50+ 女士 ,日日都全身痕癢可以怎麼辦?

xxxwing
|

媽咪近呢3、4年全身都成日痕,初初只是腳指,慢慢由 腳趾 開始 慢慢到 全身 痕癢,中西醫都睇個都冇用,亦試過不同保健品,都冇效。

大家有冇咩方法?

西醫就話 有啲話敏感(咩事敏感唔知)、有啲話壓力問題(應該係工作方面),都係開啲敏感藥+藥膏搽身。
中醫就話要清毒、介口,但又冇話邊種皮膚病。
我媽咪已經係政府醫院
做曬過曬驗血, 尿.
都揾唔到原因~

xxxwing
|

同埋佢每年都有做身體檢查~
我覺得可能係免疫力系統問題⋯⋯
因為係呢兩三年先係咁
媽媽皮膚本來就比較乾,佢話由細到大都係,唔係呢兩三年先乾皮膚
所以應該唔係乾燥問題,我地覺得係身體裏面嘅問題,拎到成身痕癢, 同埋初初開始痕癢由腳指開始慢慢蔓延到全身痕癢
媽咪日日都要食敏感藥先至到痕。
沖涼都已經選擇一些天然成份嘅沐浴露。
馬油沐浴露/防敏沐浴露 都有用
有冇咩保健品,食一段時間會有效,減少痕癢????
因為唔確實係咩事,所以想揾啲舒緩嘅方法,逐樣試下

my005
|
會唔會關更年期事呢?
spikenard
|
更年期?飲豆漿
laiyee6121
|
xxxwing 發表於 19-2-22 21:52
媽咪近呢3、4年全身都成日痕,初初只是腳指,慢慢由 腳趾 開始 慢慢到 全身 痕癢,中西醫都睇個都冇用,亦 ...

媽媽有冇食鹿茸嗰d?我以前曾經試過食咗鹿茸成身痕
Tracy221
|
糖尿病都話會痕喎, check下
tsung    發表於 19-2-23 22:45
hellomary224
|
驗血有冇驗過renal function?
腎有問題既人好多都會身痕的~
Piaget
|
媽咪近呢3、4年全身都成日痕,初初只是腳指,慢慢由 腳趾 開始 慢慢到 全身 痕癢,中西醫都睇個都冇用,亦 ...

痕的地方會唔會紅咗一撻撻咁?
rabbit3
|
我30頭,近期都係禁,平時皮膚唔算乾,但身勁痕,訓時特別明顯,我血糖低關事嗎?因近期食完野都勁快肚餓,會餓到作嘔個種,會即刻食糖先得
happymeowy
|
中醫話個人多風都會痕
早上空肚飲吓薑水驅吓風?
bosch
|
我99 都係咁, 搵唔到原因, 唯有不停搽藥膏. 有排仲要紗布包晒對手臂.

如果皮膚太乾, 可以試用片糖水浸浴.

我有排大月妊娠濕疹, 敷濕凍毛巾可以止痕一陣. 搭含薄荷既膏或粉都有用, 不過唔知香港邊度有賣.

會唔會係光敏感? 有冇試過出街時遮晒自己, 仲要戴濶邊帽?
siuman3317
|
呢兩年我都有身痕之前搽藥膏近排發覺噴aq好得多
heiheiada
|
我三十尾,四十頭時,冬天洗碗之後,手部皮膚開始好痕。之後慢慢面部皮膚都薄左,爆折。我估係更年期症狀,後來食賀爾蒙補充劑之後,皮膚就變返健康。
wcpcelia    發表於 19-2-23 18:04
Chowying
|
heiheiada 發表於 19-2-23 01:34
我三十尾,四十頭時,冬天洗碗之後,手部皮膚開始好痕。之後慢慢面部皮膚都薄左,爆折。我估係更年期症狀, ...

四十頭就要食?
dreamx2
|

會五會係疥瘡,我被傳過,都係由腳開始痕,晚上會更痕
heiheiada
|
Chowying 發表於 19-2-23 01:45
四十頭就要食?
冇話幾時開始食,不過我一路keep住食,皮膚就在冇乾燥痕癢問題。
healthymimi
|
試下用aqueous cream(廿幾蚊)沖涼,沖完敷aloe Vera gel(廿幾元,揀冇alcohol 的)5分鐘,再冲水,沖完浴缸小心滑

減洗衣液用量,洗洗衣機內槽(有得send 廠洗,千幾元)

護膚品用iherb non fragrance dessert essence

同步戒下口,只吃豬肉/魚,瓜菜薯仔corn etc及白飯,如戒到調味就戒,可加少少salt, pepper, sugar

戒一星期看效果

no hair gel/hairspray/perfume/柔順劑/臭丸

做運動出汗,呢個要耐少少先work

也可做血液敏感測試

我也很敏感,敏感藥吃多年後開始心悸,就算醫生話不會引致心悸的也心悸。。。

試下戒口先,清下毒素冇壞,多飲暖水
healthymimi
|
healthymimi 發表於 19-2-23 02:03
試下用aqueous cream(廿幾蚊)沖涼,沖完敷aloe Vera gel(廿幾元,揀冇alcohol 的)5分鐘,再冲水,沖完浴缸 ...

乾就搽iherb 這個,五十幾元,這运我最不致敏的lotion

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
唔好煩我
|
有無轉過洗衣液?試下用低敏洗衣液,d貴嘅超市有
xxxwing
|
spikenard 發表於 19-2-22 23:17
更年期?飲豆漿

我媽媽已經過咗更年期