坐月坐幾耐

Sweetbabymom
|
順產既媽媽,你地坐月坐幾多個星期?六星期夠嗎?
EstrellaDamm
|
Sweetbabymom 發表於 19-2-23 23:29

我嗰時只請陪月一個月/四星期,之後如常。
(其實有陪月我都almost照常生活只不過有人煮嘢我食同有炒米茶。第一胎時冇陪月,炒米茶只飲個幾星期就覺得煩同冇需要所以唔再整。)
|

回覆 Sweetbabymom 的帖子

Hi Sweetbabymom ,通常產後一般都要6星期先完全回復番懷孕前嘅身體狀態架,這期間叫產褥期/俗稱坐月,產後檢查會評估媽媽身體復元情況,媽媽安排左幾時做產檢?
|
[email protected] 發表於 19-2-26 17:55
回覆 Sweetbabymom 的帖子

Hi Sweetbabymom ,通常產後一般都要6星期先完全回復番懷孕前嘅身體狀態架,這 ...

我安排左3 月初去產後檢查
|
Sweetbabymom 發表於 19-2-26 23:19
我安排左3 月初去產後檢查
產後檢查通常評估媽媽子宮和宮頸復原、會陰縫合、骨盆底肌肉、輸卵管及卵巢情況,產後運動有助強化會陰肌肉, 加速回復到產前體型,促進血液循環,預防腰背痛,產後2星期內以靜態及低運動量為主, 再慢慢增加難度/時間, 媽媽有冇每日做產後運動呀?

|
[email protected] 發表於 19-2-27 10:57
產後檢查通常評估媽媽子宮和宮頸復原、會陰縫合、骨盆底肌肉、輸卵管及卵巢情況,產後運動有助強化會陰肌肉 ...

冇呀。產後檢查會點樣檢查?
tpcmela
|
Sweetbabymom 發表於 19-2-23 23:29

我坐左6星期!
其實係唔夠,日日湊bb好攰
不過再食月子餐又頂唔順...
Kim23456
|
我果時坐左差唔多個半月,雖然唔係好夠但最後都要我自己湊返
|
Sweetbabymom 發表於 19-2-27 15:36
冇呀。產後檢查會點樣檢查?

產後檢查一般會檢查媽媽小便有冇蛋白尿、子宮收縮、傷口癒合、惡露、體重等問題, 黎觀察身體復元情況。媽媽可參考以下產後運動資料:
http://www.fhs.gov.hk/tc_chi/health_info/woman/15658.html,因應自己身體情況調節運動次數/時間,難度由少到多。