新手一問

Katietandt
|
想問下平時你地工人既早餐午餐點解決,因為早餐我地全部都要番工在外食,午餐得我啊媽係屋企,好求其食啲冷飯,錦工人里兩餐點解決?想買一箱印尼撈面係屋企任佢食
Solarflare
|
Katietandt 發表於 19-2-24 13:38
想問下平時你地工人既早餐午餐點解決,因為早餐我地全部都要番工在外食,午餐得我啊媽係屋企,好求其食啲冷 ...

早餐兩塊面包加 jam/peanut butter.
午餐, 我叫姐姐選佢自已中意既公仔面 (超巿大把), 買完比番張單我, 我會比番錢佢。因為食印尼撈面都會悶架嘛。
屋企長期有蛋/菜/雞亦比佢加餸。
細姐姐
|
想問下平時你地工人既早餐午餐點解決,因為早餐我地全部都要番工在外食,午餐得我啊媽係屋企,好求其食啲冷 ...

早餐365 日麵包,我返工,唔返工都係麵包,問過工人佢哋ok

我返工,唔返工,都唔係屋企食lunch, 工人自己煮,粉,麵,飯,隨佢喜歡
你有媽媽在家,你媽食乜,佢食乜,不用煩惱,千祈唔好俾錢佢去買早,午餐
印尼麵係常備的
ChenLee
|
有次我煮公仔麵俾我同菲姐姐做午餐,我後來發現佢倒咗D麵,我問佢,佢話唔食公仔麵的
Katietandt
|
Solarflare 發表於 19-2-24 14:16

明白,thx
Katietandt
|
細姐姐 發表於 19-2-24 16:16
早餐365 日麵包,我返工,唔返工都係麵包,問過工人佢哋ok

我返工,唔返工,都唔係屋企食lunch, 工人自己 ...

明白,不過我啊媽lunch食得真係好求其,我都睇唔過眼,都係叫佢自己煮面食啦(emoji),唔該晒
Katietandt
|
ChenLee 發表於 19-2-24 16:25
有次我煮公仔麵俾我同菲姐姐做午餐,我後來發現佢倒咗D麵,我問佢,佢話唔食公仔麵的
...

明白,thx
ccysj01
|
Katietandt 發表於 19-2-24 17:12
明白,不過我啊媽lunch食得真係好求其,我都睇唔過眼,都係叫佢自己煮面食啦(emoji),唔該晒
...
如果工人工作不太忙,提議午餐叫佢整小小菜,蒸舊魚或肉餅,媽媽一人食就求其,你勸佢當俾工人練習多D,又自己食得健康D,煮食要多練習才進步
csysimon
|

我覺得買印撈要睇下工人like唔like

我工人唔like

昨日外母出面買素餃比佢(佢唔食豬牛)
蒸埋比佢
佢都都要整個麵湯粉做湯底再+隻蛋

我覺得可以叫工人煮舊飯+舊餸+另外煮d菜蛋

但一定要講明邊d可以煮
你唔指明,佢亂黎
當然你唔介意佢任食ok
csysimon
|
Solarflare 發表於 19-2-24 14:16

agree

我工人現在星期日
唔係到食都拿二塊包出去
老鳳的
咁我又唔會話佢

不過你可話我小氣
成日頂撞我外母又唔聽話
權利拿盡
sorere
|
比佢買簡單材料自己整午餐
ninachu
|

見佢早餐有時咖啡+印尼麵,有時美祿+麺包,有時食生果
一至五午餐煮飯留飯盒夜晚食
星期六,日唔煮比錢買外賣或帶埋佢出街食