自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆 chengsy 的帖子

😟😟賣家會退錢,但佢有無話會收番部琴?如果唔係你又要搵人掉。。又一筆。。

別墅

排球女將 發表於 19-2-23 20:22

😟😟賣家會退錢,但佢有無話會收番部琴?如果唔係你又要搵人掉。。又一 ...

佢地唔架啦,佢個女都話最盡係咁。我只可以比錢人地dum。最有用變左張琴凳

公爵府

chengsy 發表於 19-2-23 20:27
佢地唔架啦,佢個女都話最盡係咁。我只可以比錢人地dum。最有用變左張琴凳
...

之前有人free 一部yamaha畀我,我冇試就咁拎返去,都要換弦線,同埋有啲音彈唔到呀好,在有得整,都係yamaha嗰啲牌子比較信得過

別墅

yeikaki 發表於 19-2-23 20:38
之前有人free 一部yamaha畀我,我冇試就咁拎返去,都要換弦線,同埋有啲音彈唔到呀好,在有得整,都係yamah ...

之後會更好。我叫調音師係我買琴之前去試琴,照當調音錢比番師傅。好過買完番黎用唔著。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

咁都叫無咁傷,起碼你好彩遇著個無呃你嘅調音師,同賣家都叫肯退
下次真係要小心d,琴唔可以唔試,我會建議叫賣家拍片,你覺得ok再叫琴老師幫幫眼(先whatsapp睇片,再俾錢當叫佢出job,陪你去試琴)

別墅

Charlotte_mom 發表於 19-2-23 21:24
咁都叫無咁傷,起碼你好彩遇著個無呃你嘅調音師,同賣家都叫肯退
下次真係要小心d,琴唔可以唔試,我會建議 ...

係啊~~~

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

chengsy 發表於 19-2-23 20:27
...

Free出去,或超超平賣,講明情況
可能真係有人唔介意,起碼你賺返搬運費丫

別墅

回覆樓主:

有冇考慮買部新琴, 通利有得trade in舊琴的, 我之前部陳年壞琴trade in扣咗2000蚊, 樓主可考慮吓買部平平地的新琴, 起碼有人幫你免費收走呢部壞琴和有回贈, 起碼冇咁蝕。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

唔好灰心, 有得整嘅, 但可能貴, 但唔貴得過新琴。 我在工聯會上過tune琴, 基本上, 琴keyboard, 絃線, pedal, hammer, 全部可換。 個D二手琴倉, 咪將部舊琴提仲要得嘅部份, 夾埋夾埋變成一個可彈的琴。

別墅

mitima 發表於 19-2-23 23:11
有冇考慮買部新琴, 通利有得trade in舊琴的, 我之前部陳年壞琴trade in扣咗2000蚊, 樓主可考慮吓買部平平地 ...

依家有考慮緊 。調音師都話會幫我搵下。我都心大心細。

別墅

lily-of-valley 發表於 19-2-23 23:13
唔好灰心, 有得整嘅, 但可能貴, 但唔貴得過新琴。 我在工聯會上過tune琴, 基本上, 琴keyboard, 絃 ...

嘩,原來係咁架。咁我真係可以放上網問下。一小部份都好啊

子爵府

想生BB熱投

最近這幾天潮濕天,有很大可能琴內部濕氣重,鍵盤內彈弓反應差,所以琴鍵會落咗反彈唔上來,甚至無聲,這是回南天常會預見的現像。試下開抽濕機及將琴內裝暖管,情況應該會改善。

別墅

Elizah 發表於 19-2-23 23:29

最近這幾天潮濕天,有很大可能琴內部濕氣重,鍵盤內彈弓反應差,所以琴鍵會落咗反彈 ...

已經有長期抽濕機同暖管。不過真係救啊唔番都唔好曬,我保留番零件

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

chengsy 發表於 19-2-23 23:28
嘩,原來係咁架。咁我真係可以放上網問下。一小部份都好啊
通常收壞琴番廠, 個琴總有唔爛的parts, 拆出來有用。

別墅

chengsy 發表於 19-2-23 23:27
依家有考慮緊 。調音師都話會幫我搵下。我都心大心細。

個人寓見, 如果部琴本身係靚琴絶對值得整, 否則好大可能今次整返, 過一年半載又有其他問題, 要不停掉錢出黎整, 吾好忘記維修費不論你部係靚琴定平價大陸琴都相約的, 我之前部是平價韓國琴, 彈了20年ㄧ直冇乜事, 但一壞開就不停陸續出問題, 雖然吾捨得, 但理智叫我吾好再掉錢去整了, 買過部新琴, 就算是平價的只要好好保養都有十零廿年壽命, 如買二手琴ㄧ定要識揀否則只係撞彩數。

別墅

lily-of-valley 發表於 19-2-23 23:43
通常收壞琴番廠, 個琴總有唔爛的parts, 拆出來有用。

我再問下先 thanks

別墅

mitima 發表於 19-2-23 23:58
個人寓見, 如果部琴本身係靚琴絶對值得整, 否則好大可能今次整返, 過一年半載又有其他問題, 要不停掉錢出 ...

係啊。我都好擔心會係咁。已經撞過板。

男爵府

係詐騙,去報海關

別墅

阿妮啦妮 發表於 19-2-24 00:14
係詐騙,去報海關

我有查詢消費者委員會

複式洋房

chengsy 發表於 19-2-22 23:17
目前搵左個調音師,佢話比較有信心整得番。希望啦

我屋企有部20年琴都係時,試過整得番

首頁

尾頁