自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

wcandtt 發表於 19-2-24 12:26
中二時我女考90,我一句都冇鬧佢,叫佢自己諗下中三靠成績選科,後果自負。

之後中三發(emoji),順利入精 ...

希望啦,承你貴言

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

wcandtt 發表於 19-2-24 12:13
佢老師覺得佢可能得,但做阿媽知道佢一定唔得,太懶。

佢選科全部要選唔洗點背讀的,一明就可以 ...
都唔係架,老師係家長面前咁講,冇10成都有9成機會。
講真,考試除左天份實力,努力、運氣缺一不可,老師咁講,女女天赋實力肯定有,比起我地呢d讀極唔入腦、金魚記憶,肯定好好多,只要佢肯努力,唔難做到狀元。

當然,冇得迫,最好才可引發佢自己燃燒佢既小宇宙,下定決心做好。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

wcandtt 發表於 19-2-24 12:19
勁,希望我個女似佢

果時覺得佢似周星馳, 講野唔多, 但一講就笑爆! 真諷刺, 佢家陣就想佢小朋友入傳統谷既中學! 明明佢自己都唔係咁行
放下自在

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

我同樓主一樣,只希望個女開心健康。
既然成績可以,我也不會管制她。

水晶宮

cnyeung 發表於 19-2-24 11:33
成功可以是好多方面。

做狀元,醫生當然是成功的一種

講得好!
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

珊瑚宮

親子王國15週年勳章 BK Milk勳章

學校出個狀元威威吖嘛

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

自己仔女意願比學校期望更重要

男爵府

Cara2006 發表於 19-2-24 11:12

我朋友個仔。

Salute to 佢父母!!無用短淺嘅眼光去限制佢。世界太大,options 太多!

男爵府

如果用100%力,0%玩去攞100分

我都寧願用80%力,20%玩,攞80分

Life balance 好重要!為了人生行更長的路

翡翠宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

鍾意打機唔代表成績差

珍珠宮

wcandtt 發表於 19-2-24 10:21
昨天家長日,老師投訴在考試前1小時,個個同學係度溫習,盡最後努力,但我個女就同同學講打機攻略:sweating ...

好有性格

男爵府

回覆樓主:

我細時都好似樓主個囡一樣,晚晚追TVB劇兩個鐘先瞓,明明成績可以坐四望三都情願是但拎頭10名便算,因為入三甲之後人哋就對你有期望,唔可以hea讀

男爵府

盡全力係一個迷思。我不同意每事都要100%全力。

男爵府

回覆樓主:

唔洗温習都考到好成績,我會由佢繼續

琥珀宮

cnyeung 發表於 19-2-24 11:33
成功可以是好多方面。

做狀元,醫生當然是成功的一種

非常有見地

某個初中生,校長要佢稔班,佢成績係全級考第6,非常優秀,留佢班嘅原因係佢自己唔交功課都算,仲煽動到全班40人唔交功課,所以校長升哂其他同學班,而唔俾佢升,個校長做得 成績叻又如何?品行差,將來係高智慧危險人物一名。

男爵府

回覆樓主:

我女中學打機打到嚟大四,依家都係沉迷中,我唔知佢幾時先會醒,做亞媽嘅都好無奈,太頹唔係一件好事。

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆樓主:

羡慕死人

用戶要求終止服務

恭喜樓主,

唔洗迫又成績好.....正,祝囡囡入到自己想入的科目

男爵府

千千萬萬 發表於 19-2-24 13:20
我女中學打機打到嚟大四,依家都係沉迷中,我唔知佢幾時先會醒,做亞媽嘅都好無奈,太頹唔係一件好事。
...

還以為你開心因個女打住機可上大學, 幸好你睇到佢頹廢的一面。

身邊有兩個朋友孩子, 都是聰明讀書型,女的 每日打機、讀書,零運動、音樂、家務, 諗住黐住屋企住一世,有人照顧。

另一個間中打机,外面參加籃球隊,參加學校合唱團, 又會幫手做家務會煮飯給屋企人吃,而且是個男孩子。

其實兩個花在讀書的時間也不太多, 都是好記性, 但兩個嘅質素就有天淵之別。

大宅

SandyKL 發表於 19-2-24 13:17
非常有見地

某個初中生,校長要佢稔班,佢成績係全級考第6,非常優秀,留佢班嘅原因係佢自己唔交 ...

好多人都羨慕「唔駛認真讀」而又「取得好成績」。。。

當然,每個父母都希望子女學業有成。

但我覺得做人的態度更重要。

其實背後的意義就是「不勞而獲」,或「本少利大」。。。

人生不只是讀書,亦不是單靠一張亮麗的畢業証書就可平步青雲。

首頁
12345...6

尾頁

跳至