產後飲中藥調理身體(全人奶b)

Hoyi525
|
生到第三個,今次的起心肝補一補
搵中醫根據自己身體補返下,
今日產後第14日,頭呢兩日,中醫開左生化湯清惡露
但飲落好苦

我想問,有全人奶媽飲嗎?
中藥會由人奶過俾bb嗎?會影響bb嗎?
bb又有冇因為奶變左(苦)味唔肯飲呢?

winewinewong
|
我都有叫中醫開生化湯,但甜甜地,唔難飲,係陣藥味好大,飲咗6日,真係清得幾快,30日左右就無曬
GCHK
|
係咪正規嘅中醫?如果係應該唔怕嘅
我要做媽媽
|
我自己感覺就會架,執藥既時候冇問題醫生亞?有冇同去講你餵人奶?
Hoyi525
|
GCHK 發表於 19-2-24 15:43
係咪正規嘅中醫?如果係應該唔怕嘅

係正規中醫,但食中藥始終擔心
唔補又怕身體唔好
Hoyi525
|
我要做媽媽 發表於 19-2-24 15:58
我自己感覺就會架,執藥既時候冇問題醫生亞?有冇同去講你餵人奶?

有問,佢當然話冇問問,都有講明喂人奶,佢話唔怕,其實過落bb到既得好少量
GCHK
|
Hoyi525 發表於 19-2-25 01:14
係正規中醫,但食中藥始終擔心
唔補又怕身體唔好

好明白你嘅心情,係我都會猶豫
我要做媽媽
|
回覆 Hoyi525 的帖子

咁樣既話應該就唔使太擔心既,不過妳要飲幾耐亞?
fasola
|
唔好試
我B 之前黃疸要照燈, 排隊入院集體俾護士長鬧, 原來好多媽媽產後即飲補湯,
你以為無乜野好似杞子咁, 全部都唔飲得

上一輩個個奶粉B, 當然產後點補都得啦
Hoyi525
|
我要做媽媽 發表於 19-2-25 22:36
回覆 Hoyi525 的帖子

咁樣既話應該就唔使太擔心既,不過妳要飲幾耐亞?

佢話都一個月架,都廿八方一樣
Hoyi525
|
fasola 發表於 19-2-25 23:16
唔好試
我B 之前黃疸要照燈, 排隊入院集體俾護士長鬧, 原來好多媽媽產後即飲補湯,
你以為無乜野好似杞子咁, ...

fasola
|
Hoyi525 發表於 19-2-28 22:04
我好記得排前一個, 係一個陪月同爸爸. 兩個人仲一路講湯水. 之後就俾護士長訓話. 佢BB 黃疸好嚴重
最好笑係, 聽到陪月打電話俾位媽媽, 完全無講湯水

之後輪到我地, 只係飲過杞子, 咁就高到連累阿B 要住院. (已經低過前一位"湯水BB")
我兩公婆幾心痛, 眼淚係咁流

我都唔知隔半個月對BB 仲有無大影響. 但好肯定藥材可以經母乳去到BB 身上

我會覺得坐完月至補都未遲