自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

katie816 發表於 19-2-23 17:35
你都分析得好好,我都會冷靜啲先處理
約網友,唔識既,我個人會保護自己,怕危險,亦係擔心佢
...

其實你老公係唔需要交待佢跟咩人聚會, 佢肯話你知, 佢已叫做好尊重你。個聚會係全男班及冇玩衰嘢呢d 至係重要, 人物是網友還是舊同學反而不是重點。

水晶宮

miffyumiffy 發表於 19-2-23 18:52
又唔係有幾億身家,又唔係男神, 詐騙點會搵佢

公眾場所聚會又唔會仆濕佢搶錢,佢有幾億都唔 ...

你講晒我想講d 嘢 !!

難聽d 講句, 樓主撹錯晒老公個定位, 當老公係細路!!!

子爵府

如果全男班,無做犯法野,無去玩女,正正經經打機踢下波,我覺得ok 。而且佢有佢識朋友自由,咪由佢。佢肯講,你就照聽,好過佢咩都唔同你講。

水晶宮

回覆樓主:

我同c6 1齊玩game識的朋友佢地由台灣過嚟相聚,茶聚,這對你嚟講係咪太瘋狂的事?

放鬆點,世上有壞人都有好人

子爵府

牛年勳章

tinlong22 發表於 19-2-24 00:44
或者咁講, 你覺得佢沉迷打機, 又不如講一講佢實際上打成點先係每日一返到屋企就唔理你打機打到訓覺
定每日 ...
我老公同你打機時間相類似,有時係online game, 但又要組隊咁,足球小將隻game...
有時會見到佢機不離手咁喇

子爵府

牛年勳章

crystal5142000 發表於 19-2-24 08:32
如果全男班,無做犯法野,無去玩女,正正經經打機踢下波,我覺得ok 。而且佢有佢識朋友自由,咪由佢。佢肯 ...
都啱既,問題係佢向我講大話,
佢都同我講,因為知我,如果講同朋友出去,我就一定話好,係網友就怕我話唔好,而佢又想去吹水,所以講左大話
我地問題癥結係唔可以講大話,最後大家傾左,大家解決了問題,溝通最緊要
謝謝你替我分析呀

大宅

katie816 發表於 19-2-23 17:08
1.有相証實全男班
2.講大話,原先話自己約大學老友
3.被老婆懷疑後,自己認話係打機網友,話有d真係踢波波 ...

約網友出黎食飯無問題,我老公都有咁做

但係講大話就唔啱

子爵府

回覆樓主:

我朋友都係咁,但嗰個係佢老婆!玩到抛夫棄子成班機民去旅行!

男爵府

MGM_DRAGON 發表於 19-2-23 19:45
樓主仲係覺得個老公有「錯」

第一個錯係講大話

有同感 - 樓主你是老婆,不是呀媽。老公是成年人,如果他打機打到唔番工/病 就話,點解他喜歡甚麼要你認可? 打機和打波/行山有甚麼唔同?

約三唔識七的人聚會,作為一個成年男人,你怕甚麼? 舉例我老公有時也會約cold call 客見面,唔通我又驚嗎?

男人是怕煩的動物,老婆/呀媽 如果成日拿把尺出來,他們會怕鬼左你,講大話對好多男人來說是避免被鵝的小伎倆,跟信任沒有關係。
:-D :-D :-D :-D

珍珠宮

katie816 發表於 19-2-24 09:13
都啱既,問題係佢向我講大話,
佢都同我講,因為知我,如果講同朋友出去,我就一定話好,係網友就怕我話唔 ...

唔想搞到離婚我勸你有時都要做個小女人,男人返到屋企成日俾個老婆鬧,好快佢就唔會再想返屋企,寧願去網吧打到天昏地暗,到時你想鬧都冇得鬧,其實男人打機唔係乜衰嘢,正如好多c9鐘意煲劇咁㗎咋

珍珠宮

cancan^^ 發表於 19-2-24 01:55
俾我會嬲,我會嬲佢咁小事點解要講大話!咁平時咪全部都係大話?

我估係樓主太強勢先迫到佢老公好似小學生咁乜都唔敢講

男爵府

katie816 發表於 19-2-23 17:08
1.有相証實全男班
2.講大話,原先話自己約大學老友
3.被老婆懷疑後,自己認話係打機網友,話有d真係踢波波 ...

我老公都有班網上識嘅「機友」,有男有女,佢哋成班友一星期幾晚一邊打機一邊開住咪喺網上吹水。
佢哋一年會約出來一兩次,有時戶外場(比如 BBQ)仲會有D人帶埋老婆仔女一齊去,我同個仔就從冇參加過。
我覺得可以接受,可能因為我老公平時冇乜朋友,難得有班朋友同佢天馬行空傾到偈都幾好。
同埋我自己都有朋友,我都有時會想約朋友或者去參加朋友聚會,我都唔想佢唔比我去。
雙方互相信任好緊要

大宅

katie816 發表於 19-2-23 17:42
身教幾咁重要,沉迷打機,真係有教壞小朋友既危機
大家都唔想小朋友第時變隱青。。。唯有勸喻
...

點解唔可以轉個角度咁講,

教你個仔, 打機/ 嗜好不是問題,
但要先做到維持自己同家人正常生活, 對自己同家人負責?
你老公點都有返工不是隱青吧?

如果一個人無個人嗜好, 同行屍 有咩分別?
每日返工放工瞓覺.....

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

katie816 發表於 19-2-24 08:57
我老公同你打機時間相類似,有時係online game, 但又要組隊咁,足球小將隻game...
有時會見到佢機不離手咁 ...

當然,係你眼中,打機係無意義,所以你唔鐘意。

但其實人生唔會做每一樣野都有意義,例如佢唔打機,佢自己開電視睇三日兩夜,或者睇本神雕俠侶,其實都唔會對大家人生、生活上提升左d乜,唔通又開佢波咩。

只要前提做好家庭角色,唔係一返黎對屋企不聞不問,佢打足球小將,同你上BK,某程度係無分別。

男人,係一種怕煩既動物,假設我好鍾意食雪糕,而我老婆係我每次食雪糕都哦一大輪一甚至黑我面,咁老實講我真係唔會每次食完雪糕都俾佢知囉。我知講大話唔岩架,但我真係唔想同老婆嘈兩三個鐘去講我認為食雪糕(打機)係無問題囉。
天朗氣清

翡翠宮

katie816 發表於 19-2-24 08:57
有時會見到佢機不離手咁 ...

係我眼中,完全無問題。

樓主你當你老公係仔多過係老公,係男女關係上簡直係major turn off

翡翠宮

沉迷打機要不得

同埋Lee D 約打機友出黎,十幾二十歲先會做,好心有時間陪下仔女(定未有?)
未有都還可以既

子爵府

回覆樓主:

每個人有自己價值觀,好難完全一樣。你有好多原因去批評你另一半,或找佢錯處。

但,你有無用佢角度去睇件事?點解要選擇去呃你?如果兩個人意見唔同時?傾既結果,會唔會多數係佢跟你意思做?

調轉如果佢對你有要求時,你通常又會點反應?

水晶宮

katie816 發表於 19-2-23 17:16
回覆 二小姐 的帖子

本身佢地都有whatapps group, 講個機點打。。。我嬲既位係佢1講大話2約網友3有時間應 ...

約網友(全男班), 我唔會嬲,
但我會嬲佢講大話同有時間去應酬人, 但無時間花喺屋企。

之前我c6都好沉迷中學朋友聚會, 佢無講大話, 又係同班男人約出嚟打機, 佢唔係返工ot就係去玩,
我覺得佢無花時間喺屋企, 新年前已經爆咗佢一鑊, 家下回復正常。
佢話想減壓, 咁我份工壓力都唔細, 咁邊個幫我減壓? 佢又鍾意同我呻公司d野, 我爆佢咁鍾意同佢班朋友, 你搵你班朋友呻, weekend 佢想買野我幫眼, 我都話搵佢朋友睇, 我唔係zip你朋友位!我仲開始話, 你直情搬去同朋友一齊住, 繼續那些年

侯爵府

你管太寬佢先講大話,俾返d自由佢
8-)

珍珠宮

tinlong22 發表於 19-2-24 11:19
當然,係你眼中,打機係無意義,所以你唔鐘意。

但其實人生唔會做每一樣野都有意義,例如佢唔打機,佢自 ...

你又講得啱喎,樓主上BK可能喺佢老公眼中一樣係十惡不赦嘅行為,仲要喺度對住陌生人講老公啲衰嘢,俾佢老公知道一樣可以炒大鑊,點解樓主對老公咁嚴苛但對自己又咁寬鬆呢?我想勸樓主有時唔好淨係活喺自己世界,自己冇娛樂冇朋友就其他屋企人都唔可以有,做得ftm耐都要出去睇睇呢個世界

首頁

尾頁

跳至