完美示範乜叫身教,負面個隻!

Joant
|
今日同個女坐輕鐵,有個身形肥大嘅男仔中拎住電話睇卡通片,有扶手又唔扶,左搖右擺狂撞到人,隔離左右都好鄙視佢,老實講以佢身形壓到我女,我女十死九生,大人都應該幾傷⋯我唯有用身擋住我女,不過佢實在太沉醉係電話當中,令人更嬲嘅係佢媽其實係隔離睇住佢點樣撞開人地,但無動於衷,都算啦,連人地落車,呢兩母子都無視自己身形已經阻住超過一半輕鐵車門,仍舊打橫阻住唔讓開,兩個只係另轉望住人⋯⋯個下我明白乜叫身教
Reminder
|
Joant 發表於 19-2-24 19:31
今日同個女坐輕鐵,有個身形肥大嘅男仔中拎住電話睇卡通片,有扶手又唔扶,左搖右擺狂撞到人,隔離左右都好 ...

有些人不會理會別人的感受,只顧自己利益
HoshiSora
|
今日同個女坐輕鐵,有個身形肥大嘅男仔中拎住電話睇卡通片,有扶手又唔扶,左搖右擺狂撞到人,隔離左右都好 ...

Poyau    發表於 19-2-24 21:06
JD930
|

tsung    發表於 19-2-24 21:10
Poyau    發表於 19-2-24 21:06
cattz288
|

比我會出聲叫佢揸返扶手!
Poyau
|
有其母必有其子
BBJOJO    發表於 19-2-25 00:04
tsung    發表於 19-2-24 21:10
dorafung
|
回覆 Reminder 的帖子

我都咁覺得
4ponymum
|
而家輕鐵成日 Chok住chok 住行,試過兩次有人亂過馬路急減速,一次真係無扶扶手就一路移位直到撞倒人先停,係咁道歉,所以我盡量搵個安全位置,最起碼有個扶手位。
mizuho
|
其實咁樣身教,讀幾多補習班都無補於事
Yukolo0308
|
早兩日我去bb展 走嗰時差不多放工時間 諗住快啲上車 大住個肚又推住個三十吋喼 一入閘無耐 想行去扶手電梯 有個OL交叉路線咁走埋嚟 我又行緊過去 佢突然講岀一句 讓人行先硬係唔得架喎! 我心諗 條路你架 又唔見你讓我行先(emoji)
PoPobaby
|
天下垃圾何其多,大家附近總有個