自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

ahlungko 發表於 19-2-23 23:23
公立醫院衹要確診了是cancer,好快同你book期做手術和後續治療。當年我老爺確診肝癌,週一確診,週五做手術 ...

多謝分享。我明白公立醫院醫護人員都好專業,係怕公立程序上會比私家耐,所以朋友決定係私家醫院快d拎到化驗報告、盡快治療。確疹癌症要做手術,係公立醫院急症或是預約新症嗰邊排做手術呢?朋友家人有骨折,現於私院留醫,未做架螺絲固定手術,私院要二十萬。
因為我serach過資料,有人話去急症,亦有人話經專科門診排隊。我想了解清楚,唔該晒。

子爵府

熱媽 發表於 19-2-23 23:00
回覆 艾森 的帖子

錢真係問題!我親友當年去私家先,私家護士醫生同佢講,由醫,做手術,起碼1百萬(親友本 ...

原來瑪麗醫院儀器比大部份私家醫院好。我都建議朋友私家同公立兩邊睇,先係私家接受治療,排到公立就轉返公立,始終治療癌症費用高昂。請問排公立醫院,係咪經預約新症排期?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

祝福

男爵府

艾森 發表於 19-2-23 23:39

多謝分享。我明白公立醫院醫護人員都好專業,係怕公立程序上會 ...

如果你入急症, 有fracture 加上係cancer 一定即入院。
不過係會入骨科再consult 血科/腫瘤科
但骨折的話運送可能有麻煩, call 白車要睇地區送最近公立醫院,無得自己揀

大宅

幫推

首頁

尾頁

跳至