自由講場

跳至

首頁
45678...14

尾頁

琥珀宮

cancan^^ 發表於 19-2-23 11:31
如果你都去飲就梗係要俾人情啦,但我只會俾返公價

如果結婚嗰位係我好朋友,我會將原先個人情打折,例如本 ...

可以係男友先去,出席完婚宴,女友才到埗跟男友去旅行玩,就不會核突了

婚宴前,男友果班fd可能有function,女友不在更無拘束。女友遲d到又可拎少d假

珍珠宮

kaaheiii 發表於 19-2-23 08:21
佢成街都話係friend黎架
我都唔知佢邊d真係熟
試過有個同佢講 隨口up咁既語氣

你問清楚你男友究竟有幾熟先啦 唔熟根本唔洗去,你地去旅行咪旅行囉 做乜又要順便去人地個婚禮啫 搵嚟攪…

侯爵府

木土土 發表於 19-2-23 12:45

可以係男友先去,出席完婚宴,女友才到埗跟男友去旅行玩,就 ...

係喎,佢飲完先到,咁就唔失禮喇

wcpcelia    發表於 19-2-23 16:36

公爵府

回覆樓主:

我之前喺類似 post 講過
如果一對新人嘅其中一人
係非香港人所以需要在外國辦婚禮
我同佢又非常好朋友
即使佢冇 budget 出機票酒店
我係唔介意自掏腰包兼俾人情去賀佢
但若果對新人係 100%香港人
要去外國擺酒又唔諗住包客人旅費
我係一定唔會去
點解啲人咁自我中心同小家
要人出錢出力去外地賀佢
冇錢咪香港擺囉
唔好同我講什麼好友唔介意
新人真係當人好友
就應該幫人俾旅費
樓主個case
你男友自己一個人去就得
佢是否俾人情你唔洗理佢
你男友自己決定
你自己到時一個去玩囉

子爵府

其實樓主男友有冇話想唔想樓主一齊出席婚禮?可能樓主男友都想樓主認識下朋友或者怕自己一個人悶想樓主一齊去陪下佢。如果樓主男友都想你去咁樓主就賞臉出席唔好介意人情(當然要請樓主男友問下主人家可唔可以帶plus one)。

老實說如果其他朋友知道樓主一齊去日本但又唔去係有d奇怪,可能會俾人感覺不大方唔夠大體。舉個例子就好似人地係香港擺酒樓主去到場地門口都唔入去咁。

象牙宮

回覆樓主:

當去旅行咪去囉,人情咪求其照比!

子爵府

減齡達人勳章 畀面勳章

回覆樓主:

緊係唔去啦!去外地結婚,就唔好叫人去飲啦, 最多返到香港請佢食餐飯算數

水晶宮

kaaheiii 發表於 19-2-23 05:43
我男朋友個朋友去日本結婚而家問我地去唔去佢冇講過包機票酒店,個日子我地仲要請假去咁我地自己比都ok既, ...

Q : 佢冇講過包機票酒店,個日子我地仲要請假去
咁我地自己比都ok既,當去旅行
但人情係仲使唔使比?係咪要比兩份?大約封幾多

A : 梗係要比人情啦, 一人一份
你唔想出咪叫你男支比埋囉

Q : 到時飛左過去但唔去飲會唔會好失禮?

A : 會, 出黎社會待人接物有時係要 「識做人」,要大方得體

~~~~~~~
我冇自我想像 situation 黎答,跟返你問去答咋

公爵府

julieko 發表於 19-2-23 12:36
你都講明唔熟,但又會諗人地會包機票酒店比你

又公道講,樓主由頭都尾都冇要求新人包機票酒店喎

珍珠宮

回覆樓主:

如果一齊去日本但唔去飲好似有啲唔大體,學樓上jm話齋,男友先去,飲完第二日你先到會好啲。如果你咩都用成本去計,男友都唔去飲就最划算,又慳多一千

答返你正題,海外婚禮就算包唔包酒店機票,去飲都應該做人情的

公爵府

thunder_bunny 發表於 19-2-23 13:02
Q : 佢冇講過包機票酒店,個日子我地仲要請假去
咁我地自己比都ok既,當去旅行
但人情係仲使唔使比?係咪 ...

其實我唔明,點解一齊去旅行,就一定要出席一個同我唔熟既人既婚禮

只能夠答我堅係唔識做人

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

我男朋友個朋友去日本結婚而家問我地去唔去佢冇講過包機票酒店,個日子我地仲要請假去咁我地自己比都ok既, ...

去得就預左做足比較好,免得比人唱成世,唔抵

大宅

siuying705 發表於 19-2-23 13:06
又公道講,樓主由頭都尾都冇要求新人包機票酒店喎

發覺有d人閱讀理解有問題
就會Assume人地點諗

水晶宮

siuying705 發表於 19-2-23 13:11
其實我唔明,點解一齊去旅行,就一定要出席一個同我唔熟既人既婚禮

只能夠答我堅係唔識做人

都係一個比面派對啫

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

男朋友既朋友結婚,自己又唔識對方,根本唔使煩惱,梗係唔去啦!就算係男友既親戚結婚,都唔一定要去一樣,唔去唔使煩禮金問題。日本機票同酒店根本就係一個人就一份錢,當機票二千蚊一個,二個人去就四千,其實洒店一樣,一個人當一萬円,2個人就2萬円,唔會平左,除非你屈蛇。
搵個日子兩口子自己去好過。

大宅

回覆樓主:

我覺得人情一定要比,佢包唔包其他野都好,有包無包都應該要比嘅,你去唔去呢個問題,如代入在我,我唔去,又唔熟,而且佢唔係請你,係問你,即係有得揀,問得人去唔去,都預左人有機會唔去啦,飛過去唔去飲有乜問題?唔覺失禮喎,就算香港有人請飲都唔一定去啦,我同你又唔熟,你唔洗比人請,佢都無帖比你,唔通個個我問完,我無派帖,個個唔去都要比人情,佢咪好發?

侯爵府

回覆樓主:

你不去將來你們結婚人地也未必來, 你比面人人比面你, 你亦可當比面你男友

珍珠宮

siuying705 發表於 19-2-23 13:11

只能夠答我堅係唔識做人

人情世故既野隨時代變
將自己個套塞落人地度先叫唔尊重

子爵府

回覆樓主:

睇完啲回覆真係笑咗。樓主男友係自己俾機票酒店架嘛!點解講到樓主靠痴攞著數咁?
我自己就試過出席朋友係台灣同夏威夷嘅婚禮,我c6都係唔識我朋友嘅。我自己俾機票酒店。台灣嗰次我c6同2個女一齊去。我晏晝去飲佢哋就行街。夏威夷就我同c6去,我去婚宴我c6就自己搵節目。人情都係俾我一份啫。

伯爵府

咁你咪去啦。

首頁
45678...14

尾頁

跳至