樂桃vs香港快運

rabbitboyboy
|

去大阪,請問如果兩者價錢相約,你哋會揀邊間?
sorere
|
rabbitboyboy 發表於 19-2-24 08:55
去大阪, 請問如果兩者價錢相約, 你哋會揀邊間 ?
Peach : 可以自己帶食物, 在大阪用 Terminal-2 入境可能比較快, 但回程 Check In T-2 大堂非常狹窄混亂, Peach 座椅出哂名薄, 好多人坐到腰骨痛, 寄艙行李不能幾個人合計, 亦不能 20Kg 分開幾件.

HKExp 寄艙行李可以幾個人合併及不限件數, 但不能自攜飲食, 其餘冇乜大分別, 但坐 HKExp 遇到衰格乘客的機會比較大.
|
sorere 發表於 19-2-24 11:15
Peach : 可以自己帶食物, 在大阪用 Terminal-2 入境可能比較快, 但回程 Check In T-2 大堂非常狹窄混亂, Pe ...

好多謝你嘅分享

睇完你意見,我會傾向揀express, 畢竟有細路同行唔想佢哋坐得太辛苦呱呱嘈。唯一擔心係,香港航空單嘢唔知會唔會同樣對express 有影響
wcpcelia    發表於 19-2-27 15:48
KTKTKT5
|
rabbitboyboy 發表於 19-2-24 08:55
去大阪,請問如果兩者價錢相約,你哋會揀邊間?

hke

peach d椅背係垂直, 全程要伸直條腰坐, 我搭淩晨機都唔係太瞓到, 成日醒

不過好平的話, 我都會再搭
minmin
|
Peach : 可以自己帶食物, 在大阪用 Terminal-2 入境可能比較快, 但回程 Check In T-2 大堂非常狹窄混亂, Pe ...

請問HK E 可否帶水呢?
sorere
|
minmin 發表於 19-2-24 12:13
請問 HK E 可否帶水呢?
官網有列明 : 請勿自攜飲食.
至於拿樽水出來, 飲一啖, 收返埋 ... Sorry, 我冇講野.
|
KTKTKT5 發表於 19-2-24 12:09
hke

peach d椅背係垂直, 全程要伸直條腰坐, 我搭淩晨機都唔係太瞓到, 成日醒

thx for sharing
greenlover
|

prefer HKE, 寄艙行李可以分開幾件計同合併幾個人計重量係好重要
apelok
|
greenlover 發表於 19-2-27 23:05
prefer HKE, 寄艙行李可以分開幾件計同合併幾個人計重量係好重要

想請問係咪即是訂機票時只買一人行李就得,只要總重唔過20kg, 兩,三件行李都冇問題?

nswrn
|
apelok 發表於 19-2-28 00:30
想請問係咪即是訂機票時只買一人行李就得,只要總重唔過 20kg, 兩,三件行李都冇問題?
謝..
每人可以選擇買 20、25 或 30Kg, 件數不限, 如果幾個人去, 只有其中一個人買 30Kg, 其他成員的行李入埋佢數, 總重量冇過就得.

Peach 靈活性就低的, 20Kg 要一件過, 如果你有三件 10Kg, 就要買三個 20Kg 的 Quota.