深圳東門一日遊

tsangyvette
|
上去深圳東門消費遊樂已經有十年,最近可能真係多左KOL介紹,今日上東門,塞滿了港人。
如果去東門,華西宮買手機配件,貼膜才8元,大量dvd,blue ray買。現在去1234 space開了大熱的喜茶,姚酸菜魚,綠茶餐廳,洗手間尚算乾淨,步行街也很好逛,如果初到深圳遊樂,可由東門開始。
按摩本人愛去科學館站的怡和養生會館,因為遠離囗岸,如果近囗岸或東門的按摩館都太吵太雜,小費也離譜的貴。
另外上內地,記緊帶足夠紙巾,因為到處都沒免費提供的。
如果電話有一卡兩號更好,內地現在咩都用微信,美團又有優惠,如果真的經常上去遊樂的,一定要有內地電話號碼,就玩得更開心更省錢。
ayi1
|
tsangyvette 發表於 19-2-24 22:42
上去深圳東門消費遊樂已經有十年,最近可能真係多左KOL介紹,今日上東門,塞滿了港人。
如果去東門,華西宮 ...

美團係迷去餐廳食嘢有優惠咖?食前上去攞優惠定食後自動會出優惠咖?我未去過東門,以前成日聽話買衫可以講價又多賊,一直唔敢去。見你推薦又心思思想去睇睇。深圳呢幾年靚過以前印象中嘅深圳。我去過海岸城,一出地鐵見到啲高樓好似杜拜啲建築物咁,同老公講笑話,香港人就上深圳消遣,大陸人就落嚟掃貨,隔離飯香。
tsangyvette
|
回覆 ayi1 的帖子

通常我地上去前,會上美團睇下有無優惠先,另外好多餐廳做會員就都有優惠,好似姚酸菜魚,做會員即送50元,下次消費100元就用得,生日正日去7.8折,但一定要有大6電話號,一定要出。華西宮之前貼膜先5元,最近多人左反而加價!
羅湖出左關囗,就坐地鐵去老街站,D出囗就係1234 商場了
cherryshu
|
如果我想行下商場,有無邊度好行?我想近口岸既...我淨係去過金光華咋
tsangyvette
|
回覆 cherryshu 的帖子

有個新場,個人覺得幾好,行落馬洲,坐到上梅林站,叫卓悅匯,有港人至愛奈雪之茶同喜茶,又有皖廚等大型連鎖店,又有機鋪,玩半日都得,一來新場,無乜港人,喜茶落單連飲到用半小時(都係搞上網啦,微信落單)
另外購物公園站,一上上面就係商場,又係有港人至愛兩間茶店,行下miniso,購物公園仲有間好平嘅韓燒餐廳,就喺姚酸菜魚旁邊,最好5:00去,通常唔使點排,6:00後去就周圍要排隊。

pat2331
|
tsangyvette 發表於 19-2-25 00:27

有個新場,個人覺得幾好,行落馬洲,坐到上梅林站,叫卓悅匯,有港人至愛奈雪之茶 ...

RelaxHippo
|

有個新場,個人覺得幾好,行落馬洲,坐到上梅林站,叫卓悅匯,有港人至愛奈雪之茶 ...
我最近都去咗卓越匯行,搭4號線由福田口岸站或福田站直去上梅林站, 又可以喺上梅林站搭9號線去下沙站既kk one或深圳灣公園站既歡樂海岸, 好方便。
joanne1206
|

朋友去開有間近羅湖口岸隔條橋嘅按摩店最少小費都80蚊人仔。你科學館站呢間大概咩價錢?乾淨?謝謝
annmama
|
留條毛先
longyiuma
|

羅湖去購物公園要幾耐
牛子
|
真係好鬼多香港人..........
andyman
|
tsangyvette 發表於 19-2-24 23:35
回覆 ayi1 的帖子

通常我地上去前,會上美團睇下有無優惠先,另外好多餐廳做會員就都有優惠,好似姚酸菜魚 ...

貼膜自己來啦, 淘記買三塊都唔使十元, 而且鋼化膜好易貼.

東門比較雜要小心.
ngwong2
|

怡和$?
333s
|

太好了。

按摩 科學館站的 怡和養生會館。

什么收費?。

一卡兩號,用那个?
RAYMA
|
我都好耐冇上深圳,尋日都去壹坊坊一日遊,車程遠左d,行下食下野,都好食好買,下次去下東門同海岸城先
(emoji)(emoji)

tsangyvette
|
回覆 joanne1206 的帖子

怡和好抵㗎,118双鐘中式按摩,40元小費就可以了因為翻新左,所以幾企理
tsangyvette
|
回覆 333s 的帖子

科學館站C出囗,出了直行,見愛華路左轉入再直行,見到金稻園,7天酒店,就在旁邊我用中國移動
pat2331
|
tsangyvette 發表於 19-2-25 17:36
回覆 joanne1206 的帖子

怡和好抵㗎,118双鐘中式按摩,40元小費就可以了因為翻新左,所以幾企理

mandy952
|

下次去食探魚啦,去水貝站個IBC mall,冇咩香港人,下午2點食唔使點等位,樓下有奈雪之茶
tsangyvette
|
回覆 andyman 的帖子

手拙,我無次自己貼到
andyman    發表於 19-2-25 21:06