自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

littlemaopig 發表於 19-2-24 11:44
遊客係就係多,但只係黎買日用品,人地當成個香港係大型萬0、屈人寺咋,買完掉底大量垃圾就走,仲要唔過夜 ...

之前電視有訪問過上水一間茶餐廳,佢話條街人係多不過冇生意,果 D 唔係遊客係水貨客,只係黎買野,買完就走,唔會食野~

侯爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

大力大力 發表於 19-2-23 07:57
x 2

我公司18年比16,17年 賺少60%以上~

我公司舊年前年都係六七月已經做夠一年生意,舊年一個貿易戰,到年尾變左唔到數,今年頭兩個月都未試過差到咁

伯爵府

vivian0919 發表於 19-2-24 12:06
我公司舊年前年都係六七月已經做夠一年生意,舊年一個貿易戰,到年尾變左唔到數,今年頭兩個月都未試過差 ...

咁要多謝侵侵囉! 我公司英國水,都關脫歐事,都等緊一個月後英鎊前途如何 ,英鎊跌我哋福利就跟住跌

水晶宮

vivian0919 發表於 19-2-24 12:06
我公司舊年前年都係六七月已經做夠一年生意,舊年一個貿易戰,到年尾變左唔到數,今年頭兩個月都未試過差 ...

我公司直頭大檸樂,以前16,17年我係出到6個月既bonus. 自18年第3季開始一直衰到冇人有。岩岩計好晒bonus, 連一個月糧也沒有。成間公司全球5萬幾人,果晚announce完個個都灰晒

伯爵府

jandk 發表於 19-2-24 02:44
我返工係細商場,我地就普通ok啦,2月預左初同中較静,呢排都ok
但隔離左右有2,3間就叫苦,有間仲話2日都未 ...

我都係,如果出差或者去日本,真係打爆喼返嚟,有排用,好少再去商場逼,除咗一啲限量版,仲要係買完即走。

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

Carmen8080 發表於 19-2-22 21:03
有無人做零售 條街靜過鬼

實體店長遠來說是無前途,特別在租金不跌的情況

侯爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

Kittymummy 發表於 19-2-24 12:18
我公司直頭大檸樂,以前16,17年我係出到6個月既bonus. 自18年第3季開始一直衰到冇人有。岩岩計好晒bonus, ...

你公司做邊行,好勁喎,出六個月bonus, 18年第三季個個都比癲佬累死

已刪除用户

侯爵府

而家好多舖頭已經減租 , 有朋友做時裝批發, 鋪頭減咗一半租, 佢話佢個頭嘅舖頭全部最少減一半因為個個轉網購 , 如果唔係根本冇人租, 以前嗰度係旺到不得了, 而家冇乜人行, 如果唔係業主肯減一半租佢哋都轉做網店

水晶宮

vivian0919 發表於 19-2-24 12:37
你公司做邊行,好勁喎,出六個月bonus, 18年第三季個個都比癲佬累死
...

家電,MNC 黎。

男爵府

teaspoon 發表於 19-2-23 00:21
[size=16.799999237060547px]我隱影眼鏡都想網購,平30%。

可否 share link?

水晶宮

dyl 發表於 19-2-24 12:43
而家好多舖頭已經減租 , 有朋友做時裝批發, 鋪頭減咗一半租, 佢話佢個頭嘅舖頭全部最少減一半因為個個轉網 ...

舊年呀,我朋友撩我夾份買鋪位。我都停一停,因為網購係大勢,所以都唔敢去馬。

翡翠宮

Kittymummy 發表於 19-2-24 12:44
家電,MNC 黎。

我朋友做間法國家電公司,跌左好多喎,大家同一個地球有乜可能一個天堂一個地獄

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

mini1204 發表於 19-2-24 13:02
我朋友做間法國家電公司,跌左好多喎,大家同一個地球有乜可能一個天堂一個地獄
...

佢話2017年出左bonus有6個月糧,但2018年bonus唔夠一個月糧,同你朋友公司一样都係大跌了。

翡翠宮

Jasmine-4711 發表於 19-2-24 13:07

佢話2017年出左bonus有6個月糧,但2018年bonus唔夠一 ...

咁正常了,大家同一個星球。thkss

水晶宮

Jasmine-4711 發表於 19-2-24 13:07

佢話2017年出左bonus有6個月糧,但2018年bonus唔夠一 ...

Thank you !
我都睇到R晒頭,唔明佢講咩。
但我公司股價仍然係升,好神奇
不過岩先睇Q2 forecast, 黎緊仲係好大獲,直頭可以用恐怖呢兩個字黎形容 希望到Q3季度有改善啦。寒冬中⋯⋯

大宅

回覆樓主:

我都好耐無買嘢,新一年要儲多d錢

侯爵府

2024年龍年勳章

meko07 發表於 19-2-24 13:31
我都好耐無買嘢,新一年要儲多d錢

我都要儲多d錢先得,個市唔好

侯爵府

Kittymummy 發表於 19-2-24 12:46
舊年呀,我朋友撩我夾份買鋪位。我都停一停,因為網購係大勢,所以都唔敢去馬。
...
我朋友剛買 左工廈貨倉 , 佢話因為好多實舖都轉做網購佢哋都要貨倉出貨擺貨或者做嘢, 香港工廈又唔多, 但需求會越來越多

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

dyl 發表於 19-2-24 13:45
我朋友剛買 左工廈貨倉 , 佢話因為好多實舖都轉做網購佢哋都要貨倉出貨擺貨或者做嘢, 香港工廈又唔多, 但 ...

又係喎!東九好多工廈都改建為office
放下自在

首頁

尾頁

跳至