自由講場

跳至

首頁
12345...24

尾頁

水晶宮

回覆樓主:

3CE

珍珠宮

yintinga 發表於 19-2-24 22:21
意思應該係指開架品牌粉質較粗,因為你用開Tom Ford靚野黎,粉粒比較幼細
...

係呀

伯爵府

the blam

伯爵府

秋天與楓葉 發表於 19-2-24 22:20
指粉粒幼細度
專櫃牌子粉粒幼細,開架相對較粗

OIC

Tom Ford是聽人講好用,用過之後覺得不外如是,所以冇打算買咁貴。再之前我用body shop, 因為用得太耐過左期,搽上面變了藍色,幾驚嚇你地講果D我都未用過,不過有D牌子特別多人推介,我會去睇睇,謝謝大家

沒有得到本人字面上允許,文字傳媒不許引用/摘錄/轉載本人任何留言,以作報導或任何其他用途。

伯爵府

yintinga 發表於 19-2-24 22:21
意思應該係指開架品牌粉質較粗,因為你用開Tom Ford靚野黎,粉粒比較幼細
...

現在明白了,謝謝你。粉粒越幼細是否代表越易上色?Tom Ford也算易上色呱,但同時我覺得佢keep得也不算好。我覺得不值果個價格。
沒有得到本人字面上允許,文字傳媒不許引用/摘錄/轉載本人任何留言,以作報導或任何其他用途。

伯爵府

koey_0611 發表於 19-2-24 22:24
the blam

哪裡有?

大宅

MommyPanel勳章 BB防敏心得分享勳章

回覆 唔係怪獸 的帖子

日本cezanne牌子,係開架品牌,大概39港元一盒,顏色好多,好靚。Canmake也不差,貴少少

珍珠宮

唔係怪獸 發表於 19-2-24 22:25
OIC

Tom Ford是聽人講好用,用過之後覺得不外如是,所以冇打算買咁貴。再之前我用body shop, 因為用得太 ...

原來如此~
咁化妝品的確唔係愈貴愈好,性價比高都緊要
多數見....
專櫃比較多人推Nars, jill stuart, tarte....

開架就canmake, the blam或者....

bourjois(之前聽聞同chanel化妝品同一間廠),粉粒幼細拍得住專櫃牌子
Sasa、大間屈記、千色百貨有
http://www.bourjois.com.hk/node_159/
node_164/node_255/node_771/node_772

Cheuk2012    發表於 19-4-7 22:11

大宅

唔係怪獸 發表於 19-2-24 22:28
現在明白了,謝謝你。粉粒越幼細是否代表越易上色?Tom Ford也算易上色呱,但同時我覺得佢keep得也不算好 ...

粉質同顯色度、持久度又係兩回事,
粉質較幼滑的胭脂,上面妝容會比較細緻,相對無咁易顯毛孔,粉感無咁重

Btw 我見上面好多SIS推薦canmake,的確係平,但我用過雙色果隻,不顯色(要搽好多層)亦不long lasting,係咪四色個隻先好用?

胭脂我覺得RMK都幾好用,最近試緊laduree

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

canmake
excel

大宅

EstrellaDamm 發表於 19-2-24 21:33
應該係 Milani 啊

Milani超多人讚,身邊有朋友同國外好多youtuber/blogger都大讚,$100左右,我遲D都想試下

男爵府

Gi-leung 發表於 19-2-24 22:02
illamasqua
d色真係keep到10hrs+

我用緊係泰國買
Suqqu都好好用

伯爵府

tsangyvette 發表於 19-2-24 22:30
回覆 唔係怪獸 的帖子

日本cezanne牌子,係開架品牌,大概39港元一盒,顏色好多,好靚。Canmake也不差,貴 ...

嘩超平喎

伯爵府

秋天與楓葉 發表於 19-2-24 22:41
原來如此~
咁化妝品的確唔係愈貴愈好,性價比高都緊要
多數見....

十分謝謝,平時少行街唔知咁多添

伯爵府

yintinga 發表於 19-2-24 22:44
粉質同顯色度、持久度又係兩回事,
粉質較幼滑的胭脂,上面妝容會比較細緻,相對無咁易顯毛孔,粉感無咁重 ...

RMK咩價位?你覺得價比性邊隻最高

伯爵府

yintinga 發表於 19-2-24 22:48
Milani超多人讚,身邊有朋友同國外好多youtuber/blogger都大讚,$100左右,我遲D都想試下
...

Milani 邊度有?

大宅

我用3ce!!幾好!

伯爵府

cacachu 發表於 19-2-24 22:58
我用3ce!!幾好!

是不是韓牌?我冇一隻韓牌用得到,由護膚品到化妝品可能我皮膚唔啱用韓牌用到就好,我D朋友啱用的,話又平又好

大宅

唔係怪獸 發表於 19-2-24 20:24
大家用開咩牌子?我之前用Tom Ford, 貴又不見得特別好

女皇頭同too cool for school我都覺得好用。女皇頭用完再買,用到第三個了。too cool for school就聖誕去韓國時買,一試愛上。

大宅

NARS超好用,唔係勁平但好襟用,平過TOM FORD
我試過比唔熟嘅心直接問用咩胭脂,話面色好好

首頁
12345...24

尾頁

跳至