問英文,謝謝

lovebbb
|
1. I was tired,so I went to sleep.
2. I was tired, so I slept.

請問邊句合語法?
Margaret1011
|
lovebbb 發表於 19-2-23 19:27
1. I was tired,so I went to sleep.
2. I was tired, so I slept.

兩句表達嘅意思有啲分別

第一句係講因為我好攰所以我就去瞓啦
第二句就係話好攰所以我瞓
第二句純粹係話俾人聽呢兩樣野喺過去發生, 第一句都係話係過去發生嘅但似乎係解釋俾人聽點解去瞓覺就係因為攰啦

我覺得兩句嘅文法都冇問題睇你想表達啲乜嘢
tsung    發表於 19-2-23 22:16
lovebbb
|
Margaret1011 發表於 19-2-23 19:50
兩句表達嘅意思有啲分別

第一句係講因為我好攰所以我就去瞓啦

佢寫日記,問我邊句啱,我唔肯定,所以問清楚再解釋,謝謝你
1998Ruby1998
|
兩句 grammar 都正確。

第一句 I went to sleep,我可以理解為你眼睏所以行去床到訓覺。

第二句 I slept,我可以理解為你就咁訓著左。

例如: I was watching TV, I was tired so I went to sleep. 同 I was watching TV, I was tired so I slept.
Poyau    發表於 19-2-23 21:35
lovebbb
|
1998Ruby1998 發表於 19-2-23 20:00
兩句 grammar 都正確。

第一句 I went to sleep,我可以理解為你眼睏所以行去床到訓覺。

明白了,謝謝(emoji)