驚蟄妳有冇打過小人?

大大C兄
|
每年3月5日或3月6日左右為驚蟄,隸屬於春季的二十四節氣之一,亦係每年「打小人」行動。如果今年豬年犯太歲的四個生肖,最容易犯小人。在「驚蟄」日,透過「打小人」儀式,惡運及小人將不會黐埋身,好運就速速來!
什麼人需要打小人?
犯太歲四個生肖
豬、虎、猴、蛇
今年犯太歲的人,特別容易招惹是非小人,所以要避免小人,在驚蟄日打小人,可以化解是非,好運自然來。
打小人最佳方位
正南方:正南是今年流年的「是非位」,面向南方打小人,有助消除小人,減少是非麻煩。
Poyau
|
用app打方便
tsung    發表於 19-2-24 21:58
大大C兄
|
Poyau 發表於 19-2-24 10:30
用app打方便

有啲咁嘅app ?
Sumyeema1
|
用app打方便

Poyau    發表於 19-2-25 13:13
心肝寶貝仔
|
大大C兄 發表於 19-2-24 10:32
有啲咁嘅app ?

X2
tester5
|
大大C兄 發表於 19-2-24 10:24
每年3月5日或3月6日左右為驚蟄,隸屬於春季的二十四節氣之一,亦係每年「打小人」行動。如果今年豬年犯太歲 ...

未試過,不過比人打,可能試唔少,我身邊好多小人圍住,但唔入肉,由佢地吧。
大大C兄
|
tester5 發表於 19-2-24 10:45
未試過,不過比人打,可能試唔少,我身邊好多小人圍住,但唔入肉,由佢地吧。
...

妳講到好似公司欺凌事件,不過好好笑。
I9528
|
never
我信會折福,損人不利己
tester5
|
大大C兄 發表於 19-2-24 11:32
妳講到好似公司欺凌事件,不過好好笑。

冇欺凌,小人啫,何德何能可以欺凌別人?
不過見到佢地,幾好笑咁啫。
florapang0426
|
用app打方便

咁搞笑 鵝頸橋啲阿婆多得啲app唔少
Poyau
|
大大C兄 發表於 19-2-24 10:32
有啲咁嘅app ?

打小人Beat The Little Man

https://itunes.apple.com/us/app/%E6%89%93%E5%B0%8F%E4%BA%BA-beat-the-little-man/id459663219?mt=8
tsung    發表於 19-2-24 21:58
cbeyond
|
用app打方便

真係有, 仲有廣東話&國語版, 好搞笑
大大C兄
|
I9528 發表於 19-2-24 11:34
never
我信會折福,損人不利己

不是要打小人指名道姓,只是趕走是非。
大大C兄
|
Poyau 發表於 19-2-24 11:51
打小人Beat The Little Man

https://itunes.apple.com/us/app/%E6%89%93%E5%B0%8F%E4%BA%BA-beat-the-lit ...

多謝提供
大大C兄
|
cbeyond 發表於 19-2-24 11:52
真係有, 仲有廣東話&國語版, 好搞笑

如果可以發展到英文版,咁就勁喇!
cbeyond
|
大大C兄 發表於 19-2-24 12:03
如果可以發展到英文版,咁就勁喇!

鬼佬睇相就有, 打小人鬼佬唔多, 市場未必照顧埋佢地喎
I9528
|
大大C兄 發表於 19-2-24 12:00
不是要打小人指名道姓,只是趕走是非。

1. 真正的" 打小人",確係要指名道姓的

2. 而要趕走是非,無需用" 打小人"方法,大把方法可用
蝸牛媽媽
|
I9528 發表於 19-2-24 11:34
never
我信會折福,損人不利己

由細到大媽咪都話打小人係唔啱架
Kittymummy
|
我女lunar 係呢日出世,新曆都係呢兩日是旦一日。
ilovematthew
|
用app打方便

咩apps,我今年犯太歲