無知一問- 想有穩定利息收入

chelsea_jbb
|

想每月有穩定利息收入, 目標約$4000 - $5000以上, 方法如何? budget 要幾大?

唔係怪獸
|
chelsea_jbb 發表於 19-2-24 21:05
想每月有穩定利息收入, 目標約$4000 - $5000以上, 方法如何? budget 要幾大?

是不是應該買穩定收息股?
Bodoschafer
|

如果你想現在即時有每月$4000, 以4% 收息 (不論買股票或債券)
現在要有至少120萬既資產吧

如果係講將來某個時時間
就要睇埋你幾耐時間去儲個本

JoeLee2006
|
每月$4000-$5000
即係大約$50000一年
以0005一年派大約$3.95計算
你要有大約12658股
一手400,即係32手左右
現價買入大約83萬~
rosetina
|
買年金啦!

認購年金者可即享終身每月獲派年金,平均內部回報率4%,以65歲投保100萬元為例,男士可每月收取5800元,女士則每月收取5300元。

hw1115
|
JoeLee2006 發表於 19-2-24 23:00
每月$4000-$5000
即係大約$50000一年
以0005一年派大約$3.95計算

恒生呢?
vaniceda
|
同問,現金有3百萬,每月目標收息7500 左右,除咗買收息股,仲有無好嘅投資?
JoeLee2006
|
回覆 hw1115 的帖子

恆生派息無咁穩定雖然都係一年四次
但金額都幾浮動
介乎$6-$7.5之間
如果都係想要每年$50000
大約67手(6700股)
現價計要130萬度
hw1115
|
JoeLee2006 發表於 19-2-25 19:51
回覆 hw1115 的帖子

恆生派息無咁穩定雖然都係一年四次

即而家要有六千七股,咁比多少年用?
2017BKM
|
vaniceda 發表於 19-2-25 13:58
同問,現金有3百萬,每月目標收息7500 左右,除咗買收息股,仲有無好嘅投資?
...

開icbc定期, $3m 188日約有$7000 一個月,2.48%加$3000 new account+$800 referral+$200 超市,總計有$42000,唔差

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
PopeyeCK
|

你有冇目標先
即係打算幾時會動用畢錢黎做乜
PopeyeCK
|
vaniceda 發表於 19-2-25 13:58
...

計返你條數目標年息3%
富邦人壽有隻12個月後開始年年保證派年息4.2%(實際唔太記得),一年攞一次現金,6年後可攞返100%本金
另外泰禾人壽有隻第二個月開始個個月派現金,保證年息派3.8%,2年後可以攞返100%本金
如果唔想用保險可以買債,買大公司債加高息債組合一下
再唔係保險加買債
你有300萬大把選擇
|

傳統最正路是買「年金」類產品。「年金」概念是放一筆錢,之後定期可以取某個數額。

坊間一般的「年金」,都有這個功效,但您需要留意:::
(1)您的需要,這影響供款及提取時間。是投放完後即時開始拿,或是投放(一筆過或分階段)一段時間後才取款。

(2)平衡您的回報及風險:坊間的年金產品,一般有分保證多少,非保證多少。保證越多,風險連帶回報越少。

此外,坊間「理財顧問」最多講的自製年金,其實是一些「預期回報較高」儲蓄型壽險產品,其背後投放於股本等較高風險資產比例較以「年金」命名的產品高,非保證部分亦較高。這點要留意。
|
[email protected] 發表於 19-2-26 11:32
傳統最正路是買「年金」類產品。「年金」概念是放一筆錢,之後定期可以取某個數額。

坊間一般的「年金」 ...

另外,見有師兄提及債券。這個買時您要留意,信貸評級,這反映它的違約風險,有些這個買時您要留意,信貸評級,這反映它的違約風險,有些債券比之股票風險亦不抵。除非持有到到期日比之股票風險亦不抵。除非持有到到期日,購買債券主購買債券主要留意利率變化,這影響其價格。結構上,債券派息較固定利率變化,這影響其價格。結構上,債券派息較固定,到期又會連本歸還到期又會連本歸還,未必方便作自製收入用途。未必方便作自製收入用途。
erichow
|
PopeyeCK 發表於 19-2-25 21:47
計返你條數目標年息3%
富邦人壽有隻12個月後開始年年保證派年息4.2%(實際唔太記得),一年攞一次現金,6 ...

泰和果隻有無多點資料
謝謝(emoji)(emoji)
PopeyeCK
|
erichow 發表於 19-2-26 11:36
泰和果隻有無多點資料
謝謝(emoji)(emoji)

就如題咁多,其實個plan冇特別
最大特點係第二個月即派
2年後可全數退保
YanYan0116
|
但保險公司沒有存款保障怕唔怕呢.
123blow
|
PopeyeCK 發表於 19-2-25 21:47
計返你條數目標年息3%
富邦人壽有隻12個月後開始年年保證派年息4.2%(實際唔太記得),一年攞一次現金,6 ...

想請教買債有咩途徑? 可在銀行買嗎?
PopeyeCK
|
123blow 發表於 19-2-27 22:35
想請教買債有咩途徑? 可在銀行買嗎?

通常買債100萬港紙或10&20萬美金起起跳
最常可以係銀行、投行或者證券行買到
nswrn
|
中資銀行股應該做到這個息率回報