集思廣益: 遇到嘈音問題,你會唔會報警?

andysin
|
是咁的,小弟近半年轉了通宵更,每朝7點先返到屋企訓,
可是逢星期一到五 ,一到8點 ,係正樓下間中學都就開大咪早會到8點半,我已經關了所有窗帶耳塞訓,都仍然會比佢嘈到,
我忍你,8點半後訓, 可是由上年11尾就每星期都有活動,開咪不停,
小學簡介會都開幾次,運動比賽起碼有3次以上,我已經幾次正接打電話去可唔可以細聲D,通常都有5-10分鍾. 之後就繼續咁嘈
1月開始佢地加插舞獅練習,3點半過後,一定無得訓,
我同事話用咪/擴大器,就可以用嘈音滋擾報警
所以我係咪要報警?
坦白講長期訓得唔好,真係身體差,皮氣差

crystal媽咪
|
andysin 發表於 19-2-24 01:10
可是逢星期一到五 ,一到8點 ,係正樓下間中學都就開大咪 ...

有冇閂窗、戴耳塞??
tashalammm
|
可是逢星期一到五 ,一到8點 ,係正樓下間中學都就開大咪 ...
報警無咩用,打去間學校講,一係搵律師搞啦
Alex123
|

我同事話用咪/擴大器,就可以用嘈音滋擾報警

學校係在學校範圍內用,應該不會犯法。
除非佢在公眾地方用就有可能犯法。
如果咁都犯法,在屋企開Hifi咪有曠音機,你話係咪犯法?

所以只能按發出的聲響是否有超過法定標準再去投訴。
藍尾巴
|
如果學校用犯法,咁應該全香港間間學校都犯法。住得學校附近都要預左嘈,長遠只可以搬
禁上發言
|
轉工啦
BGCOME08
|
你入伙後間學校先起?否則,怕嘈應該唔好住學校隔離。
minlbc
|

幾年前的帖,留下了,不知是否update

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
calvin1230hk
|
住學校旁邊就係咁,好多人都遇到。
如果唔轉工,可以考慮裝隔音玻璃,真係靜好多。
茄子
|
禁上發言 發表於 19-2-24 08:03
轉工啦

正解!
魚兒小寶貝
|
minlbc 發表於 19-2-24 09:07
幾年前的帖,留下了,不知是否update

學校應該唔包啩

樓主,係我會轉工

呢d 冇啱錯之分,學校唔係專登想嘈你,佢地都好難做,係城市規劃問題
sinohk33
|

你都知自己轉咗份工要日頭瞓,間學校一直存在,又唔係新起。
你個問題唔但知係瞓得唔好,通宵係好傷肝,轉工啦,唔係人人做到通宵更。
ayi1
|
1搬屋,2轉工,3換曬隔音玻璃。可能轉工最易啩,除非你份工人工高(譬如係通宵睇住美股),就搬屋,如果人工唔高(譬如看更),建議轉工。真心嘅,無得瞓唔係長遠之計。
Poyau
|
crystal媽咪 發表於 19-2-24 01:18
有冇閂窗、戴耳塞??

只有自行隔音 學校無得搞
crystal媽咪
|
Poyau 發表於 19-2-24 11:30

我知呀!!

日間都話要報警投訴……我都唔知點樣答樓主
crystal媽咪
|
Poyau 發表於 19-2-24 11:30

有一次睇樓。
咁啱對面小學放小息,15分鐘我都想死。好彩當日試到,否則就係我度我上嚟開post。 唔好話鐘聲,成千人嘅噪音好困擾
mini1204
|

你應該轉工
一般社會運作都係朝早嘈到夜晚
學校做法係一般正常運作
睇吾到佢地可以點減低聲量
如果你樓下係花墟或街市
情況只會更嚴重

你吾搬吾轉得工嘅話,唯有自己裝隔聲
Poyau
|
crystal媽咪 發表於 19-2-24 11:34
我知呀!!

日間都話要報警投訴……我都唔知點樣答樓主

學校受監管但未必超標

https://www.epd.gov.hk/epd/noise_education/web/CHI_EPD_HTML/m2/types_5.html