自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2018父親節勳章 2018母親節勳章

大家用乜嘢黎做長者嘅糊餐?我本來用food processor,可以切絲、切片、磨碎、攪拌等功能,但現在市場上的食物處理器,都是一個攪拌杯的模樣,甚至是說能搗麵糰、攪雪糕。一支手提的攪拌桿,能否磨碎飯餸到蓉的地步呢?請教各位jm。順道請教,準備的步驟,真的對市面上的新電器,不太了解。

男爵府

我仔細個時用攪拌捧整糊餐

子爵府

靚靚熊太太 發表於 19-2-24 06:25
我仔細個時用攪拌捧整糊餐

請問是甚麼牌子,只單買一個杯、一個捧,可以嗎?

男爵府

我唔知香港有冇呢個牌子,好似有個杯,但從來冇用過,其實只要煮熟任何食物,之後攪拌,就ok

子爵府

靚靚熊太太 發表於 19-2-24 07:27
我唔知香港有冇呢個牌子,好似有個杯,但從來冇用過,其實只要煮熟任何食物,之後攪拌,就ok

...

謝謝靚靚熊太太,這個牌子我見過,有沒得賣就真要找找了。

伯爵府

減齡達人勳章

Ste824 發表於 19-2-24 06:21
大家用乜嘢黎做長者嘅糊餐?我本來用food processor,可以切絲、切片、磨碎、攪拌等功能,但現在市場上的食 ...

加少少水就磨到

蔬菜先煮淋,擺支棒入鍋打就可以,水份當然不能太多,否則會好稀

鍋具亦不可以用易潔鍋,會刮花

我用呢個,幾好用㗎

如長者接受到芝士,又可以食一點點鹽,可以煮滖之後,用芝士粉調味,增加鈣質

子爵府

回覆 印第安公主 的帖子

謝謝印第安公主。我見過P 牌嘅呢種捧,說明書說不能打黃豆、魚類、肉類、薑黃。。。是不是不同牌子有不同效果?而且P 牌不能承載60度攝氏的食物。。。

伯爵府

減齡達人勳章

Ste824 發表於 19-2-24 07:57
回覆 印第安公主 的帖子

謝謝印第安公主。我見過P 牌嘅呢種捧,說明書說不能打黃豆、魚類、肉類、薑黃。。 ...

我呢支係打西湯用,支頭係金屬造,插落煮淋嘅蔬菜到喺煲直接打,幾百蚊有交易

https://www.bosch-home.com.hk/zh/shop/kitchen-tools/hand-blenders/ergomixx/MSM67160GB

如果真係想打肉、骨,要另一種強勁嘅blender,可以粉身碎骨,某d完全不能進食嘅人,但又想煮嘢比佢食,就要用呢種。五六年前聽人講過,嗰部機都要過萬

子爵府

印第安公主 發表於 19-2-24 08:09
我呢支係打西湯用,支頭係金屬造,插落煮淋嘅蔬菜到喺煲直接打,幾百蚊有交易

https://www.bosch-home.co ...

過萬嘅機見過只有一部,而且不是捧狀。天啊,怎樣解決這困難?

男爵府

我的理解是煮的肉碎再攪,或者煮熟的肉片切細再攪也可以。
黃豆咁硬當然唔可以,但我平時㷛粥,想綿D也會用到,因為熱,攪的時候要小心,怕彈到,咁粥應該高於60度

子爵府

靚靚熊太太 發表於 19-2-24 08:27
我的理解是煮的肉碎再攪,或者煮熟的肉片切細再攪也可以。
黃豆咁硬當然唔可以,但我平時㷛粥,想綿D也會用 ...

咁豈不是要找到外國處?香港果D我搵到嘅有幾隻都唔過60度,甚至40度。又或者是要買果D攪拌杯型嘅食物處理器?又或者攪生嘅再明🔥煲熟?好頭疼噢!

男爵府

Ste824 發表於 19-2-24 08:44
咁豈不是要找到外國處?香港果D我搵到嘅有幾隻都唔過60度,甚至40度。又或者是要買果D攪拌杯型嘅食物處 ...

我冇睇説明書,可能我嗰部一樣不可以過60度,不過我粗用,但我承認太熱時攪拌是危險,因為有機會彈起
而且我呢支棒只用熟食
不可以攪魚,我估是怕魚骨,因為支棒不可以打到骨變成粉的,如果你一片魚塊(肯定冇骨)是熟的,一定攪到

伯爵府

減齡達人勳章

Ste824 發表於 19-2-24 08:14
過萬嘅機見過只有一部,而且不是捧狀。天啊,怎樣解決這困難?

你家中嘅老人係咪只係無牙力咬碎食物?

如生豬肉、牛肉呢d,你可以切小塊,放入左邊嗰個透明攪成肉碎。同蔬菜一齊煮熟之後,再用支棒打多一次,一般老人家應該都會食到嘅。但要小心,d肉5可以有骨喺度,小小都會刮親

子爵府

回覆 靚靚熊太太 的帖子

我用 food processor ,係將飯、餸、水加埋一齊,然後就攪打,變成為糊,每餐一大湯碗。現在破了,要同樣嘅效果,又要咁上下份量,又要唔好搞咁多嘢,點算啊?

男爵府

Ste824 發表於 19-2-24 08:57
回覆 靚靚熊太太 的帖子

我用 food processor ,係將飯、餸、水加埋一齊,然後就攪打,變成為糊,每餐一大 ...

印度安公主的提議好好
最重要是你煮的東西冇骨,因為任何家用普通攪拌機or攪拌棒是處理不到骨,就算攪到都擔心刮傷喉嚨
其實只要你煮之前花心思,切細切絲先,首先容易熟和淋,咁就容易攪拌到糊,又安全比老人家吞

子爵府

印第安公主 發表於 19-2-24 08:56
你家中嘅老人係咪只係無牙力咬碎食物?

如生豬肉、牛肉呢d,你可以切小塊,放入左邊嗰個透明攪成肉碎。同 ...

我家長者係無曬牙,唔係都可以食下碎餐。食糊餐已經無樣睇,食味同咬口都不同,再要吐骨那不是更辛苦?有無D打得碎骨頭、肉類,唔怕哽親咪得囉??

禁止訪問

伯爵府

減齡達人勳章

Ste824 發表於 19-2-24 09:07
我家長者係無曬牙,唔係都可以食下碎餐。食糊餐已經無樣睇,食味同咬口都不同,再要吐骨那不是更辛苦?有 ...

https://hk.lifestyle.appledaily.com/etw/magazine/article/20180427/3_58120392/

呢部聲稱魚骨打得碎,你問下代理,可唔可以解決你嘅問題啦

男爵府

回覆樓主:

網上話呢一部,我未用過,你可以考慮下

https://blog.icook.tw/posts/116934

子爵府

StrawberryLove 發表於 19-2-24 09:11
唔好加水呀 營養師話會影響食物質感,叫我地盡量唔加。以前好多時我地都用湯撈埋,但老人家 ...

請問妳用邊隻攪拌器?

首頁

尾頁

跳至