有無JM識姓名學,關於全名總畫數

lun0715
|
聽人講話人個名筆話加埋總數系"0"吾好,我小朋加埋30畫,比人講到好差,而家諗緊想小朋友11歲前同佢改名,我想問系吾系
思澄爸爸
|
lun0715 發表於 19-2-23 18:36
聽人講話人個名筆話加埋總數系"0"吾好,我小朋加埋30畫,比人講到好差,而家諗緊想小朋友11歲前同佢改名, ...

忽然記得以前書仔玄學家教總數除七,每個”商”代表吉,凶,什麼什麼。不過今時今日會夾埋八字。
唔係怪獸
|
筆劃影響非常非常少,冇需要改
tsung
|
聽人講話人個名筆話加埋總數系"0"吾好,我小朋加埋30畫,比人講到好差,而家諗緊想小朋友11歲前同佢改名, ...
如果改咗名安心d嘅不妨改
girlbear
|
我反而聽到係名嘅每個字計喎 (姓除外)

果時阿仔出世改名, 有人講唔好改--浩 / 軒 呢啲字 (果排好HIT)
即浩X /X軒 都唔好 因為係十劃

奇實呢啲信則有不信則無, 如果改咗令你安心嘅, 咪改囉
(我自己個名都有一個字係十劃, 都用咗咁多年, 又無咩唔好, 無改)
heycutiepie
|
姓名學睇好多 唔係單睇總筆劃
仲要睇三才,人格等等

kavenzou
|

N年台灣跟團,某賣皮丘點啲sales有咁講過0尾吾好,另外,4、9代表文武,13代表財富⋯⋯

不過這些信則有,不信則無。亞仔名我自己改,就因為無揾師博改,前排99又想話我仔個名點點點,佢想講第二句,我即讚個名不知幾好,幾多人想用,周圍撞名,佢唯有收皮

kavenzou
|
N年前,商務見過有書教人改名,樓主有興趣可以去搵搵
LittleRoxie
|

改名睇好多嘢,有人睇三才
有人用五行,其實筆劃影響好小
讀音,字義也有影響
根本名字對運勢影響也不大
所以不用過份擔心
tester5
|
我名筆劃差到爆,好耐之前問過個學玄學既朋友意見,佢唔只睇筆劃咁簡單,但佢話我個名好好,唔好改。
pcy307
|
姓名學一般用三才、五格、八十一吉凶靈動數,但有D學派就計總筆劃,凡10、20、30、40。。。等等都係極差,逢13就勁好,所以將北平改為北京係有高人指點。
lun0715
|
pcy307 發表於 19-2-24 20:47
姓名學一般用三才、五格、八十一吉凶靈動數,但有D學派就計總筆劃,凡10、20、30、40。。。等等都係極差, ...

請問13好是每個字計嗎?
pcy307
|
lun0715 發表於 19-2-24 20:48
請問13好是每個字計嗎?

單字又得,兩字合計亦得,視乎自己想點演繹,反正好多人求心安,那有什麼實情。
lun0715
|
pcy307 發表於 19-2-24 20:54
單字又得,兩字合計亦得,視乎自己想點演繹,反正好多人求心安,那有什麼實情。
...

請問如改同音字可以嗎?
pcy307
|
lun0715 發表於 19-2-24 20:55
請問如改同音字可以嗎?

我不是專家,但一般姓名學個音無咩關係,反而聽唔少同音會剋親人等說法。
kinsue
|
我都係n年前跟團台灣去某購物點,又係講一大輪名字筆畫數是0的不好,我剛好係,又舉例好多明星,不好的例如梅X芳,好的就國家領導人毛XX,聽完就話買貔貅擺枕頭底,但好貴無買到。
koala904
|
思澄爸爸 發表於 19-2-23 19:06
忽然記得以前書仔玄學家教總數除七,每個”商”代表吉,凶,什麼什麼。不過今時今日會夾埋八字。
...

除7即係好定唔好?我總數42 劃除到7
ryan_mami
|
之前看的台灣節目

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
sako
|
小小研究,個個派別唔同,有計五行,八字,筆劃,形,聲,意…
我女個名係師傅改,八字計十分靚,會賺到大錢又有貴人。
但三才唔得,係好唔得個種。
我女狀况都切合有錢有貴人但又有好唔得個堆嘢。
所以我都打算再改,好多人話姓名冇乜所謂影響唔大,但始終我心都係好唔舒服,
以家努力睇下有咩名改可以過到哂咁多關,不求大富大貴,只求平平穩穩。
不過過三關真係好難好難計