旅遊保險

hellomiki
|
邊間旅遊保險好? 因有海上活動,浮潛等,想保埋部手機的,還有海上活動,邊間好?
謝謝各位
circleda
|
中銀有。

前幾年袋住架手機係波褲,住在Villa單位談笑中就落水玩咗大半個鐘。部機瓜咗返來都有賠。
wcpcelia    發表於 19-2-23 19:09
hellomiki
|
circleda 發表於 19-2-23 12:33
中銀有。

前幾年袋住架手機係波褲,住在Villa單位談笑中就落水玩咗大半個鐘。部機瓜咗返來都有賠。 ...

唔該晒
alisoneven02
|
hellomiki 發表於 19-2-23 12:20
邊間旅遊保險好? 因有海上活動,浮潛等,想保埋部手機的,還有海上活動,邊間好?
謝謝各位
...

AXA
PCCW2319
|
謝謝各位
...

我一向買中銀。

但中銀應該有2款旅遊保險。 我買“環宇智選旅遊保障計劃”。
hellomiki
|
PCCW2319 發表於 19-2-23 17:09
我一向買中銀。

hellomiki
|
alisoneven02 發表於 19-2-23 16:54
AXA

thx
ricecooking
|
circleda 發表於 19-2-23 12:33
中銀有。

前幾年袋住架手機係波褲,住在Villa單位談笑中就落水玩咗大半個鐘。部機瓜咗返來都有賠。 ...

而家好似無一間包手機了
piggip77
|
Follow
MariaTsui
|
ricecooking 發表於 19-2-24 03:05
而家好似無一間包手機了

中银有,農曆新年才買過
木土土
|
謝謝各位
...

有包手機既,賠償金額也只得二三千,若係成萬部iPhone,只可以說聊算於無
lisagary
|
而家好似無一間包手機了

AIG, Chubb,AXA都保手機的
新人物
|
PCCW2319 發表於 19-2-23 17:09
我一向買中銀。

買中銀個旅遊保要留意一下,之前見佢包航空公司倒閉,所以了解過,尤其小朋友同老人家,因為當地有意外治療,個額只係成年人的40%,但回港覆診費只包90日,加上恐怖襲擊又要另外加錢先包。

seaheart88
|
而家好似無一間包手機了

Zurich gold 有。。
PCCW2319
|
新人物 發表於 19-2-24 10:29
買中銀個旅遊保要留意一下,之前見佢包航空公司倒閉,所以了解過,尤其小朋友同老人家,因為當地有意外治 ...

謝謝, 呢個我知。

其實中銀係單章都有寫明。不過唔知係咪每個人都係投保前有閱覽。而其他保險公司都有類似限制。

所以真係要投保前先要了解條款, 唔好貪平。
新人物
|
PCCW2319 發表於 19-2-24 10:38

謝謝, 呢個我知。

Yes,航空公司倒閉、電話遺失,大家都集中呢部份,反而最重要就無乜人去留意
88muimui
|
回覆 hellomiki 的帖子

豐隆抵, 陪得幾快
hellomiki
|
邊間全面d呢? 我有水上活動屬高危嗎?
piggip77
|
新人物 發表於 19-2-24 11:01
Yes,航空公司倒閉、電話遺失,大家都集中呢部份,反而最重要就無乜人去留意
...

新手,請問乜野係重要野? Thx
ricecooking
|
MariaTsui 發表於 19-2-24 07:37
中银有,農曆新年才買過

但我上次旅行中遺失電話,打去問中銀話唔包電話,仲話大部分保險公司都唔包