約朋友食飯會唔會要求去自己樓下商場

唔好煩我
|

大前提:無小朋友要照顧。當日係假期,你唔知對方當日有無其他事做,亦無問佢。但自己就全日都無嘢做,住嘅地點未至於屯門元朗咁遠,但又唔係就腳地方。咁一係就自己過海就對方,去cbd,一係就對方過海,去自己屋苑商場

如果提出對方去自己度會不會有點自私?雖然人地可以拒絕,但人地以為你當日有嘢做會忙所以特登就你,但原來根本全日空閑

o_____o
|
如果耐唔耐就冇所謂,其實大家朋友,唔係你就我就我就你,除非佢次次係咁。
言多必失
|
我會,但當然唔係次次,
有時懶唔想出太遠嘛,
朋友提出我都一樣會去。
唔得閒/唔想既自然會拒絕。
馬爾太
|
會。我小朋友細個嗰陣,朋友食飯都會約係我屋企附近。我住嘅唔係咩旺區,冇大商場,食飯都係佢哋簡間唔難食嘅就ok, 方便我照顧小朋友。到依家我嘅小朋友大咗,我又會就返啲有小朋友嘅fd,去佢哋嗰邊食。呢啲嘢,係朋友就唔會同你計。
唔好煩我
|
o_____o 發表於 19-2-23 13:57
如果耐唔耐就冇所謂,其實大家朋友,唔係你就我就我就你,除非佢次次係咁。
...

咁又唔係次次,但佢咁約我覺得好怪。我唔會咁約人囉
Herobear
|
我自從生完小朋友,我d朋友約我全部嚟我屋企附近,大家體諒我
做朋友大家互相幫忙
我未生前都會去佢地工作地點搵佢地食飯
冇所謂啦
wcpcelia    發表於 19-2-23 16:14
唔好煩我
|
馬爾太 發表於 19-2-23 14:04
會。我小朋友細個嗰陣,朋友食飯都會約係我屋企附近。我住嘅唔係咩旺區,冇大商場,食飯都係佢哋簡間唔難食 ...

但佢全日無嘢做。問都無問我就話去佢屋企,我以為佢有嘢做所以就去,然後先知唔係。其實就佢無所謂,我只係想知,正常人會不會咁約人
moniko
|
唔好煩我 發表於 19-2-23 14:05
咁又唔係次次,但佢咁約我覺得好怪。我唔會咁約人囉

我通常問下對方行程, 先決定地點。 邊個有需要就就邊個。 如果大家都得閒就無所謂。

去對方屋企附近食, 去club house 或屋企坐下都幾好呀。
Lingzi
|
朋友會就自己
我小朋友細個
來到我附近商場都係我請吃飯
始終唔係幾好意思
人山長水遠來探你同小朋友
但好朋友聚一聚
細聲講大聲笑
都好開心
littlesister
|
如果小朋友好細都會既,不過我地通常約旺角尖沙咀
唔好煩我
|
Herobear 發表於 19-2-23 14:06
做朋友大家互相幫忙
我未生前都會去佢地工作 ...

但佢無小朋友,又全日無嘢做。問都無問我就話去佢屋企,我以為佢有嘢做所以就去,然後先知唔係。其實就佢無所謂,我只係想知,正常人會不會咁約人
唔好煩我
|
Lingzi 發表於 19-2-23 14:09
朋友會就自己
我小朋友細個
來到我附近商場都係我請吃飯

但佢無小朋友,又全日無嘢做。問都無問我就話去佢屋企,我以為佢有嘢做所以就去,然後先知唔係。其實就佢無所謂,我只係想知,正常人會不會咁約人
唔好煩我
|
Herobear 發表於 19-2-23 14:06
做朋友大家互相幫忙
我未生前都會去佢地工作 ...

唔好煩我
|
moniko 發表於 19-2-23 14:08
我通常問下對方行程, 先決定地點。 邊個有需要就就邊個。 如果大家都得閒就無所謂。

去對方屋企附近食 ...

係囉,我覺得應該夾一個大家ok嘅位。自己好得閒就唔會要人就自己
Gi-leung
|
我未有小朋友 有次約一位媽媽朋友high tea 我都係入元朗搵佢 我又覺得無咩所謂
馬爾太
|
唔好煩我 發表於 19-2-23 14:07
但佢全日無嘢做。問都無問我就話去佢屋企,我以為佢有嘢做所以就去,然後先知唔係。其實就佢無所謂,我只 ...

點解要算住佢有冇嘢做呢?
detox6066
|
唔好煩我 發表於 19-2-23 13:51
大前提:無小朋友要照顧。當日係假期,你唔知對方當日有無其他事做,亦無問佢。但自己就全日都無嘢做,住嘅 ...

如果有正餐廳,我唔介意去
Lingzi
|
唔好煩我 發表於 19-2-23 14:12
但佢無小朋友,又全日無嘢做。問都無問我就話去佢屋企,我以為佢有嘢做所以就去,然後先知唔係。其實就佢 ...

我沒有小朋友時
我們會約中間位置行街吃飯
又或者是去朋友家附近
冇所謂
但聽你咁講
你個朋友都有少少自私

Kanny_yan
|
如果咁介意,仲係朋友嗎?
detox6066
|
唔好煩我 發表於 19-2-23 14:13
但佢無小朋友,又全日無嘢做。問都無問我就話去佢屋企,我以為佢有嘢做所以就去,然後先知唔係。其實就佢 ...

係咪佢唔鐘意出街食?佢自己煮我又唔介意呀