論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

pinkywyy 發表於 19-2-25 08:50
係勞資審裁處度,職員問咗佢好耐佢講嘢一時一樣又喺度喊。喺度扮慘又話乜都唔知。
我自己就覺得咁麻煩不如 ...

吓。
見慣啲咁既人。
即係咁既行為好普遍
唉。

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

pinkywyy 發表於 19-2-25 09:03
唔通個個工人都想請推輪椅嘅長者?係咪真係有咁多呢類型嘅長者可以俾你照顧啦?
...

工人最理想工作係同海外黎既 expat 做。
以往有大量呢類鬼佬 expat 係香港, 工人人工由公司包, 所以特別高人工, 鬼佬長期不在家, 而且跟外國規矩, 比佢地早放工, 外宿, 因此養懶左一批bun。而呢批bun出到去就唱班香港人幾刻薄乜乜乜。搞到所有同鄉好jealous。
但後來歐洲經濟底迷, 好多呢啲 expat 被迫返鄉。而呢班比鬼佬養懶左既bun亦失去宿主。但已經同唔番香港人打工了, 養太懶, 太hea, 太貪心。無他, 有本事既咪申請去canada, 無本事, 一直抱住怨恨做呢份家傭工作。
就算未同鬼佬打過工, 聽到同鄉講, 都想跳工啦。所以請bun, 唉, 想找個有 loyalty 既好難。

男爵府

pinkywyy 發表於 19-2-25 09:04
我唔接受由上年七月到今年二月我請咗兩個工人都係玩嘢。仲要兩間唔同嘅雇傭公司。一個海外菲,一個海外印 ...

印, 英文唔好未必高攀到鬼佬。
但想做大屋自已房雙職夫婦無小孩無老人, 最好得隻狗。日日hea日日玩電話有錢收。

首頁

尾頁

跳至