自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

回覆樓主:

以前年代,大學生堅叻,因為精英教育,上得去,好難係蠢嘅。我亞爺有學識,好似係xx黨,唔知咩學歷,不過應該讀得幾多書。同我爸同父異母嘅亞叔應該係博士,做緊中學校長。但我爸果房人,都係中學學歷,到我兄弟姐妹先有大學生。

現代,大學生真係好一般。我同事係博士,講就好似好掂,但做嘢重慘過d fresh grad. 原因係自持高學歷,唔肯放下身段聽人意見,撞板仲死撐(已離題)

子爵府

yiqiyihui 發表於 19-2-23 01:00
呢個post好正,睇到JM們D祖先都好鬼犀利。我阿公細個嗰時戰亂走難,食樹根,小學都唔知畢業未,不過做生意 ...

媽媽喺我細個就教打仗乜都冇哂,唯獨知識冇人搶得走。

我婆婆亦係我地細細個時咁教我地,「什麼都有機會失去,知識才會永遠跟著你,不會被搶走。」

翡翠宮

回覆樓主:

有屁關係
我上兩代都係大學生
我呢代得一個係
下一代暫時兩個係(如果吾係成街大學睇怕其中一個吾方會係)

男爵府

KCKmom 發表於 19-2-22 21:15
有時睇到呢度有好多 jm 家庭教育做得好好,相信佢地家庭背景一定唔會差! 我自己既上上一代就冇個係大學生, ...

我幾驚訝咁多jm都係書香世代~ 我以為人人都好似我咁.......(因為我的同事、朋友都係咁)

我七十後,公公婆賣魚,爸媽都係讀到小學,為工作睇報紙學字。英文 當然唔識~

我同家姐係父母兩族第一代大學生,再嫁大學生~ 所以爸媽好自豪咁講「啲囡自己讀書,邊駛人教,又嫁得好」(當然唔係嫁啲咩有錢人,都係木門對木門)

我記憶中最後一次媽陪我溫書,係小二背乘數表,亞媽在「湯」魚,我企在她身邊背。小學尾段會用錄音帶錄低要默的書,自己錄完自己默

男爵府

回覆樓主:

我ex個爸爸係藝術系博士,以前同佢食飯,講野都要斯文d,唔敢太狂野。我ex都係文化人,會畫畫、識音樂,外語又好叻。

男爵府

有時睇到呢度有好多 jm 家庭教育做得好好,相信佢地家庭背景一定唔會差! 我自己既上上一代就冇個係大學生, ...

我夫家係。老公的爺爺是大法官。

珍珠宮

中國係1949年有大學資歷(包括中國傳統書齋讀飽聖言書的)不過1百萬,中國人看重學歷係因為“難得”。
而上世紀嘅戰爭奔波,亦令好多人失學,194X年前文人墨客逃避內陸戰爭,香港係最佳地點,相對全國最穩定,早期人口遷居香港嘅阿爺係大學生的,甚至太公已係大學生的唔少。
土改文革受不了內地政鬥的又來一批,呢啲人唔係只為沾福利揾錢,真係建立理想社會,學習同做人態度就唔同。
文革毀滅中國求學之心,培養官才,呢類人笑貧不娼,最喜歡講讀書同人品敎養、家庭敎育冇關。實質呢些人又支持花錢買“沙紙”為入塲成為“高學歷”一份子,變成學技不修品,學資而不養咯。

男爵府

我同老公既父母都係大學生。而我哋大家都係雙學位畢業。我亦有碩士學位。兄弟姊妹都有大學學位。
上上一代大家都係做生意。

父母對自己要求係高架。可能因為咁,我呢一代都怕結婚生小朋友,覺得責任大。我女係我家唯一單傅。

男爵府

麟媽媽 發表於 19-2-23 00:01
我阿爺同阿嫲係大學同學,我阿爺因為係知識分子所以走咗去攪革命, 28歲就比日本仔打死咗,我阿嫲一個人帶 ...

男爵府

回覆樓主:

我老爺華仁,港大畢業,
佢入唔到醫科,抱恨终生,
佢中風後,時時去睇醫生,好鐘意問醫生邊間大學畢業,又同醫生問英文,
醫生又讚佢叻,好好笑。

子爵府

我父母只是小學程度,我c6爺爺是建築師,父親是大學生,我又不覺得有咩特別,都是一般家庭

男爵府

cheechi 發表於 19-2-22 22:55
.

勁呀!舉人

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

jojobbmum 發表於 19-2-23 08:30
我老爺華仁,港大畢業,
佢入唔到醫科,抱恨终生,
佢中風後,時時去睇醫生,好鐘意問醫生邊間大學畢業,又 ...

華仁今年100週年了,你老爺一定要去Gala Dinner, 佢會好開心呀!我老公係舊生會,話好多師兄已經三代人,什至有d四代華仁仔。

男爵府

麟媽媽 發表於 19-2-23 10:31

華仁今年100週年了,你老爺一定要去Gala Dinner, 佢會好開心 ...

老爺去咗天父度,我老公就一定出席

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

jojobbmum 發表於 19-2-23 13:00
老爺去咗天父度,我老公就一定出席

好似日子定左12月頭在會展,記得叫老公早d約同學去,應該訂枱會好搶手呀!

水晶宮

回覆樓主:

男家果邊係,我老爺以前教書, 到我老公果代和仔果輩,100%大學畢業生

因為就算香港讀唔到,都去外國讀

男爵府

龍山仔仔 發表於 19-2-23 01:38
我幾驚訝咁多jm都係書香世代~ 我以為人人都好似我咁.......(因為我的同事、朋友都係咁)

我七十後,公 ...

我都好驚訝呢度咁多人上一代學歷咁高,我父母得小學程度,大陸落嚟,重要年紀好大先生我哋。。 屋企細個屋企好窮好慳,搞到我而家都係一個慳妹, 覺得洗錢係唔值、罪過

公爵府

爸爸嗰邊,太公係舉人,阿爺廣州嶺南大學,阿嫲出身舊式大家族,唔準女兒出去讀書,但會請老師上門教,包括英文,抗戰時期,阿爺任職銀行,被調左返內地,阿嫲帶住仔女住喺香港,有段時間通信斷了,阿爺的家用匯唔到返來,阿嫲去電話公司做接線生賺錢頂住家計,佢話好彩細個時學識英文,否則呢份工冇佢份。到我爸爸呢一輩,就個個都大學畢業

阿媽嗰邊,太公係生意人,我外公係長子,除左私塾讀古文學琴棋書畫,太公刻意要佢學會計,將來繼承家業,但應該冇正式讀過大學,反而佢嘅弟妹(我嘅叔公同姑婆)就有,姑婆仲係醫生。到我媽呢一輩,就個個都大學畢業了

琥珀宮

回覆樓主:

我阿爺個阿爸係清朝做懸官,應該係考到功名,阿爺係鄉下卜卜齋教書,唔知算唔唔叫大學生嘞。

男爵府

SandyKL 發表於 19-2-23 15:30
我阿爺個阿爸係清朝做懸官,應該係考到功名,阿爺係鄉下卜卜齋教書,唔知算唔唔叫大學生嘞。
...

我亞爺都係卜卜齋教書,亞爸細個讀亞爺間私塾,亞爺除左教書,睇病風水嫁娶咩都係佢,亞爸中學係縣城讀次次考第一,之後共產黨打到嚟,亞爸大佬係國民黨舊部,帶住亞爸跟住國民黨走佬,之後又遇到共產黨圍堵,係香港開關三日佢地走難到香港,係九龍城寨乞食左好耐,講起就淒涼。
我外公太同亞公都係大學生,政法學堂畢業,民國嗰陣。

首頁

尾頁

跳至