如何令狗主不讓狗隻隨處便溺

hnh_mami
|
近呢個月,每日必經既行人路都有狗屎,有時仲係人地門口,真係好可惡。

已經寫左紙貼係路邊提醒狗主,但依舊無改善。大家仲有咩方法提供?

p.s.有鄰居見到某一戶隻狗痾左,但主人無清潔,就咁趕番隻狗入屋,因我無親眼見,只聽鄰居講。(村屋地方)
20150618bb
|
hnh_mami 發表於 19-2-23 15:32
近呢個月,每日必經既行人路都有狗屎,有時仲係人地門口,真係好可惡。

已經寫左紙貼係路邊提醒狗主,但依 ...
呢類人士周邊都係
hnh_mami
|
20150618bb 發表於 19-2-23 15:34
呢類人士周邊都係

最賤係痾係必經之路,我地幾戶人要幫人地執手尾,隔離都話有工人,叫工人掃走,我自己無要親手掃
Jane1983
|
呢d真係好賤,放狗清理番係應該。佢咁做會令人遷怒狗狗,好唔公平。

wcpcelia    發表於 19-2-23 16:11
hnh_mami
|
Jane1983 發表於 19-2-23 15:42
呢d真係好賤,放狗清理番係應該。佢咁做會令人遷怒狗狗,好唔公平。

仲要晨早流流,一出門送番學就見屎,日日行都要睇清楚邊度有,提小朋友唔好踩中,好有壓力
廷廷媽
|
好多人放狗任d 狗係路痾尿,然後用小小水沖淡,我經過搭車條路全部係狗尿味,臭到暈,狗就可以周圍痾影響人?
20150618bb
|
hnh_mami 發表於 19-2-23 15:39
最賤係痾係必經之路,我地幾戶人要幫人地執手尾,隔離都話有工人,叫工人掃走,我自己無要親手掃 ...
你切勿打佢的狗......唔係真係又比人話虐待人地的狗
Jane1983
|
回覆 hnh_mami 的帖子

我無養狗,但好鍾意狗。有時係街會見到一大篤,幾大舊,普通成人都poo唔出的大便係地下無人執番。
真心覺得果個放狗者被人捉到,應該要佢食咗去。
andyman
|
裝閉路電視,但要貼出告示話比人知已裝.
hnh_mami
|
20150618bb 發表於 19-2-23 15:56
你切勿打佢的狗......唔係真係又比人話虐待人地的狗

我又唔會怪隻狗,呢個係主人問題。

同埋,如真係鄰居所言,嗰戶兩隻狗都惡。
hnh_mami
|
Jane1983 發表於 19-2-23 15:56
回覆 hnh_mami 的帖子

我無養狗,但好鍾意狗。有時係街會見到一大篤,幾大舊,普通成人都poo唔出的大便係 ...

我就係日日一出門見到咁大篤,真係火都黎
Jane1983    發表於 19-2-23 16:11
20150618bb
|
hnh_mami 發表於 19-2-23 16:08
我又唔會怪隻狗,呢個係主人問題。

同埋,如真係鄰居所言,嗰戶兩隻狗都惡。
點只隻狗呀,個主人仲惡
caca0921
|
可唔可以整啲令狗狗唔鍾意嘅氣味令佢唔喺嗰個範圍度屙
callmebabe
|
廷廷媽 發表於 19-2-23 15:54
好多人放狗任d 狗係路痾尿,然後用小小水沖淡,我經過搭車條路全部係狗尿味,臭到暈,狗就可以周圍痾影響人 ...

係囉。班狗主以為用水沖下就得?仲好大陣味囉
hnh_mami
|
caca0921 發表於 19-2-23 16:14

我都有諗過,但我未養過狗,完全唔識。

不過,對面都養左3隻狗,佢地養得好乾淨,啲狗又乖。
hnh_mami
|
callmebabe 發表於 19-2-23 16:16
係囉。班狗主以為用水沖下就得?仲好大陣味囉

呢樣我都遇過,仲要對正我廚房隻窗,好在係坑渠,好快散到,真係太大味我先出去倒漂白水。
marmalade
|
倒啲漂白水係地消毒
叮妹
|
hnh_mami 發表於 19-2-23 15:39
最賤係痾係必經之路,我地幾戶人要幫人地執手尾,隔離都話有工人,叫工人掃走,我自己無要親手掃 ...

D狗仔疴開就去番再疴,以前住村屋直情系狗屎路,吾快D清走佢就有烏蠅嬲住周圍飛好嘔心
09daisydaisy
|
caca0921 發表於 19-2-23 16:14

掃翻去佢屋企,我仔踩過。討厭
hnh_mami
|
叮妹 發表於 19-2-23 16:24
D狗仔疴開就去番再疴,以前住村屋直情系狗屎路,吾快D清走佢就有烏蠅嬲住周圍飛好嘔心
...

exactly 咁既情況

狗唔係我養,但就要我地執屎