點解可以改變依賴性格

hebesiu
|
自小都係依賴性格 , 唔識就問 , 做唔到就緊張咁搵人幫手 .

唔覺得自己有能力做到好難既野

點可以改變自己 , 可以性格更獨立

BBgaga
|
增強自信!
天佑我們
|
首先要有迫自己既決定
我從細極度依賴
最後迫自己改變,以家350度大改變
MiuMiuLi
|
hebesiu 發表於 19-2-24 22:37
自小都係依賴性格 , 唔識就問 , 做唔到就緊張咁搵人幫手 .

好聽叫依賴,唔好聽叫懶

依賴要有環境配合,自己一個冇得依賴,要有人依賴先可以比你依賴,或者比人跣完一鑊又一鑊果陣就會少 D 依賴人
龍山仔仔
|

自己一個去旅行(自由行)好學到自立
1998Ruby1998
|
獨自旅遊
搵一個更懶更依賴嘅人,咁就迫到你自己唔依賴。
bebeyi
|

馬死落地行
冇人依靠就要靠自己
mini1204
|
搬出黎住,吾到你依賴

我好怕呢類人,會叫佢自己上網揾答案
1928mickey
|
直接講老奉,什麼時候、事情⋯⋯不用自己動手
szeszes
|
嘗試解難,增強解難力,咁自然自信就返來。
good_pig
|

冇人比你問就自然冇得問
oocholeoo
|
馬死落地行
我自小都好依賴,咩都問呀媽問老公
而家湊住個細,雖然有工人
日日湊出湊入,搵下學咩,升小邊間好呀
慢慢人就獨立左
而家咩都自己攪,老公都覺得我變左好多
blue_blood
|
MiuMiuLi 發表於 19-2-24 23:03
好聽叫依賴,唔好聽叫懶

依賴要有環境配合,自己一個冇得依賴,要有人依賴先可以比你依賴, ...

環境改變性格
冇人幫手就要自己做
有得依賴証明你好幸福
brindlewin
|

做咩忽然覺得自己唔夠獨立先?

我覺得“動機”好重要,尤其改變習慣,就好似人人知吸煙有損健康有損家人,好多人應家人要求才戒,又次次破戒,冇一個“自發為自己好”嘅動機係好難成事。
StrawberryLove
|
我自從去左外國讀書,就變得獨立~ 獨立到可以自己砌傢私
nsychristy
|

掉你去個無情無助既環境就可以
capricornbb    發表於 19-2-25 11:11
萍pig
|

依賴的人,神憎鬼厭,好快被離棄。 到時馬死落地行。

DorotheaSun
|
去個冇人可以依賴既地方,馬死落地行