心事

lokbb媽
|

我而家係中年,係一名家庭主婦,冇返工都幾年,全職照顧屋企。兩個仔都大,想返回社會工作,但到呢個年紀又唔知可以做乜?之前做打字員,而家覺得請人,都唔會請我哋呢啲年紀。屋企有五兄弟姊妹,成日都背後覺得我應該要出去返工,係咪每個人都應該返工,做家庭主婦就覺得懶???其實自己都想出嚟做返嘢,唔想佢哋成日背後話我懶,但又唔知咩工會請我呢啲年紀?
pattonwong
|
保安呢類會請,不過首先要考牌先
hw1115
|
lokbb媽 發表於 19-2-24 21:18
我而家係中年,係一名家庭主婦,冇返工都幾年,全職照顧屋企。兩個仔都大,想返回社會工作,但到呢個年紀又唔知 ...

四十多歲好後生呀!你去ERB睇吓有咩進修。
cedarcone
|
打字員屬文書,可以考慮辦公室助理(培訓局有)
若果經驗速度仍有保持,不妨做返打字,
好多公司寧願請成熟員工,因為夠穩定。
各行各業都請中年的,加油 !
lokbb媽
|
cedarcone 發表於 19-2-27 04:31
打字員屬文書,可以考慮辦公室助理(培訓局有)
若果經驗速度仍有保持,不妨做返打字,
好多公司寧願請成熟員 ...

cedarcone 多謝您呀
littlehei2008
|
家庭開支冇問題的話,不返工打理頭家我覺得沒什麼問題。

但你自己悶想返工的話,可以返下兼職,壓力又無咁大。例如辦公室助理、收銀、sales、順豐收件助理都是文職⋯⋯
ilovecafe
|
我而家係中年,係一名家庭主婦,冇返工都幾年,全職照顧屋企。兩個仔都大,想返回社會工作,但到呢個年紀又唔知 ...

其實呢D都算係福氣,返工返到累死又唔系搵得多,做黎做乜。。。寫字樓成日都見會請半天清潔姐姐
小傑媽媽
|

我情況同你差唔多,年紀大學歷低冇人請,大家一齊努力吧!
csbaik
|

揍小朋友EE都好
ElsaTsang1
|

邊個話一定要出去做野,捱了半世佢地大了,系咪應該精彩呢我地?歲月不留人,珍惜當下