到底點樣為之"陪伴"?

Ohohmybaby
|

我同C6住,我地同99分開住,平日我同C6返工都忙,一星期都係得weekend可以拍拖,一齊買下送食下飯

但99偏偏好鐘意叫C6 weekend返去,話個櫃爛左,飯煲壞左,水龍頭塞左,其實99同細囝&細媳婦住,仲有兩個孫,但關係唔好,99事無大小都會先搵我C6,一封銀行promotion信話唔識睇,就會叫左C6返去,其實好無聊

我明白老人家想囝囡返去陪佢地,我同C6其實都會主動返去同99食飯,飲茶等等,但老人家永遠都係覺得"陪"唔夠,最好日夜陪住佢

其實99明明就知道,如果一齊住,日見夜見就容易面阻阻,唔一齊住,就會掛住,咁到底其實99想點?

我都只係想weekend可以有同C6二人世界既時間,咁都算好過份嗎?
gallychu
|
Ohohmybaby 發表於 19-2-24 15:08
我同C6住,我地同99分開住,平日我同C6返工都忙,一星期都係得weekend可以拍拖,一齊買下送食下飯

但99偏 ...

咁你c6 有無平衡吓,我奶奶恨見孫,但 c6 自囡囡出世以黎都係隔個星期先返,我地一家三口都要有個星期日抖抖氣,我奶奶好通情達理,唔會要佢個個星期返,所以做新抱識做間唔時打個視像返去氹吓老人家就大家都好做。
little06
|
好明白,我同99 同住啦已經,我星期一至六都要返工,我c6 份工比較彈性,所以好多時都可以喺屋企,我有時weekend 約埋c6 出去,佢都會有啲唔高興,佢冇講出口,但你睇得出。但我c6 陪佢時間仲多過我,我放假搵老公陪都唔係好過份姐,所以我唔會理佢,況且佢又唔係得我c6 一粒仔。
有次我c6 約佢出去玩,佢仲話咁難得你帶我出街,擺明有骨
Ohohmybaby
|
gallychu 發表於 19-2-24 16:12
咁你c6 有無平衡吓,我奶奶恨見孫,但 c6 自囡囡出世以黎都係隔個星期先返,我地一家三口都要有個星期日抖 ...

我同C6未有小朋友,所以99覺得,我同C6平日星期一至五都已經係二人世界啦,所以weekend就梗係陪返佢啦~但其實你估星期一至五可以見,就代表二人世界呢咩?放工返黎沖涼洗衫都攰到想訓啦~講真,無乜時間用心交流架咋,但99就唔會咁諗

我有同C6認真講過呢個問題架,其實C6自己本身都覺得自己阿媽有d過火,但無辦法架,唔通做囝既,阿媽叫到有事幫手唔返去咩?就算明知無聊,都要返去應酬下自己阿媽,唉~
gallychu
|
Ohohmybaby 發表於 19-2-24 16:38
我同C6未有小朋友,所以99覺得,我同C6平日星期一至五都已經係二人世界啦,所以weekend就梗係陪返佢啦~但 ...

未有小朋友,我地都係隔個星期返去訓一晚第日同老爺飲茶,主要C6 自已點諗,我個時放假同老公行山睇早場好多節目,我都要提返C6要泡頭招呼老爺飲吓茶。
koalachan2002
|
Ohohmybaby 發表於 19-2-24 16:38
我同C6未有小朋友,所以99覺得,我同C6平日星期一至五都已經係二人世界啦,所以weekend就梗係陪返佢啦~但 ...

咁一至五返工無得用心交流,星期六日又要拍拖。咁星期幾返去陪6299
Ohohmybaby
|
koalachan2002 發表於 19-2-24 22:34
咁一至五返工無得用心交流,星期六日又要拍拖。咁星期幾返去陪6299
...

我覺得可以隔個星期返去陪99,或者weekday夜晚同99食飯都得架,唔洗下下一知道C6放假,一到weekend就搵籍口叫C6返去囉
|
Ohohmybaby 發表於 19-2-24 23:02
我覺得可以隔個星期返去陪99,或者weekday夜晚同99食飯都得架,唔洗下下一知道C6放假,一到weekend就搵籍 ...

咁同老公商量一星期搵晚返去同99 食飯囉,隔個星期返weekend 返去見下99囉
Ohohmybaby
|
koalachan2002 發表於 19-2-24 23:06
咁同老公商量一星期搵晚返去同99 食飯囉,隔個星期返weekend 返去見下99囉
...

其實而家就係咁,weekday有時返去同99食飯,咁上星期六明明都已經返左去同99食飯,今個weekend我諗住同老公二人世界食下飯,行下傢俬舖,99朝早一個電話打黎話個飯煲好似壞壞地,話今晚可能煲唔到飯,C6就返左去了
|
Ohohmybaby 發表於 19-2-24 23:10
其實而家就係咁,weekday有時返去同99食飯,咁上星期六明明都已經返左去同99食飯,今個weekend我諗住同老 ...

咁咪整完飯煲再行街,係咪新婚99未慣個仔搬開住?
luckybaby2011
|
koalachan2002 發表於 19-2-24 22:34
...

一星期一餐就算吧
crystal媽咪
|
Ohohmybaby 發表於 19-2-24 23:10
其實而家就係咁,weekday有時返去同99食飯,咁上星期六明明都已經返左去同99食飯,今個weekend我諗住同老 ...

我奶奶都會咁
星期六晚食完飯,佢會問星期日朝一唔一齊飲茶。 好彩我老公比較鍾意留喺屋企/去睇戲。我次次都等佢出聲,佢會拒絕
佢自己都唔鍾意個個禮拜見
Ohohmybaby
|
koalachan2002 發表於 19-2-24 23:18
咁咪整完飯煲再行街,係咪新婚99未慣個仔搬開住?

咁返得99度,唔通真係15分鐘整完飯煲就走咩?一陣又切生果你食,一陣又話邊間菜檔好平,其實總之就係唔捨得你地走,想我地一直陪住佢囉~

我地唔係新婚,結左婚6年,搬出去都3-4年啦~搬得越耐,99越掛住個囝咁
Ohohmybaby
|
crystal媽咪 發表於 19-2-24 23:21
我奶奶都會咁
星期六晚食完飯,佢會問星期日朝一唔一齊飲茶。 好彩我老公比較鍾意留喺屋企/去睇戲。我次 ...

我老公有時忍唔住,都會拒絕,但每次拒絕99,99都會唔高興囉~擺出一副好屈委既樣,C6所以多數都係心軟,唔捨得拒絕99,99一叫返去,都係要優先應酬左99先
crystal媽咪
|
Ohohmybaby 發表於 19-2-24 23:29
我老公有時忍唔住,都會拒絕,但每次拒絕99,99都會唔高興囉~擺出一副好屈委既樣,C6所以多數都係心軟, ...

我地知佢鐘意多見仔女。不過唯有拒絕完唔望佢,什麼委屈、唔開心野都見唔到。
好在老爺同佢好好,唔會太痴身
Ohohmybaby
|
crystal媽咪 發表於 19-2-24 23:32
我地知佢鐘意多見仔女。不過唯有拒絕完唔望佢,什麼委屈、唔開心野都見唔到。
好在老爺同佢好好,唔會太痴 ...

所以有時老人家識做時我地就識做,我都唔想搞到下下攻心計咁