廁所抽氣扇或浴室寶

sochui
|
最近,用了多年抽氣扇,開始時速度比以往慢,一段時間後速度怏些,但感覺上比正常仍慢一些,如果換,仍是抽氣扇還是浴室寶好些?
Poyau
|
考慮浴室寶
BBJOJO    發表於 19-2-23 22:17
HoshiSora
|
Poyau 發表於 19-2-23 21:22
考慮浴室寶

Poyau    發表於 19-2-24 11:42
ayi1
|
Poyau 發表於 19-2-23 21:22
考慮浴室寶

浴室寶好正,又可以出暖風又可以乾衣抽濕
Poyau    發表於 19-2-24 11:42
honoluluwendy
|
ayi1 發表於 19-2-24 00:09
浴室寶好正,又可以出暖風又可以乾衣抽濕

認同
LedTV
|
我裝晒2樣

因為浴室寶個抽力我覺得太細

mike89
|
LedTV 發表於 19-2-24 00:51
我裝晒2樣

me too
shanhaha
|
LedTV 發表於 19-2-24 00:51
我裝晒2樣

係 娘家用窗口式,直頭覺得抽唔到,我用天花式比較好,但抽力都比唔上抽氣扇
ChloeMa
|
我兩樣都裝
elisewaiman
|
怕凍就一定係浴室寶,不過要裝天花式
sochui
|
ChloeMa 發表於 19-2-24 07:42
我兩樣都裝

你的窗夠位裝兩樣?
sochui
|
elisewaiman 發表於 19-2-24 08:27
怕凍就一定係浴室寶,不過要裝天花式

天花式有什麼好處
sf013hk
|
回覆 sochui 的帖子

我覺得講天花式同窗式係多少有點誤導。例如我屋企裝個隻係窗口,但其實佢裝係天花都可以。我印象中不少係兩裝都可以(亦有幾隻係只可以裝窗)。兩者分別係在於吹風均勻程度。裝係天花,出風會比較均勻點,但唔好處係裝工複雜,如果唔係趁裝修做埋,未必做到(因為要走線,做埋假天花等等,,)。窗口式就比較安裝簡單,裝工亦平點,唔好處就可能吹死一邊。但如果有連埋搖擺出口風扇既(我唔肯定現在市上既機有冇),咁我就覺得,天花同窗口,分別不大。
sochui
|
sf013hk 發表於 19-2-24 08:57

我覺得講天花式同窗式係多少有點誤導。例如我屋企裝個隻係窗口,但其實佢裝係天花都可 ...

已有假天花,可以裝?要重新舖線?
sf013hk
|

我覺得會貴過裝窗,因為工程複雜d 。你買時最好問清楚安裝費用吧。
oceandeepsea
|
天花式有天花要開窿,同埋有喉出,好似抽油煙機咁,即係又要比個位佢出,所以唔夠位又想裝晒兩樣,都係唔得
sochui
|
oceandeepsea 發表於 19-2-24 09:29
天花式有天花要開窿,同埋有喉出,好似抽油煙機咁,即係又要比個位佢出,所以唔夠位又想裝晒兩樣,都係唔得 ...

似乎很難裝兩機
見樂聲廣告,出了新機,改善了抽氣效能,但不知道是否真可代替抽氣扇
beautytiny
|
我新裝修,之前亦有考慮這個問題,最後裝了抽氣扇和流動浴室寶,夏天可以直接收起流動浴室寶好方便。
sochui
|
beautytiny 發表於 19-2-24 09:36
我新裝修,之前亦有考慮這個問題,最後裝了抽氣扇和流動浴室寶,夏天可以直接收起流動浴室寶好方便。
...

什麼牌子
ChloeMa
|
sochui 發表於 19-2-24 08:27
你的窗夠位裝兩樣?

可以呀,上下咁排