內地人為打HPV疫苗 逼爆養和醫院 (有圖)

bunnyjanjan
|
https://hk.news.appledaily.com/breaking/realtime/article/20190223/59295492

網上瘋傳內地人逼爆養和醫院的相片!從相片所見,約百多人聚集養和醫院大堂打蛇餅排隊,部份人戴上口罩和手持行李篋,情況墟冚。消息稱,該批男女大部份為內地人,目的是到醫院注射九價子宮頸癌(HPV)疫苗。有網民看罷相片指養和醫院「陸沉」,並留言笑稱「第一眼以為酒店大堂check in」,更有人指內地人「玩到無地方好去,去醫院」。

養和醫院回覆《蘋果》指,為方便去年於醫院接受HPV九價疫苗第一針之人士,院方早前已定於今周六及周日開放特別時段,為病人提供第二針及第三針疫苗注射,估計今天人流較多,是與農曆年假結束有關,院方已即時安排額外人手為病者注射,以疏導人流,醫院服務運作如常,秩序良好。

內地早前爆出假疫苗風波後,大批民眾湧來香港接種九價子宮頸癌(HPV)疫苗,導致本港HPV疫苗持續短缺,家計會於去年4月叫停為非港人注射子宮頸癌疫苗服務,暫只限港人打該針至另行通告。

醫學會上月發表2018年私家醫生收費調查,發現預防子宮頸癌的人類乳突病毒疫苗(HPV)每次收費中位數為1,800元,較2014年升600元,升幅約五成。而藥廠近年加價,加上有大量內地婦女來港打針令需求大增,均導致疫苗收費大升。

根據養和醫院網頁資料,九價HPV疫苗分3次注射,每次疫苗費為1,950港元,再加每次115元注射費,總費用為6,195港元,再另加320至560元不等的診症費。周六疫苗注射服務時間由早上9時至下午1時。
~緣~
|
初頭見到網上幅圖仲以為係假㗎
minlbc
|
~緣~ 發表於 19-2-24 09:20
初頭見到網上幅圖仲以為係假㗎

我都以為假!
bunbunbunny
|

elisewaiman
|
tester5
|
bunnyjanjan 發表於 19-2-24 09:13
https://hk.news.appledaily.com/breaking/realtime/article/20190223/59295492

網上瘋傳內地人逼爆養和醫 ...

感動,養和好應該多謝咁多內地人黎幫襯佢間醫院,唔係佢執凹都有份
kirorocoffee
|
tester5 發表於 19-2-24 09:34
感動,養和好應該多謝咁多內地人黎幫襯佢間醫院,唔係佢執凹都有份
...

係呀...你知啦...香港人唔理係咪急症都要去急症室....
tester5
|
kirorocoffee 發表於 19-2-24 09:58
係呀...你知啦...香港人唔理係咪急症都要去急症室....

當然,因為有批香港人,去急症係唔洗比錢,遠較去私家診所化算。
識得計數的部份港人,就會非必要會好好善用政府急症室~讓政府資源唔會白白浪費掉
bunnyjanjan
|
crazy
Poyau
|
逼爆醫院
tsung    發表於 19-2-24 21:14
taylortse
|
Mm233
|
大陸冇得打咩?
kolher
|
所以我成日都話香港醫生多多都唔夠,根本上計全港醫生和人口的比率,都未計呢班人。所以有啲醫生代表成日話香港有足夠醫生,祇係未好好運用。根本上係保障自己利益。
asa2012
|

想起有post話,買夠醫保,有事去私家醫院就得。。。。

Reminder
|
bunnyjanjan 發表於 19-2-24 09:13

網上瘋傳內地人逼爆養和醫 ...

流過流沙的圖,好釆係話網傳,如果敢話係毒果的真實相片。。。。。唉
vivian0919
|
Mm233 發表於 19-2-24 11:29
大陸冇得打咩?

唔係大陸冇得打,而係大陸人都怕假野啫
mini1204
|
經濟起飛科技領先全世界既 big6冇得打咩
Mm233
|
vivian0919 發表於 19-2-24 11:44
唔係大陸冇得打,而係大陸人都怕假野啫
我工作見到個大陸客都話順便同表妹一齊落來打,不過唔係養和。

vivian0919
|
Mm233 發表於 19-2-24 11:47
我工作見到個大陸客都話順便同表妹一齊落來打,不過唔係養和。

...

係,我識有個朋友間公司都有打呢d針,佢都話有d大陸人客上海北京坐飛機即日來回香港打
菇兒
|
Reminder 發表於 19-2-24 11:43
流過流沙的圖,好釆係話網傳,如果敢話係毒果的真實相片。。。。。唉

好似係真圖,星島有講養和回應