自由講場

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

營運3年的網媒《香港01》首次大規模裁員,70多人今日(22日)收到解僱信,佔整體員工9%。據了解,受影響員工主要是視頻製作、攝影部及副刊內容組員工,包括採訪主任、記者及編緝等。該公司今早向員工發出內部電郵,指因應競爭性產業多變及急速發展,正重整部門架構及人力資源,但本月內新增的辦公樓層投入服務,仍會招攬人才。

《香港01》由商人于品海創立,2016年1月正式營運,今次進行「大換血」。據內部電郵指,是次資源重整包括製作模式轉型、內容頻道及後勤部門整合,涉及遣散員工約70多名,佔整體員工比例約9%,將會根據勞工法例向受影響員工給予適當補償。該公司將繼續培訓員工及招攬人才,專注發展互聯網媒體與生活平台,預期本年底員工人數會超過目前800人。據知,今次裁員並非因業務虧損或投資失利有關。

據悉,視頻製作及攝影部有逾100名員工,今次裁減30人,佔三分之一,是重災區之一。新聞部100多名員工不大受影響,因早有自然流失關係,只有10多名社區版的員工被裁,而被裁員工與工作能力無關,其他員工對於裁員感到不開心,亦擔憂會有下一波裁員。

[p=28, null, left]勞工界立法會議員何啟明指《香港01》屬新興網媒,不少員工放棄本職跳槽,但短時間內被炒,員工恍如「上錯賊船」,另一方面該公司又擴充大樓,再招攬新員工,僱主的做法似乎是2年裁一次,為斬斷員工年資來節省遣散賠償,做法過分。他認為,如公司要重整或擴充業務,不應裁減員工,而是讓員工有調職的選擇,若員工或不符2年年資獲遣散費,亦應按年資比例給予遣散費賠償。

勞工處表示,十分關注事件,並已提醒有關僱主就終止僱傭事宜與員工正面溝通。直至目前為止,勞工處未接獲任何有關查詢或求助。

《香港01》於2016年1月正式營運。(吳艷玲攝)

《香港01》向員工發內部電郵,解釋裁員決定。

公爵府

虎到金來勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

慘!
希望唔係裁員潮的開始

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我其實幾鍾意睇01,立場冇蘋果咁反共,又唔似東方咁死咬某幾個公司/高官。呢個年代做media都係難,畢竟消息流通快,人人都有部機就可以影video

大宅

rayrayus 發表於 19-2-23 05:57
我其實幾鍾意睇01,立場冇蘋果咁反共,又唔似東方咁死咬某幾個公司/高官。呢個年代做media都係難,畢竟消息 ...

岩呀

伯爵府

裁員潮的開始

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

原來有咁多人

公爵府

回覆樓主:

請800人,營運資金好大下喎,背後有金主?

男爵府

該公司將繼續培訓員工及招攬人才,專注發展互聯網媒體與生活平台,預期本年底員工人數會超過目前800人。據知,今次裁員並非因業務虧損或投資失利有關。

咁都大規模裁員,都幾過份。

伯爵府

牛年勳章

估唔到居然有超過700名員工! 裁員都好合理,如此網媒怎可能養活700人!

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

mickeyeva 發表於 19-2-23 00:41
營運3年的網媒《香港01》首次大規模裁員,70多人今日(22日)收到解僱信,佔整體員工9%。據了解,受影響 ...

d人話上左賊船,其實會有公司講永遠唔炒人?

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

tictactoe 發表於 19-2-23 09:17
估唔到居然有超過700名員工! 裁員都好合理,如此網媒怎可能養活700人!

佢果時唔係有真報紙架咩?

珍珠宮

good_pig 發表於 19-2-23 10:45
佢果時唔係有真報紙架咩?

好似係週報。

琥珀宮

mickeyeva 發表於 19-2-23 00:41
營運3年的網媒《香港01》首次大規模裁員,70多人今日(22日)收到解僱信,佔整體員工9%。據了解,受影響 ...

估唔到間公司有成700人,要營運不容易

禁止訪問

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

裁員潮應該陸續有黎

象牙宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

網媒都請咁多人……

公爵府

肥公主 發表於 19-2-23 11:31
佢係講佢整體員工超過800人, 並唔係會請800人, 佢話頭70人 大概係整體員工嘅9個%
...

我知,我意思係佢整體員工人數都超多。

禁止訪問

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至