遇上頑強嘅黑頭粉刺你會點處理?

hellomiki
|
1,唔理佢,keep住清潔,但洗極都係到

2,用暗瘡針按佢出嚟,大大粒"米",但毛孔明顯一個洞,因粒米都大粒

3 ?
KTKTKT5
|
hellomiki 發表於 19-2-24 12:13

2,用暗瘡針按佢出嚟,大大粒"米",但毛孔明顯一個洞,因粒米都大粒 ...

黑頭貼
caca0921
|

上網睇過一個方法,係有黑頭嘅地方揸蛋白,用薄嘅紙巾蓋住,跟住再搽蛋白令到紙巾濕透,等佢乾咗再搣落嚟,類似黑頭貼既原理,可以試咗先
Poyau    發表於 19-2-24 12:34
caca0921
|
如果太過頑強我會選擇去美容院做針清
skmibb
|

2,用暗瘡針按佢出嚟,大大粒"米",但毛孔明顯一個洞,因粒米都大粒 ...

通常去做 facial先搞得掂
greenpea
|

BHA 能夠清出毛孔裏面的污垢

也可以 “以油溶油”,慢慢按摩,假以時日就會鬆
hellomiki
|
謝謝大家,我試過fu個清潔mask後用暗瘡針按,係易按d,起碼唔會太實,或者用熱毛巾fu下先清,但成日聽人講唔好按,按多毛孔變大,但唔按出來,我發覺佢永遠係毛孔度
摸上去皮膚有好多粒粒突起
333s
|

那能忍?恐佈死人。

好在我沒有。
|

用洗臉機
lovebbb
|
洗面刷+定期敷mask會好一點
wing_tt
|
PEELING
moomooo
|
太頑強要先敷保濕mask,之後用豬鼻貼,撕後再用棉花棒輕輕推d黑頭,再厚敷保濕mask,我唔用豬鼻貼個step 3的,一星期一次
平時查保濕精華按耐少少個鼻
千萬唔好用手或針吱佢
hellomiki
|
333s 發表於 19-2-24 12:53
那能忍?恐佈死人。

圖片好惡心
hellomiki
|
moomooo 發表於 19-2-24 13:33
太頑強要先敷保濕mask,之後用豬鼻貼,撕後再用棉花棒輕輕推d黑頭,再厚敷保濕mask,我唔用豬鼻貼個step 3的 ...

豬鼻貼=黑頭貼?
longheibaby
|
那能忍?恐佈死人。

見到好想幫佢清咗啲黑頭
moomooo
|
hellomiki 發表於 19-2-24 13:54
豬鼻貼=黑頭貼?

有隻韓國既3step鼻貼,上面有個豬鼻的
LokYauYau
|
那能忍?恐佈死人。

其實,真係好難想像,亦覺得d图太誇,太刻意。若日日有洗下面,用基本皂液,至少可清走面上表面麈埃及面油,怎會黑得咁恐怖。
若日日都唔洗,積到咁先搞,清嚟都哂氣!
Dragonmama2012
|

按就會出到黎,清既過程好治癒

DorotheaSun
|
黑頭貼唔work
vyhc
|
那能忍?恐佈死人。

圖片太核突了吧 !