老公兄弟姊妹結婚,奶奶話唔請我父母飲宴

yfhc
|
老公的兄弟結婚,奶奶會邀請娘家包括:女方的父母或者女方的兄弟姊妹嗎?
有冇人試過?
wingwing2009
|
yfhc 發表於 19-2-24 08:22
老公的兄弟結婚,奶奶會邀請娘家包括:女方的父母或者女方的兄弟姊妹嗎?
有冇人試過?
...

會呀,正常請父母(即親家)
yamaneko
|
正呀!直接唔做人情,又唔洗做報影板。
elisewaiman
|
會呀,禮貌上,一般會請親家
orangutan
|
大伯結婚,6299係要請我阿媽,又塞帖落嚟,我打死唔收帖,連人唔到嘅禮都唔做
唔請仲好。
我睇在c6份上要俾面6299,我阿媽唔使
sinohk33
|
高興都嚟唔切啦,又唔做人情,又唔使應酬。
crystal媽咪
|
有冇人試過?
...

仲好慳番啲錢
hhz
|
禮貌上要請。

不過唔請咪仲好,先唔要講人情,坐成晚,坐上客又唔熟,自己父母會悶到暈,又唔好意思早走,咁又何必呢。
mini1204
|
有冇人試過?
...

我父母未被邀請過對方喜宴,完全吾係問題。兩親家都無乜兩句非常客氣。
反而白事就一定去。
Dada^(00)^
|
正常係會請的,如果唔請咪由佢,其實去飲宴d人都唔識,坐成晚真係好悶㗎
little06
|
我同c6 結婚,我見佢冇請大嫂嘅父母喎,我諗人地都唔想黎
HLGrape
|
唔請有咩所謂?9成人都唔識嘅飲宴,好想食呢類餸定好鍾意比人情?
wingin206
|
正常要請, 不過唔請仲好, 唔洗做人情
美之選468
|
求之不得啦 ? 紅色炸彈你估個個都想收ga ?
yfhc
|
HLGrape 發表於 19-2-24 18:18
唔請有咩所謂?9成人都唔識嘅飲宴,好想食呢類餸定好鍾意比人情?

要食自己有錢食,所以絕對唔係好想食果d餸,亦唔係鍾意俾人情...問題只是大家的關係咁親都冇邀請,係唔夠尊重,感覺唔到佢當我父母是親戚(emoji)
yfhc
|
Dada^(00)^ 發表於 19-2-24 14:44
正常係會請的,如果唔請咪由佢,其實去飲宴d人都唔識,坐成晚真係好悶㗎
...

去到係悶,比我都唔想去...但是佢一定要請吧,去唔去應該是我們決定囉⋯⋯
yfhc
|
elisewaiman 發表於 19-2-24 08:55
會呀,禮貌上,一般會請親家

咪係囉⋯⋯我都覺得應該請,但是去唔去就由我們父母決定啦⋯⋯

我媽都話大家係咁close的親戚,佢應該請架...點知就係冇請
做個靚太
|
唔請咪唔請囉…反正都唔係壞事~
Tungpigmom
|
有冇人試過?
...

正常應該會請架
HLGrape
|
yfhc 發表於 19-2-25 08:27
要食自己有錢食,所以絕對唔係好想食果d餸,亦唔係鍾意俾人情...問題只是大家的關係咁親都冇邀請,係唔夠 ...

其實姻親唔一定親密,除非特別投緣,反而我諗如果收到帖唔想去做禮都算,又要諗個唔失禮嘅理由推仲煩,不如佢唔請仲好
中國人呢啲禮數太多,樓主不如放底呢啲執著,一年可能見唔到幾多次,何必放大親疏有別呢啲事,谷住道氣仲辛苦