自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

rayrayus 發表於 19-2-23 05:57
我其實幾鍾意睇01,立場冇蘋果咁反共,又唔似東方咁死咬某幾個公司/高官。呢個年代做media都係難,畢竟消息 ...

x2

伯爵府

牛年勳章

肥公主 發表於 19-2-23 12:22
佢背後既大老闆係中共,佢創報時梁震英也有到場祝賀, 所以有人話佢係維穩報
...

但我覺得其立場偏向泛民喎, 近似明報, 但不及明報黃

男爵府

又不太覺01維穩喎

伯爵府

牛年勳章

以下是維基的資料:

「《香港01》現有800多名員工,包括曾任職《壹周刊》、《明報》、《南華早報》、《明報周刊》以及各大電視台的資深傳媒人」

子爵府

rayrayus 發表於 19-2-23 05:57
我其實幾鍾意睇01,立場冇蘋果咁反共,又唔似東方咁死咬某幾個公司/高官。呢個年代做media都係難,畢竟消息 ...

香港01 根本就是毒果第二梯隊,只要細心睇,9成新聞立場都是激化矛盾對立,鼓吹反社會思潮,其實一D都唔客觀。
個人認為,長遠執硬,因為香港人其實越來越清醒。
個人觀察而己,不認同睇完就算,不需反駁,因為bk 有班盲反好煩又冇point, 費事回應

子爵府

wannabe118 發表於 19-2-23 08:48
請800人,營運資金好大下喎,背後有金主?

背後有冇金主?!話冇都難以置信.....

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

肥公主 發表於 19-2-23 11:31
佢係講佢整體員工超過800人, 並唔係會請800人, 佢話頭70人 大概係整體員工嘅9個%
...

一間網媒居然有800名員工,背後無金主係正常?

子爵府

肥公主 發表於 19-2-23 12:22
佢背後既大老闆係中共,佢創報時梁震英也有到場祝賀, 所以有人話佢係維穩報
...

儍嘅,梗係唔關中共事啦!如果係阿爺own 嘅,洗鬼裁員咩?!你有冇見過文匯,大公裁員呀?!
呢份01 同毒果一樣,周身唔掂囉⋯⋯

禁止訪問

子爵府

puzzledmama 發表於 19-2-23 15:17
香港01 根本就是毒果第二梯隊,只要細心睇,9成新聞立場都是激化矛盾對立,鼓吹反社會思潮,其實一D都唔客 ...

咪玩啦,01係共媒扮溫和中間派, 拉攏班無知黃絲,老板于品海呢個刑事犯, 咁多錢買媒體, D錢咪內地紅色資本黎。

傳聯同內地富商高幹出手 
于品海擬斥百億 購有線九倉電訊

但對於「染紅」之說,于品海就未有進一步澄清,只表示,「不認識肖建華,聽聞過但未曾見過面,兩人公司之間亦沒有任何合作或交往。」他又稱,「自己與王軍是好朋友,惟已經多年沒有見面,僅知對方近年身體抱恙,希望他早日康復。」但早前于品海旗下的大地影院才引入阿里巴巴旗下的阿里影業,認購10億元人民幣的可換股債券,其與內地富商交情非淺。
浸會大學新聞系助理教授杜耀明指,于品海於《香港01》「連社論都寫埋,好有興趣講自己觀點,好想做到某種意識形態工作」。他形容,于品海過去20年對傳媒從未死心,一直希望通過傳媒散發訊息,從《香港01》可見一套思想。「佢喺01露咗底線,盡量唔冒犯梁振英,不觸及習近平,呢種參與式管治令人擔心。」

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

puzzledmama 發表於 19-2-23 01:17
香港01 根本就是毒果第二梯隊,只要細心睇,9成新聞立場都是激化矛盾對立,鼓吹反社會思潮,其實一D都唔客 ...

反而你呢個論點我未聽過,人人都只話01係紅色,你又會覺得佢係似蘋果?不過唔需要激動,我成日上01 睇,佢最似蘋果既係會幫大陸新移民,出文講新移民家庭住屋有幾差呀咁,仲有佢哋社論都係勁親中,呢樣我會唔睇的,但只要選擇性唔睇呢兩類文,01 都算接近我口味(除左有唔少錯別字,不過而家好多媒體都好多)

複式洋房

唯有希望唔係裁員潮嘅開始

伯爵府

都係呀!平時都懶得回應,遇啱M前牙痕見到就上去插幾嘢,有減壓作用!嗰啲低B盲反仔,應該唔少都係毒果老作職員

伯爵府

mybearbears 發表於 19-2-23 21:22
唯有希望唔係裁員潮嘅開始

應該唔會,至多係洗牌。我同我老公所在公司仲不停開新部門請人,我不知幾想盡快請到人,等我哋少啲出差,清閒啲。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

好慘!

伯爵府

原來係咁,真係要罷睇喇

子爵府

emilmama 發表於 19-2-23 16:28
咪玩啦,01係共媒扮溫和中間派, 拉攏班無知黃絲,老板于品海呢個刑事犯, 咁多錢買媒體, D錢咪內地紅色 ...

親中有兩種:有真親中,有扮親中!民主派都不是民主啦⋯⋯
毒果第二梯隊,任務是扮中立,矇混讀者以為睇緊客觀的新聞及評論,如果明刀明槍似毒果咁偏頗,呃唔到人嘛⋯⋯想連廣告商都呃埋呀⋯⋯

子爵府

puzzledmama 發表於 19-2-24 00:20
親中有兩種:有真親中,有扮親中!民主派都不是民主啦⋯⋯
毒果第二梯隊,任務是扮中立,矇混讀者以為睇 ...

你不如了解下于品海咩人先講

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

首頁

尾頁

跳至