嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

請問大家有冇用米水沖奶給BB飲??同有咩作用??

回覆 Erica_Au 的帖子

Hi Erica_Au ,BB 6個月大前都唔建議俾奶以外嘅食物,一般唔需要特別用米水開奶架。 BB幾大? 媽媽點解想用米水開奶呀?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

複式洋房

Chloe@NUTRICIA 發表於 19-2-26 13:59
回覆 Erica_Au 的帖子

Hi Erica_Au ,BB 6個月大前都唔建議俾奶以外嘅食物,一般唔需要特別用米水開奶架 ...

BB 剛剛2個月大。
Erica_Au 發表於 19-3-4 01:22
BB 剛剛2個月大。

衛生署建議係6個月開始引入米糊/稀粥俾BB,腸和腎臟比較成熟可以處理碳水化合物,2個月BB用清水按沖調比例沖配方奶就OK,BB胃口好唔好呀?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

複式洋房

Chloe@NUTRICIA 發表於 19-3-4 11:42
衛生署建議係6個月開始引入米糊/稀粥俾BB,腸和腎臟比較成熟可以處理碳水化合物,2個月BB用清水按沖調比例 ...

胃口都可以,因為聽人講米水係可以清熱氣。
Erica_Au 發表於 19-3-4 11:52
胃口都可以,因為聽人講米水係可以清熱氣。

暫時未有實質數據支持坊間依D講法,媽媽用清水按沖調指示開奶就OK。

複式洋房

Chloe@NUTRICIA 發表於 19-3-4 15:08
暫時未有實質數據支持坊間依D講法,媽媽用清水按沖調指示開奶就OK。

明白。
Erica_Au 發表於 19-3-4 15:40
明白。

BB大幾2個月左右會建立瞓覺模式,建議日頭餵完奶後唔駛抱住氹到佢瞓著,放落床仔同佢玩、傾計、唱歌、按摩,吊一D會發聲玩具等佢去玩/聽住音樂自己瞓,兩餐中間多D俾BB趴係床度練習tummy time ‧。

首頁

尾頁

跳至