唔駛上深圳, 香港有得睇《流浪地球》啦

牛子
|

星期四, 2月28號上映

https://www.cinema.com.hk/tc/movie/details/11254

不歡迎任何已睇盜版的人入嚟傳截圖, 謝謝
怪獸青BB
|
正啊喂,唔使返大陸睇
Rita
|
raven
|
calvin1230hk
|

hi_baby
|
請問係乜嘢戲?分享下丫
忘憂館
|
劇情原全不合理,尢其是改動原著那些部分,一定不會去戲院睇,免費網上睇還可以、看看特別為國情而改動部分如何不合常理。
wcpcelia    發表於 19-2-23 16:40
牛子
|
忘憂館 發表於 19-2-23 09:56
劇情原全不合理,尢其是改動原著那些部分,一定不會去戲院睇,免費網上睇還可以、看看特別為國情而改動部分 ...

不合理在哪? 我不是找碴, 是真好奇

原著講流浪計劃分成五個階段 , 如果要全部拍出嚟, 根本無可能喺一套戲以內實現, 不過套戲的確只套用了原著的大概, 你係書迷?

牛子
|
另外 , 非常希望睇盜版的人......不要大大聲講出嚟, 說好的尊重知識版權呢
忘憂館
|
回覆 牛子 的帖子

許多地方不合理,我就舉一些例子吧:
- 太陽變成紅巨星,起碼要等五十億年,而並非四百年後,若真的想劇情發展太陽要變成紅巨星,應該創作一些其他外來因素導致太陽提早變成紅巨星

- 地球質量太大,根本冇可能或不合理地推動整個地球離開軌道,就算真的想說推動地球,也應創作一些新科技,使到有足夠能量去推動地球

- 地球一旦離開太陽,地球表面經已不能有任何生物,包括植物生存,氧氣及食水循環再生不可能,表面溫度急降至零下百幾二百度,支持不到任何生命,除非人類發明新能源(一般核能不足夠),否認,根本不能支持在地底生存

- 要去的另一星系距離4.5光年,以現時的速度流浪,起碼以千萬年才能去到,除非有超光速技術,所以,除非有新能源,否則根本未去到經已滅絕,但若真的發明新能源,也不需要去新星系,在宇宙不停流浪也可以
牛子
|

忘憂館 發表於 19-2-23 10:22
回覆 牛子 的帖子

流浪地球我覺得大劉就唔係當成硬科幻來寫的,主要是突出一種浪漫情懷吧。
原著就是個短篇所以也不會寫太多細節,主要就是構建一個背景描述人類的掙扎。按原著設定是400年後,人類技術爆炸了,掌握重聚變,能源無窮無盡。地下城能容納全球人口,想必建造技術已經出神入化。人人都能用的上隔熱保溫服,小學隨意組織環球旅行。所以也不必太糾結細節。
只不過這次電影把時間線調整到2078年但是技術水準還能差不多達到小說設定,有點誇張了

kenshiro18
|
唔通變形金剛又合理咩
點可能貨櫃車可以變身
fawong    發表於 19-2-23 17:31
wcpcelia    發表於 19-2-23 16:40
88muimui    發表於 19-2-23 16:25
kcpak    發表於 19-2-23 15:11
大力大力
|
忘憂館 發表於 19-2-23 09:56
劇情原全不合理,尢其是改動原著那些部分,一定不會去戲院睇,免費網上睇還可以、看看特別為國情而改動部分 ...

科幻片根本就不合理㗎啦~

妳可以告訴我,那一套科幻片是合理的嗎?

合理的叫文藝片~
88muimui    發表於 19-2-23 16:25
|
我已經先睹為快
忘憂館
|
回覆 牛子 的帖子

核聚變能產生熱能,但並不能有效轉化為足夠推動地球的動能,也不需要設定去另一星系。
若科技如此高超,製造多艘大型宇宙太空船流浪更加合理。

大力大力
|
忘憂館 發表於 19-2-23 10:22
回覆 牛子 的帖子

唔好玩啦,上天文學堂咩~

正正常常,咁边有戲做㗎~
忘憂館
|
回覆 大力大力 的帖子

非也,科技片也可以合理的,只要創作一些合理交代,就可解決我所列出不合理之處。
|
忘憂館 發表於 19-2-23 10:32
回覆 牛子 的帖子

核聚變能產生熱能,但並不能有效轉化為足夠推動地球的動能,也不需要設定去另一星系。

幻想就係天馬行空,中國神話中的龍,無翼也可飛上天,你到龍年會否好糾結
大力大力
|
忘憂館 發表於 19-2-23 10:35
回覆 大力大力 的帖子

非也,科技片也可以合理的,只要創作一些合理交代,就可解決我所列出不合理之處。 ...

那边套科幻片係合理㗎?

我係戲精,但我都諗唔到喎~
牛子
|
忘憂館 發表於 19-2-23 10:32
回覆 牛子 的帖子

我覺得質疑創作者點解要咁樣設定, 呢個唔係吐槽點, 唔通我又質疑點解星球大戰班友拎住支光劍可以顛覆成個政權? 作者想故事點發展係佢自由吧, 呢樣唔係「不合理」的地方

至於你話為咗國情而改動, 呢套係中國拍的科幻片, 當然以中國人小隊為主軸心視覺, 唔通中國人拍仲要一班外國人做主角?

再再再再點講, 套戲有不足的地方, 都唔係你睇盜版的理由啊