen 發表於 19-2-22 21:14

以上兩個工人都係未出過國,只係國家打過工。所以我怕左 ...

文件錢?

即係$1000有找?

水晶宮

第一個:3年,之前出post話裸抄佢,好多JM都圍攻我

第二個:未黎,但同一雇主做6年,湊2個小朋友,僱主係FTM,所以應該唔係因為人質續約,期待ing

大宅

sassyqueen 發表於 19-2-22 21:14

以上兩個工人都係未出過國,只係國家打過工。所以我怕左 ...

我之前個工人又係,係馬拉前雇主華人勁刻簿,五年無放過假及回鄉,仲要一湊四,超辛苦勁瘦,來到我家只照顧一個,佢好有心做!好錫我囡囡,做了六年半七年,可惜護照問題,不能續約

大宅

Charlotte_mom 發表於 19-2-22 22:13
資歷:17年,3個
第一個
未出過國19歲妹妹仔,果時好平5舊水agency fee,佢好有幹勁,肯學肯做。佢都算奇才 ...

你好好幫佢過加拿大,有時我聽到有啲僱主唔比工人放星期日怕學壞呀,唔比佢結婚生仔呀,我覺得好離奇。工人打份工,唔係賣身,唔係欠僱主一個人生架。

水晶宮

livewiflove 發表於 19-2-22 21:48
我嗰個,衰既野一大堆,包括1)長期問我借錢,亦長期無還錢、2)家電破壞王,任何類型既家電都可以整壞、3 ...

差成咁都仲用

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

我第一個广,20歲新加坡做左2年,湊初生B好乖鍚小朋友,佢都係小朋友 話頭醒尾,學煮餸一教上手,我地唔當佢工人,一齊食飯,睇電視 之後我收入唔夠鬆動,過左俾老友,直到姐姐返去結婚,而家仲日日FB 互動

大宅

wcandtt 發表於 19-2-22 22:59
差成咁都仲用

無計,小朋友在佢手,我唯一既要求係佢對我小朋友好,呢點佢做到。
我自己由細到大都係工人湊大我的,我經歷過好多衰一工人對我唔好,自己有好多唔開心既回憶,所以我惟一唔想既,就係唔想佢對我小朋友唔好。

禁止訪問

大宅

請問agent換人大概要幾錢?
同埋可以介紹我你間agent公司嗎?黎緊會請工人,真心需要~可以分享給我嗎?感謝

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至