請問邊隻奶粉係飲得好?

chewu1440
|
目前11個月B一路都係人奶, 但因為得c6一個做野有點吃力, 所以我都會翻返工, 借機想轉返奶粉
我要做媽媽
|
你試下轉D比較淡既奶粉喇,不過你BB食咗咁長時間人奶可能需要D時間適應㗎
chloelic
|
我b飲eleva 有機天然淡口, 有rrr幫助dha抗氧化, 腦仔發展得聰聰明明
chewu1440
|
我要做媽媽 發表於 19-2-23 21:55
你試下轉D比較淡既奶粉喇,不過你BB食咗咁長時間人奶可能需要D時間適應㗎
...

謝提醒! 但有冇話邊幾隻都算係淡口咖?
chewu1440
|
chloelic 發表於 19-2-23 22:09
我b飲eleva 有機天然淡口, 有rrr幫助dha抗氧化, 腦仔發展得聰聰明明

你係邊到買架 我樓下藥房好似唔多覺眼有依隻?

chloelic
|
chewu1440 發表於 19-2-23 22:12
你係邊到買架 我樓下藥房好似唔多覺眼有依隻?

我萬0買架, 安全d, bb野我唔會藥房買, 連自己d m巾都唔會, 或者呢2日可以去bb展買 75折平好多
manmanfong
|
chloelic 發表於 19-2-23 22:37
我萬0買架, 安全d, bb野我唔會藥房買, 連自己d m巾都唔會, 或者呢2日可以去bb展買 75折平好多
...

75折真係抵, 好過送野, 屋企已經有太多野, 現金最實際 ~~
freshrose
|
其實一歲已經可以飲鮮奶代替奶粉,點解11個月先轉
蝴蝶so
|
chewu1440 發表於 19-2-23 22:11
謝提醒! 但有冇話邊幾隻都算係淡口咖?

都仲可以試埋illuma organic,都淡口架,當時轉奶粉囝囝都好快適應到
irene891
|
好多隻都話淡口 無加糖
JONLA
|
要淡口奶粉,可以考慮埋隻enfinitas
Manukaka
|
JONLA 發表於 19-2-27 01:09
要淡口奶粉,可以考慮埋隻enfinitas
呢隻咪最近有係tvb賣廣告?我最記得話有加乳鐵蛋白
JONLA
|
Manukaka 發表於 19-2-27 18:54
呢隻咪最近有係tvb賣廣告?我最記得話有加乳鐵蛋白
係....不過我唔太知乳鐵蛋白係咩來
Manukaka
|
JONLA 發表於 19-3-1 23:24
係....不過我唔太知乳鐵蛋白係咩來
母乳成份之一,可以增加BB抵抗力
chewu1440
|
freshrose 發表於 19-2-25 08:57
其實一歲已經可以飲鮮奶代替奶粉,點解11個月先轉

因為一直都係人奶, 同埋奶粉好似多營養D
freshrose
|
chewu1440 發表於 19-3-2 17:04
因為一直都係人奶, 同埋奶粉好似多營養D

其實鲜奶營養好過奶粉 仲有一歲主要營養應該係固體食物,所以要bb營養好d不如從固體着手
Jordon1313
|
要睇隻奶粉同bb夾唔夾得黎,我B腸胃易敏感食緊雅培親護低敏,水解100%乳清蛋白同低乳糖,bb易消化啲,佢都淡味易接受