孕婦奶粉

Miffywsc
|
大家認為懷孕需要飲孕婦奶粉嗎?定係飲普通牛奶已經可以呢?
EstrellaDamm
|
Miffywsc 發表於 19-2-23 22:50

除非醫生特別建議,否則一般孕婦都唔需要飲孕婦奶粉。如果係有妊娠糖尿高危因素者,更加唔應該飲。
可以飲普通牛奶,但亦唔係一定要飲。補充鈣質都可以靠其他食物飲品。
https://www.studenthealth.gov.hk/tc_chi/health/health_dn/health_dn_ckhm.html

但要特別留意,湯水並不能夠補鈣

GCHK
|
我果時飲普通奶粉
我要做媽媽
|
有D媽媽飲孕婦奶粉系肥媽媽唔肥bb架。我自己果時候就因為真係唔鐘意媽媽奶既味道,所以飲鮮牛奶既
JONLA
|
媽媽奶有需要+問埋醫生意見先飲,要飲都揀D低脂少甜既
.HU.
|
JONLA 發表於 19-2-24 17:41
媽媽奶有需要+問埋醫生意見先飲,要飲都揀D低脂少甜既
市面上有邊隻係低脂少甜?
haha748494
|
媽媽奶同普通奶,我都有飲。
CAROL87
|
媽媽奶最好揀低脂少甜
發達喇
|
回覆 Miffywsc 的帖子

我覺得牛奶嘅營養未必夠懷孕中嘅媽媽,所以我陀BB個時就揀左Babynes媽媽奶黎補充葉酸dha同鈣,呢隻就比較低卡低脂d,唔會話會肥好多~~
lokashinggg
|
Miffywsc 發表於 19-2-23 22:50

懷孕個陣我飲普通牛奶,但驚營養唔夠所以有食materna同埋藻油果d,身邊有孕媽媽朋友有飲孕婦奶粉,佢都係飲低脂低糖配方但好似冇日日飲
gloriehungws
|
媽媽奶粉好易肥的,除非你飲食唔夠營養,但現代人好少咁既情況喇
臭Patpat小B
|
個時我飲不到奶粉,屋仔奶怕有菌,係飲紙包奶的
fasola
|
大部份媽媽都唔需要孕婦奶粉

現代人營養過多, 咁飲法, 擔心孕婦糖尿好過啦

可能飲食唔均衡, 要葉酸, 要補鈣.
puppydingo
|
除非醫生recommend
唔係就唔好飲多數肥呀媽
我嘔得勁醫生先叫我飲下
RubyYu07
|
我有飲,不過好似肥得快,所以一罐都飲唔曬。
Manukaka
|
.HU. 發表於 19-2-24 17:49
市面上有邊隻係低脂少甜?
安嬰媽媽個隻唔算甜,我飲過一排
Manukaka
|
puppydingo 發表於 19-2-26 14:09
除非醫生recommend
唔係就唔好飲多數肥呀媽
我嘔得勁醫生先叫我飲下
係呀,我個時bb係肚個時輕,