工人走包唔包行李?

pinkywyy
|
工人明天24/2/2019 夜晚搭飛機走。
我買嗰張機票係包7 kg hand carry.....
工人話我應該包20 kg俾佢。

我打去1823勞資關係科嗰度問,1823話合約冇講淨係包機票原居地同$100膳食津貼。不過有些工人可以話旅費唔夠唔上機。
又可以話用呢個藉口你。
1823話建議雇主包機票本身郵免費嘅行李。
我話免費嘅行李就只有七kg。
1823話咁佢嚟嘅時候係有一個行李,正常係包返佢一個行李。
工人姐姐做咗第一個月同Agent 講做話轉僱主,(Agent)就叫佢俾心機做僱主對你咁好做乜唔做?
到第二個月就同我老公喊苦喊忽講話辭職。
又呃我話自己阿媽心臟病。不過最搞笑係做到五個月唔做。我同佢講冇五個月只有一個月通知
pinkywyy
|
pinkywyy 發表於 19-2-23 17:34
工人明天24/2/2019 夜晚搭飛機走。
我買嗰張機票係包7 kg hand carry.....
工人話我應該包20 kg俾佢。

最後我而家叫佢寫封辭職信自己走我話你五時花六時變,我對你幾好係你要揀工我都無計,係你自己個心都無心工作咁不如快啲終止關係。
不過依家日日就不停問我佢行李包幾多kg。老實講我真係唔想包俾佢。唔係我孤寒係我條氣唔順。我之前工人姐姐做咗四年,包行李一定冇問題。
新請個姐姐嚟到做一個月已經同agent講話轉僱主。即係一早個心都唔喺度啦

不過講返正題,如果我唔包行李佢係可以告我的嗎?1823話你可以因為呢個理由去勞資關係科投訴而唔上飛機。聽晚就要相機佢仲要不停同我攞假期。又話今日放假聽日放假,我話如果你放假冇問題,不過冇錢,佢就下下聲。
pinkywyy
|
pinkywyy 發表於 19-2-23 17:39
最後我而家叫佢寫封辭職信自己走我話你五時花六時變,我對你幾好係你要揀工我都無計,係你自己個心都無心 ...

聽日就要走,我唔想咁快同佢反面,因為我屋企有小朋友。
如果今晚佢又問我咁我點答佢好呢其實我唔想咁快同佢講話冇行李包。唔想咁快同佢講我冇包佢行李。
csysimon
|

合約唔包
佢可以hand carry一個喼仔,再揹一袋野
pinkywyy
|
csysimon 發表於 19-2-23 17:44
合約唔包
佢可以hand carry一個喼仔,再揹一袋野

我買air Asia 淨係包七kg Hang carry, 佢本身個夾好大唔係喼仔,佢喺度買咗好多冬天衫到拎返過去印尼
Solarflare
|
pinkywyy 發表於 19-2-23 17:40
聽日就要走,我唔想咁快同佢反面,因為我屋企有小朋友。
如果今晚佢又問我咁我點答佢好呢其實我唔想咁快同 ...

佢做初一你做十五。
唔包咪唔包, 你話唔記得左, 好似有又好似冇 (扮失憶)。但而家夜了, 明早幫佢打去問。
而且佢係唔係同新僱主簽左約? 如已有人請, 佢去告你, 佢會上唔到工, 係香港食既用既都要自費。如佢明天真係夠pok唔上機告你, 你預左有可能官會判你比多張機票錢。但亦有可能佢膽心去唔到新僱主度上工, 而放棄告你。一切都係博, 睇邊個last得耐。

如佢真係告你, 仲裁... 你有可能因壓力而M痛, 頭痛之類請病假架嘛, 拖得兩拖.. 佢新僱主都唔要佢了我估。
csysimon
|
pinkywyy 發表於 19-2-23 17:57
我買air Asia 淨係包七kg Hang carry, 佢本身個夾好大唔係喼仔,佢喺度買咗好多冬天衫到拎返過去印尼
...

你可以同佢講合約唔包

可以香港寄返去或check in 加錢

我擺明唔包行裡(心中說)
pinkywyy
|
Solarflare 發表於 19-2-23 18:19

佢做初一你做十五。

我見到我張機票e ticket 有寫7 kg hand carry, 講真佢完約或者做得好地地我包比佢真係冇問題。問題係你嚟香港玩夠喇。working holiday 完咗而家要返去。

成日問我野就一路就將我答嘅嘢就WhatsApp問人我真係好嬲。咁樣真係極度冇禮貌。我估佢真係要返去喎唔知點解。佢做到個樣好似要返一返印尼先。

其實佢嗰告我d乜?今晚print份勞工法例俾佢睇囉。佢簽收左張機票咁就唔使我買多張機票啦?
pinkywyy
|
csysimon 發表於 19-2-23 18:20
你可以同佢講合約唔包

可以香港寄返去或check in 加錢

我晨早同佢講話其實你寄返去,你個走嗰日就可以輕輕鬆鬆上飛機,佢同我講如果你包我就唔寄啦。但係我又唔想咁早同佢講話我唔包行李。鬼叫你做兩個月就橋起我。
Solarflare
|
pinkywyy 發表於 19-2-23 18:24
我見到我張機票e ticket 有寫7 kg hand carry, 講真佢完約或者做得好地地我包比佢真係冇問題。問題係你嚟 ...

唉。
班友告人有工會支持, 有理冇理告左先啦。
好多僱主都係咁比人告的。
Solarflare
|
pinkywyy 發表於 19-2-23 18:25
我晨早同佢講話其實你寄返去,你個走嗰日就可以輕輕鬆鬆上飛機,佢同我講如果你包我就唔寄啦。但係我又唔 ...

如佢果個箱一定要拎番印尼。
去到airport佢要自費比行李費。你明天先比佢尾數, 佢應該有錢比的。
pinkywyy
|
Solarflare 發表於 19-2-23 18:26
唉。
班友告人有工會支持, 有理冇理告左先啦。
好多僱主都係咁比人告的。

係印尼工人。做咗兩個月錢都未還完。如果你係我,即係都係最後包佢20 kg行李,但係條氣真係唔順喎?
Solarflare
|
pinkywyy 發表於 19-2-23 18:28
係印尼工人。做咗兩個月錢都未還完。如果你係我,即係都係最後包佢20 kg行李,但係條氣真係唔順喎?
...

睇情況啦。
比我當然買最平機票。
7kg行李.. or 包20kg但狂轉機.. 佢對我衰, 我對佢衰。
有本事告我, 我做啲野全部合法。
就算最後都要比多一張機票錢 (因為法律上一定要送去番印尼架), 都要玩到佢謝左先。
pinkywyy
|
Solarflare 發表於 19-2-23 18:32

睇情況啦。

我買機票都同佢講想要早機定晚機。
我話早機搭13個鐘晚機搭九個鐘。
晚機只係轉一班機早機要轉兩班機叫佢自己揀
我買最平嗰隻時間唔算最長。咁我又冇玩佢。
佢話想坐早機有朋友送佢機。
Solarflare
|
pinkywyy 發表於 19-2-23 18:34
我買機票都同佢講想要早機定晚機。
我話早機搭13個鐘晚機搭九個鐘。
晚機只係轉一班機早機要轉兩班機叫佢 ...

兩個月真係好傷。
其實政府應該規定未做夠6個月工人要自費機票走。
而家好多工主做1-2個月話要走, 僱主好傷。
你算仁至義盡了。
pinkywyy
|
Solarflare 發表於 19-2-23 18:42

兩個月真係好傷。

但我真係唔想包行李,我之前工人做了四年,我乜都包。好嘅,真係無問題。
問題係我今晚要耍下佢。唔知點好。
佢家下放假,whatsapp 問我拎air Asia hotline 話自己打去check
csysimon
|
pinkywyy 發表於 19-2-23 18:49
但我真係唔想包行李,我之前工人做了四年,我乜都包。好嘅,真係無問題。
問題係我今晚要耍下佢。唔知點好 ...

理直氣狀同佢講叫佢自己加錢
Solarflare
|

佢點都會問到架啦..你家有幾多個cam? 今晚實啲lor.
或者同老公輪班守上半/下半夜。以免佢做古怪野。
birdbird
|
pinkywyy 發表於 19-2-23 18:24
我見到我張機票e ticket 有寫7 kg hand carry, 講真佢完約或者做得好地地我包比佢真係冇問題。問題係你嚟 ...

勞工法例冇講外傭機票、行李。你叫工人睇番份合約啦, 合約冇指明要包check-in baggage.
細姐姐
|

玩幾個月,有乜行李!
唔使俾佢行李,佢哋可以寄d 行李返鄉下

我上一個偷嘢印,10 個月,玩辭職跳工,我都係買Air Asia 返Semarang, 冇行李,冇餐

工人有問我有冇行李,我話你來香港只有一個背包! 我唔理佢,我夠惡! 佢仲突然好叻廣東話,話我孤寒

佢係將d 行李,其實係垃圾,寄返去

現在這個完约,3 月尾走。買咗星航,包30kg , 佢都話唔夠,我都冇理佢!