代問:田土廳查察問題

plumtree
|
幫好友問:係咪喺田土廳就可以查到一個人佢過去咁多年,手頭買出買入轉手嘅資料㗎?
需要啲咩嘢資料㗎。
唔該。
tantanmama
|
plumtree 發表於 19-2-23 14:52
幫好友問:係咪喺田土廳就可以查到一個人佢過去咁多年,手頭買出買入轉手嘅資料㗎?
需要啲咩嘢資料㗎。
唔 ...

唔得。只能查某個單位咁多年轉手紀錄,唔可以查一個人買賣過咩樓。
Kittymummy
|
果份野地產即時print到出黎,顯示該單位咁多年買賣紀錄,而唔係查果個人咁多年幾多買賣。
wcpcelia    發表於 19-2-23 16:34
Poyau
|
田土廳查唔到
但外面私人公司資料庫可以查到
seangying
|
除非個人過左身,要攪遺產就可以,但好似只可以查到現時擁有既,我記得就係甘
無話可說
|
唔係查人,係比錢查果個地方而家屬於邊個,買賣左幾多次同當時價錢
20150618bb
|
需要啲咩嘢資料㗎。
唔 ...
更係無可能喇,甘都得仲有私隱
20150618bb
|
Poyau 發表於 19-2-23 15:50
田土廳查唔到
咪要收好多錢
Poyau
|
20150618bb 發表於 19-2-23 16:22
咪要收好多錢

追數要付出
20150618bb
|
Poyau 發表於 19-2-23 16:26
追數要付出
會唔會好貴呢
plumtree
|
Poyau 發表於 19-2-23 15:50
田土廳查唔到

咁就奇喇。我以為資料來源係喺呢度嚟咋。

事實係咁嘅。
好友佢妹唔知從咩嘢途徑,竟然查到佢喺出面收埋物業,仲知道晒佢幾時買過邊度,幾時轉手,而家揸住啲咩嘢。
咁我直接諗到係田土廳查囉。幾十蚊啫。
因為當事人唔比得屋企人知自己有私房野,否則要全數沖公㗎。
咁我哋咪r晒頭,佢點解知得咁清楚囉!
plumtree
|
Kittymummy 發表於 19-2-23 15:48
果份野地產即時print到出黎,顯示該單位咁多年買賣紀錄,而唔係查果個人咁多年幾多買賣。
...

咁我係咪開錯題目呢!
應該問到底有咩辦法,可以查到一個人有幾多物業呢?
circleda
|
plumtree 發表於 19-2-23 16:30

咁就奇喇。我以為資料來源係喺呢度嚟咋。

你朋友吞家產咩,點解家人知道要充公

plumtree
|
circleda 發表於 19-2-23 16:33
你朋友吞家產咩,點解家人知道要充公

佢阿媽係暴君嚟。
anna59    發表於 19-2-23 16:41
油麥麥
|
需要啲咩嘢資料㗎。
唔 ...

妳(好友)都好八婆喎!人哋過往買賣都想查
油麥麥
|
plumtree 發表於 19-2-23 16:34
佢阿媽係暴君嚟。

暴君又點呀?真係誰大誰惡誰正確咩?!
充公,大陸共產都唔會搶人層樓充公啦?
阿媽話充公就充公,匪夷所思
hfl2000
|
plumtree 發表於 19-2-23 16:33
咁我係咪開錯題目呢!
應該問到底有咩辦法,可以查到一個人有幾多物業呢?
...

其實係可以俾$1400申請查閱名下現持物業資料,但係基於私穩關係,係要業主本人/獲得授權/遺產承辦先可以申請。
https://www.landreg.gov.hk/tc/pdf/lr173.pdf
其實你朋友做邊行啊?有無申報過物業資產?佢妹又做邊行呢?可能係搵私家偵探查,又或者非法申請取得名下物業資料(有無俾佢妹拎過張身份證啊?)然後再遂間查冊睇有關買賣記錄
cy101
|
充公? 講笑呀? 如果屋企真係有暴君, 登報斷關係LA!!!
PacoMum
|
真係唔明點充公?
油麥麥
|
PacoMum 發表於 19-2-23 17:31
真係唔明點充公?

X 2